Минало Събитие

С каяк и пеша на Олимпиада- родното масто на Аристотел ( 19 юни до 21 юни 2020 г. )

Акценти на програмата:
Каякинг из заливите на Олимпиада, разходка до водопадите „Варвара“, античния град Стагира, пещерата "Алистрати“, местни кулинарни изкушения, плажове със ситен пясък, пресни миди и гръцко синьо.

Да, това представлява Олимпиада и района около нея. Китно малко селце с голяма история, прекрасна природа и мили хора. За история няма да си говорим, ще имаме време и за това. Само ще кажем, че това е родното място на Аристотел и че от древния град Стагира, разрушен от Филип Македонски и отново въздигнат от сина му Александър, сега са останали археологически следи, достойни за вниманието ни. От Аспровалта до Атон, това е район с прекрасна природа, осеян с пясъчни плажове, комбинация от ситен пясък, прозрачна вода и планини, издигащи се над нея. Малките селца, пръснати по крайбрежието ще ни дадат всичко необходимо от вкусна средиземноморска кухня, местни вина и напитки, до чисти и уютни хотели, или къщи за нощувка. Ще направим както каяк обиколка на най-атрактивното по брега, така и пешеходна разходка в планината.

Програмата:
Ден първи:
Тръгваме от София в петък към 17:30 ч. в посока Кулата –Аспровалта - Олимпиада. Пристигаме вечерта в мястото за настаняване (хотел тип къща за гости), оставяме багажа и се отправяме към близка таверна за кулинарни преживелици и весели емоции. Докато обсъждаме програмата и си бъбрим, ще
пробваме морски деликатеси и салати, домашно ципуро, вина от Атон и десерти с плодове от домашните градини. Следва нощувка в хотела.

Ден втори:
Днес е денят за каяк и плаж. След закуска и кафе ще се отправим към брега на селцето Олимпиада, откъдето ще стартира нашият трип. Ще направим инструктаж и обучение и се впускаме в изследване на десетките заливи и пясъчни плажове. Тръгвайки на юг, след броени минути ще навлезем в Орфанския залив, ще подминем крепостта Стагира, която се вие на носа, врязан в морето, а след нея няколко красиви плажа и в края на залива ще достигнем мидената ферма на Олимпиада. Тук буквално от каяците можем да си наберем шепа миди и да ги сварим след малко на плажа. Тази ферма зарежда целия регион с пресни миди всяка сутрин и специалитетите с тях в местните заведения не са за пропускане. След Орфанския залив, ще продължим по крайбежието и според морето, вятъра и нашето темпо, ще си изберем един от плажовете в подножието на планината и ще акостираме за обяд и почивка. Следобеда се връщаме към Олимпиада и ако ни остане време и желание за още гребане, можем да посетим плажа на остров Кафканас, който се намира на километър и половина срещу градчето Олимпиада. Късния следобед ще оставим за разходка в селцето (който иска може да се разходи и до крепостта Стагира), за фрапета, коктейли или други плажни изкушения, а вечерта отново ще направим разбор на деня и ще се повеселим в доказала се вече таверна.

Ден трети:
Днес е денят за планина, водопади и пещери. След като закусим и си вземем багажа, ще се отправим с транспорта към планината и водопадите „Варвара“. Те се намират в ниската част на планината и разходката до тях е кратка, приятна и достъпна за всеки. Ще се разхладим сред красиви гледки, зеленина и падаща вода, ще направим панорамни снимки към крайбрежието на Олимпиада и после ще се спуснем отново на брега за обяд и почивка. Следобеда поемаме към пещерата Алистрти. За пещерата информацията ще я получим на място, но единственото, което можем да кажем е, че спектакълът от преплетени форми и цветове е невероятен и че може би, това е една от най-красивите пещери на Балканите. Ако някой, разбира се, не желае да влезе в пещерата, за да не скучае, може да се разходи за кратко по екопътека, започваща от паркинга на пещерата до каньона на река Драматица, за да събере още малко красиви гледки. В късния следобед, презаредени с емоции и впечатления, се качваме на транспорта и отпътуваме за София.

Екскурзията е подходяща и за хора без опит в каякинга и планинарството. Разстоянията са умерени и има много възможности за нагаждане според ситуацията и групата.

Цена: 220 лв. /човек – при група от мин. 6 човека

Цената включва: каяк и екипировка към него, обучение и водач по време на трипа, транспорт и логистика, застраховка и данък.

Цена за доплащане при заявка за едноместен каяк: 20 лв. за целия период
Цена без транспорт: 190 лв./човек
Цена без транспорт, с личен каяк и екипировка: 110 лв./човек

Цената не включва: нощувки около 15-20 евро/човек/вечер, храна и напитки, вход за пещерата.

Нужна екипировка: удобни обувки, шапка, спортна фланелка от ликра или друга бързосъхнеща материя, крем против слънце, джапанки, аква обувки, бански и хавлия.