Предстоящо Събитие

С каяк и пеш в Австрийските Алпи ( 23 юли до 31 юли 2022 г. )

С каяк и пеша в Австрийските Алпи
Австрийските Алпи и района на Залцкамергут са дестинация, известна както с красивите зъбери и белите хребети на високата планината, така и с прекрасните езера в подножието им с малки пъстроцветни селца по бреговете им. Зелените долини, синята вода и белите върхове на хоризонта са прекрасен декор за нашето каяк пътешествие през юлските жеги. Ще плаваме с каяците в езерата Траунзее, Волвганзее и Халщатзее и ще направим разходка в планината в района на ледника Дахщайн. За по-смелите ще има трекинг до връх Траунщейн с виа- фератни участъци и използването на катерачна екипировка. Ще правим и градски разходки в уникалния, архитектурен резерват, а именно град Халщат, както и в Гмунден и Бад Ишл, а на връщане ще имаме възможност за няколко часова разходка в Будапеща. Комбинацията между каяк туровете и пешеходните преходи на тези красиви места е добре балансирана, а тази дестинация вече се е доказала като място, където сърцето ликува, а душата разцъфва.
Програмата:
Ден 1:
София-Виена-Траунзее. Тръгване в 5 ч. сутринта с транспорт на фирмата или личен и пристигане около 18 ч. на къмпинга на брега на езерото. Разпъване на бивака, почивка или разходка край езерото.
Ден 2:
Този ден ще е за каяк-обиколка на ез. Траунзее, като ще излизаме на брега за плаж и почивка с гледка към внушителния и впечатляващ вр. Траун. Сутринта ще тръгнем директно от плажа на нашия къмпинг. Около обяд спираме за почивка и разглеждаме градчето Гмунден, обядваме на пикник в крайбрежната градина или в ресторант с гледка към езерото. След това продължаваме да гребем съм каменната стена на Траунщейн, която вертикално се издига направо от водата.
След обиколката се връщаме отново в къмпинга за почивка и вечеря в приятна компания и на страхотно място. Следва нощувка.
Ден 3:
Днес ще направим един прекрасен пешеходен тур в подножието на ледника Дахщайн, за който не са необходими специални планинарски умения. Сутринта правим кратък трансфер до гр. Халлщат и се качваме с лифт в планината Дахщайн. Тук ще направим приятна, двучасова разходка с гледка към ледника Дахщайн, ще минем покрай панорамна площадка с гледки към езерото Халщатензее. После слизаме обратно към плажната зона, за да се разхладим във водите на езерото, а в по-хладните часове ще разгледаме градчето Халщат и ще вечеряме с местни специалитети и жива бира. Градчето Халщат е под егидата на Юнеско, част от уникалното световно природно и културно наследство, основна туристическа дестинация за района на Залцкамергут. Вечерта се връщаме в къмпинга.
Ден 4:
Днес пак сме с каяците, но този път ще плаваме по водите на езерото Волфгангзее, което е на 40 мин. път от нашия къмпинг. Покрай брега му има няколко красиви селца, с къщи изпъстрени с цветя по верандите и прозорците в традиционния за Тирол стил. В комбинация със зелените морави, начупения планински релеф и изумрудените води на езерото създават неповторима атмосфера за разходка и почивка. За обяд възможностите са за пикник на плажа или в ресторант/бирария. Покрай брега на езерото има страхотни панорами и приятни плажчета за пикник и почивка и можем да избираме програмата според настроението.
Вечерта пак се прибираме в къмпинга, но преди това ще спрем да надникнем в кайзеровия парк и вилата на кайзер Франц Йозеф в градчето Бад Ишл. Градчето е в центъра на Залцкамергут и е от основните туристически дестинации в района. Ще направим разходка в града до някои от основните му забележителности и можем да вечеряме в местен ресторант. Следва прибиране в къмпинга и нощувка.
Ден 5:
Изкачване на вр. Траунщейн. Днес е денят, както за свободна програма, плаж и почивка, така и за по-екстремни преживявания. Тези, които искат да си почиват или да го карат по-лежерно, може да се разходят отново с каяците в езерото в другата посока до градчетата Ебензее и Риндбах, като за обяд в Риндбах може да направят пикник на невероятно красивия парк с гледка към Траунщейн, издигащ се от езерото. След това покрай скалния масив на планината да се върнат обратно в къмпинга. За търсещите по-силни усещания сме предвидили изкачването на планината Траун, по алпийска разтърсваща сетивата пътека. С каяците ще пресечем езерото до подножието на планината. Там ще се екипираме със седалки, каски и ферата- сетове и ще направим един невероятен пешеходен трип до връх Траунщейн ( 1691 м.). Маршрутът е изключително красив и интересен, но и усилията не са малко. За да стигнем върха, ще се катерим по динамичен и труден терен, който в рисковите участъци е подсигурен с метално въже, стълби и клинове, за да се обезопасим с нашата алпийска екипировка. Пътеката на места е тип „виаферата“ и за това ще носим подходящата осигуровка. След 1200 м. изкачване за нищожните 3,5 км. ще излезем на върха и панорамата ще ни се отплати за всяка капка пот и за всички усиля. Оттук сините води на езерото и малките селца с островърхи църкви ще са в краката ни далеч под нас, а морето от върхове и гледчери на Тиролските Алпи ще се къдри пред очите ни по целия хоризонт - гледката е наистина впечатляваща. След почивка на хижата поемаме по обратния път надолу, за да се върнем с каяците на къмпинга за вечеря и нощувка.
Преходът е 7 км. около 8-9 часа с около 1200 м. положителна и също толкова отрицателна денивелация.
Теренът не е за начинаещи планинари и е динамичен и труден, но ако в този ден изберете групата с лежерния вариант за разходка или каякинг към Райнбах, няма да ви е необходим планинарски опит.
Ден 6:
След закуска ще се качим в буса и ще отидем отново към езерото Халщатзее, за да пуснем каяците в чистите водите на красивото планинско езеро с надвисналите над него почни отвесни скали. Ще спираме за почивка, хапване и къпане. За обяд може да хапнем в някое от многобройните крайбрежни ресторантчета. Вечерта се прибираме в къмпинга.
Ден 7:
Събираме след закуска палатките и бивака и потегляме за столицата на Унгария, където ще пренощуваме. Пътят на връщане ще е през Румъния заради прибиращите гастербайтерите по границата. Затова ще спим една вечер в Будапеща за облекчаване на маршрута с възможност да разгледате една европейска столица.
Ден 8:
През Румъния и Дунав мост 2 влизаме в България.
Очаквано пристигане в София късния следобед.
Цена: 1200 лв.
Цената включва: каяк и планински водач по целия маршрут, транспорт и логистика, пътни такси, каяци и екипировка, обучение и инструктаж, бивачно оборудване - палатки, шалтета, чували, тенти, маси, столове и др,, топли напитки, чай и кафе, застраховка за екстремни спортове, ферата сетове и обща алпийска екипировка за желаещите да изкачат вр. Траунщейн, ДДС.
Цената не включва: храна, напитки, нощувки на къмпинг (около 20 евро/вечер), билет за лифт (около 20 евро), такси за музеи и други лични разходи.
За желаещите да изкачат Траунщейн е необходима алпийска седалка и каска.
За екскурзията не е необходим предишен опит в каякинга и сериозни планинарски умения за разходките (без да броим изкачването на Трунщейн, но то не е задължително). Маршрутите са съобразени и достъпни за всеки средно активен човек без двигателни проблеми. За консултации и въпроси не се притеснявайте да се свържете с нас на имейл или по телефон.
Екскурзията е ограничена до 14 човека и крайният срок за записване е 1 юни 2020 г. (нощувките, независимо че са в къмпинг на палатка, изискват предварителна резервация!)

Записвания се правят на: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up

Резервация за пътуването се прави със заплащане на 30 % от сумата на екскурзията!