Предстоящо Събитие

С каяк до о.Диапорос, плажа Арменистис и Порто Куфо-перлите на Ситония ( 07 юли до 10 юли 2022 г. )

Програма и водач Любомир Свтков

Сигурно доста от вас са чували за Ситония или са били на този полуостров, но за тези, които не са, ще го опишем с няколко думи - това е най-доброто място за активна каяк почивка в Гърция. Тук заливите са дълбоки, а островчетата са близо до брега, плажовете са с пясък , а лагуните са тюркоазено сини. Tук са и най-вкусните таверни, а пък цените са почти български , бийч баровете са с най-хубавата музика и коктейли, а морето е топло и почти винаги спокойно и подходящо за каякинг. Към това ще добавим и местата които можем да посетим като: остров Диапорос и Синята лагуна, плажът Арменистис, Порто Куфо и носа на Ситония, Сарти и Сикия, бар "Тигания" или таверната "Пет стъпки до пясъка", таверната "Парис" и още много интересни места. Избрали сме Ситония не само заради изброените места , но и заради прекрасните възможности за активна почивка, които това място предоставя. Тук можем да плаваме в различни посоки до живописни кътчета за гмуркане, плаж или просто съзерцание и почивка! Ще правим йога за разпускане и накрая ще приключваме деня в добра компания на масата с прекрасни гозби и напитки!

Програмата е следната:
Първи ден :
Тръгваme от София към 6 ч. с транспорта на Трип-Номад Тийм от спирката на рейсовете на бул. Черни Връх до мол Парадайс.( Ако сте със собствен транспорт или просто сте на почивка някъде наоколо, се чакаме около 13:00 направо на къмпинг Лакара)Пристигаме в къмпинга (Lacara camping) около обяд и разпъваме бивака (който не му се спи на палатка може да си наеме каравана или бунгало, ако има свободни), обядваме и правим лека почивка и плаж. В следобедните часове ще натопим каяците за една лека разходка, ще направим пауза за плаж и плуване и ще минем до Rodia- Beach bar за по бира и фрапе. След това се връщаме в къмпинга, където ни чакат таверната, барбекюто и студените напитки. Фирмата представя добра къмпинг екипировка и дава доста удобства в бивака, на къмпинга има и магазин, но който иска може да се храни и в таверната на къмпинга.

Ден втори :
Днес ще сменим посоката и ще тръгнем с каяците на север към друго култово място - остров Диапорос.
Това е доста нашумяла каяк дестинация в последните години и има причина да е така. Ще направим пълна обиколка на острова (разбира се, ако времето в морето ни позволи), като ще спираме на най-приятните места за плуване, плаж и снимки. Ще завършим обиколката на един плаж с много подходящи скали за скачане и екстремни преживявания за по-смелите, а след това можем да направим късен обяд в ресторант Парис, който е най-известният в района на Вурвуру. После без да бързаме с кратки почивки ще се приберем на Лакара. Вечерта отново може да споделим весела компания, храна и напитки на нашия бивак.

Ден трети:
В този ден според вятъра и вълните ще решим от коя страна на полуострова да гребем. Имаме два варианта:

>Първи вариант-източен бряг-плажа Арменистис
Това е най-известния и нашумял плаж на Ситония за последните пет години, а именно плажа Арменистис. Със спокойно гребане за около час и половина -два с почивките ще сме там. Тюркоазената му лагуна, дългата пясъчна ивица и зелената гора отзад създават незабравим пейзаж. На това място ще отделим повече време и допълнителните екстри от къмпинга като ресторант, магазин, бар ще ни създадат чудесни условия за един по-лежерен ден с повече плаж и удобства. Когато се насладим достатъчно на това място потегляме към нашия къмпинг за почивка. Привечер който иска може да се включи в една приятна разходка и вечеря в чаровното градче Сарти.

>Вариант две-западен бряг-Порто Куфо
Ще спуснем лодките на известния залив Порто Куфо и от тук минавайки през красивото гърло на залива за около час ще стигнем носа. Това е невероятно място, тук на носа водата дори в безветрие е в постоянно движение защото се събират две течения по дължина на полуострова. Благодарение на тях са се образували два красиви плажа от двете страни на носа като ширината на брега помежду им е десет-петнадесет метра. На тях ще си починем, ще обядваме и след това ако морето ни позволява ще продължи още малко покрай носа и ще достигнем величествени скални отвеси с издълбана в тях от вятъра и водата пещера с внушителни размери. Ще си направим снимки, ще си починем и после тръгваме обратно. По пътя може да спрем на бар Тигания за по един коктейл или да вечеряме в Сикия в известната таверна Five steps on the sand

Ден четвърти:
За да може да усетим спокоиствието на този къмпинг и прекрасния му плаж, както и да си починем от натрупалата се умора, в този ден ще се наспим и след това всеки може да се забавлява, както иска. Плаж, море, фрапе, йога или бира или отново леко раздвижване с каяка до близките плажове. Към 14:30 ч. трябва да сме събрали бивака и да потеглим за България. Очаквано пристигане в София около 21-22 ч.

Екскурзията е подходяща и за начинаещи каякари !!!

Цена за цялата екскурзия с наш транспорт : 450лв (при минимум 6 участника).
Цената включва: транспорт от София до Халкидики и обратно, както и местни трансфери, застраховка за водни спортове, каяк инструктор и обучение по време на трипа, каяк и необходимата за него екипировка (жилетка, гребло, шприцка,суха торба за дребни лични вещи), къмпинг екипировка с всички удобства за хранене - маси и столове, газов котлон и прибори за готвене, барбекю и др.. Ако нямате лични ще ви предоставим палатка, спален чувал и шалте.

Цената не включва: три броя нощувки в палатка (10-12 евро/ човек/ или 25 -30евро човек/вечер за бунгало или каравана настанени по мин.двама), храна, напитки и лични разходи.

Ако сте на почивка наблизо или просто сте с ваш транспорт и искате да се включите в програмата цената е 400лв./човек.

Допълнение:
Всеки, който има лична екипировка, може да я донесе и да я ползва. Резервацията за нощувки на каравана или бунгало е възможна при ранно записване и при свободни такива.

Необходима препоръчителна екипировка за каякинга:

>Бански тип шорти или клин
>Спортна блуза или фланелка от изкуствена материя( желателно с UV-фактор)
>Аква обувки или други с които да се гази във водата
>Яке тип ветровка или дъждобран
>Шапка и крем против слънце
>Шише с вода мин.1л.
Фирмата си запазва правото да прави промени в програмата с оглед на метеорологичната прогноза и други фактори, касаещи безопасността на клиентите.

За повече информация и записване:
Водач - Любомир Свитков
тел.0888878280
info@nomadteam.bg