Минало Събитие

РУПИН ПАС ТРЕК – хималайски вдъхновения и индийска екзотика ( 11 май - 25 май 2019 г. )

Тази дестинация е едно мъничко бижу в обширните Хималаи, което за разлика от комерсиалните екскурзии все още се радва на духовно спокойствие и усещане за могъщото присъствие на природните сили.

Рупин Пас Трек е маршрут в Хималаите, който през цялото време впечатлява със своята красота, предизвикателства и очарователни гледки. Долината на река Рупин променя своя изглед целогодишно всяка седмица. Плътната покривка от сняг в началото на месец май става изключително оскъдна до края на юни. В периода на мусонните дъждове същата долина става ярко цветна, а до края на септември може да предложи безплоден скалист пейзаж. След това отново започва да се покрива с дебела снежна покривка, видима ноември до април, когато снегът пак започва да се топи. Всяка от тези промени прави Рупин Пас прекрасен преход по всяко време на туристическия сезон – преди и след мусоните.
Маршрутът непрекъснато следва река Рупин и се изкачва стръмно през гъсти, а после и по-редки гори от иглолистни дървета и брези, преди да стигне до красивата поляна на Dhanteras Thatch. Там ни приветства респектиращият тристепенен водопад на река Рупин. 
С траверс пресичаме големия водопад, за да достигнем платото на Rata Feri, откъдето се вижда за първи път прохода Rupin Pass. По време на предмусонния период снегът може да предостави страхотно предизвикателство и да послужи като основен фактор за тръпката на това пътешествие. Стигайки върха на водопада, пред нас ще се разкрие великолепието на речната долина и нейната необятна шир. 
На 4650 метра изкачването до връх Рупин е сладко възнаграждение за всеки турист, не само заради гледката, която той разкрива, но и заради чувството на удовлетворение от успешното преодоляване на трудния терен непосредствено преди него. 
Rupin Pass trek е преход, посветен на красотата на самия проход, но не само. Той предоставя ред допълнителни впечатления, които го правят едно от най-колоритните изживявания в Хималаите. Архитектурата, храмовете, местната култура и начина на живот в селата Sewa, Jiskun, Jhakha обогатяват преживяването със своята уникалност. Симпатичните и закачливи деца, които ще срещнем в тези населени места, ще добавят още очарование на нашето пътешествие. 
Изживейте това пътуване с нас и обогатете своята колекция от преживявания! 

Подробно описание на маршрута на трека:

Ден 1: Полет София - Делхи;

Ден 2: Пристигане в Делхи. Настаняване в хотел. Разглеждане на забележителности и пазари;

Ден 3: Трансфер Делхи – Санкри (10-11 часа). Настаняването в къща за гости. Разходка из селото;

Ден 4: Ден за аклиматизация в Санкри с еднодневна екскурзия до Leka Top;

Ден 5: (Трек) От Санкри (1920 м) до Aligad Camp (1900 м), през Dhaula
(1575 м), Sewa (1975 м) - 6 часа ,13 км.
Рано сутринта приключваме със закуската си и тръгваме за 30 мин. с автомобил 4х4 до Dhauladhar от Sankri. След това започваме пътуването си към Sewa, което е последното село на щата Uttarakhand, близо до границата с Himachal.
Преди да стигнем и подминем селото ще навлезем в гориста местност, а след това и покрай лагер с наличен водоизточник до река Рупин. По пътя ще минем през храма "Шеркуд Махадев" в Sewa;

Ден 6: (Трек) От Aligad (Sewa) (1975 м.) до Jhagha (2750 м.), през Gosangu
(2000 м.), Jiskun (2380 м.) - 6 часа, 10 км.
По този маршрут може да видите лешояди, летящи над вас или по клоните на дърветата около вас. Нашата пътека върви срещу течението на могъщата река Рупин, която ясно ще се вижда под нас. Пътят в началото редува равни и стръмни участъци, пресичаме множество водопади. След кратка почивка в село Jiskun тръгваме към Jhagha, която е на 2,5 километра оттук и изисква известно стръмно изкачване. Пътеката първоначално се изкачва постепенно до река, която е малък приток на р. Рупин. Красивият малък дървен мост го прави много фотогеничен и ни приканва да си починем тук и да направим някои живописни снимки. Можем да напълним и нашите бутилки със студена прясна вода.
Оттук пътеката стръмно се изкачва и правейки няколко почивки, след около 2 часа пристигаме в Jhagha;

Ден 7: (Трек) От Jhagha (2750 м.) до Saruwas Thatch (3200 м.) - 4 - 5 часа, 8
км.
Днес, когато започваме пътешествието, първоначално се изкачвахме нагоре за около 10 минути, пресичайки отново селището Jhagha. След това пътеката е равна, с периодични изкачвания и спускания.
След известно време навлизаме в борова гора и започваме рязко спускане, което ни отвежда за първи път до самата вода на шумящата р. Рупин. Тук прекарваме известно време.
Продължавайки нашето пътуване, пътеката сега се изкачва постепенно през малки храсти и отново влиза в гората. Две по-дълги разходки оттук ще ни заведат в нашия лагер за деня в Saruwas Thatch, малка поляна до река Рупин с огромна скална стена от дясната й страна.
Ред е да се отпуснем за остатъка от деня, наслаждавайки се на красотата на мястото;

Ден 8: (Трек) От Saruwas Thatch (3200 м.) до Dhanteras Thatch (3680 м.) - 3
часа, 5 км.
Маршрутът за деня е с леко изкачване до красивата просторна поляна на Dhanteras Thatch, следвайки реката. През май тя е скрита под дебела и здрава снежна покривка. Местността е известна със своите пълни гледки към водопадите на р. Рупин, които в началото на юли, когато снегът се топи, са наистина множество;

Ден 9: (Трек) От Dhanteras Thatch (3680 м.) до Rata Feri (4307 м.), през Upper Waterfall Camp (4000 м.). Екскурзия до езерото Rata Feri (4500 м.) - 3 часа, 5 км.
Равна пътека по Dhanteras Thatch ни води до началото на изкачването, където водопадът среща земята. Потегляме отдясно на водопада и започваме да се изкачваме отстрани. Скоро сме отгоре в основата на втория водопад. Тук си почиваме и оценяваме прелестите на долината на р.Рупин. Оттук може да се види по-голямата част от изминатия път.
Предстои ни да пресечем пътя на реката, минавайки в ляво на първия водопад. Още един час стръмно изкачване ни води над възхитителния и респектиращ водопад Рупин. Неговата мощ остава траен спомен на всеки турист, дошъл в това кътче на Хималаите.
Днес е първият път, когато ще видим нашата цел - проходът Рупин. Около час и половина изкачване от лагера на горния водопад ни води до място, наречено Rata Feri. 
Лагеруваме на 4300 метра тази вечер. Лагерът определено е един от най-добрите и може би един от най-спокойните. Изгледът от тук е с простора на цялата Рупинска долина и даже можем да зърнем и ъглите на съседната долина. Наблизо има спокойно малко и рядко посещаемо езеро и късния следобед се отправяме натам за кратко аклиматизиране. Утре е денят на преминаването през прохода, затова заспиваме рано тази вечер;

Ден 10: (Трек) От Рата Фери (4300м) до Kanda Sangla (3365 м.), през Rupin
Pass (4650 м.), Rontigad (4000 м) - 6 часа, 8 км.
Днес е най-важният ден от нашето пътешествие.С лагеруването си при Rata Feri предната нощ сме облекчили усилията си за деня. Аклиматизирани сме добре, тръгваме рано. След известно стръмно изкачване бързо набираме надморска височина над 4300 метра. Достигаме основата на прохода. Тук ще си починем, ще поемем малко дъх, ще възстановим енергията, за да започнем най-интересния, изморителен и предизвикателен участък от нашето пътешествие. L-образното стръмно изкачване на Рупин Пас.
Твърдата решителност, психическата и физическата издръжливост ни отвеждат на върха на прохода, където човек може да почувства присъствието на могъщите природни сили, изваяли тази красива долина под нас. Това е място, където вярата в Божественото начало приканва местните хора да отдадат почит и отправят молитва към своите богове. Усещането за успех и преодоляване на сериозното предизвикателство на това последно изкачване ни кара да ликуваме от своето постижение. 
Започва дълго спускане към Rontigad. Следваме река Баспа. Скоро белезите на цивилизацията започват да се разкриват пред нас. Един час и половина от спускането ни води до Kanda Sangla и нейното малко езерце. Тук мобилните мрежи са достъпни (BSNL, Vodafone и Airtel);

Ден 11: (Трек) От Канда Сангла (3365 м.) до Сангла (2670 м.) - 2,5 часа, 7 км.
С автомобил до Chitkul. Нощувка в Chitkul.
Днес приключваме нашето красиво и живописно пътуване. Кратко пътуване ни приближава съвсем до цивилизацията. Красивата долина на река Сангла и Баспа ще ни дарява с очарованието си.
Sangla е туристическа дестинация и тук можете да намерите всичко, от което се нуждаете. Тихото и спокойно селце Chitkul е само на час от тук. То е последното село преди границата с Тибет;

Ден 12: С автомобил от Читкул до Шимла. Разглеждане на града. Нощувка в хотел;
През 1864 г. Шимла е обявена за лятна столица на Британска Индия. Шимла е популярна туристическа дестинация и често е наричана „Кралицата на хълмовете“ (наименование, съчинено от британците). Градът е известен със своите сгради в тюдорбетански и неоготически стил, напомнящи за колониалната епоха;

Ден 13: С автомобил от Шимла до Делхи. Нощувка в хотел в Делхи;
Ако има време и желание може да направим късна разходка из града;

Ден 14: С автомобил до Агра. Дневна обиколка на Тадж Махал. Връщане в хотела в Делхи;

Ден 15: Отпътуване от международно летище Ню Делхи.

Цени:
3 участника – 3300 лв./човек;
4 участника – 2990 лв./човек;
5 и повече участника – 2680 лв./човек

Цената включва:
• 13/14 нощувки според времето на пристигане в Делхи;
• Настаняването в хотел в двойна стая, легло + закуска (3/4 нощувки Делхи, 2 нощувки Sankri, 1 нощ Chitkul, 1 нощ Shimla). Хотелите разполагат с климатик и безплатен Wi-Fi интернет;
• Настаняване в просторни двойни палатки по време на трека;
• Целият транспорт от летище Делхи до летище Делхи в превозно средство с 5 места, AC Innovas. Транспортът от Sankri до Dhaula е в планински 4 X 4 автомобил;
• Спални чували с температура на комфорт под 0 градуса, придружени със спален чувал Warm Fleece Inners за допълнителна хигиена и топлина за нощуване по време на прехода, шалтета, палатки;
• Всички необходими съоръжения за къмпинг с отделна трапезарна и/или кухненска палатка и тоалетна палатка, посуда и прибори за хранене;
• Всички включени хранения в трека започват с вечерен чай в Sankri в Ден 3 до закуска в последния ден на трека (Ден 11). Включват 3 ястия (закуска, обед, вечеря)/ден, пригодени за голяма надморска височина със следобедни закуски, супа, топли напитки;
• Медицински комплект за голяма надморска височина;
• Опитен и добре оборудван англо- и хиндиговорящ местен планински водач;
• Български водач-представител на агенцията;
• Експертно местно ръководство с готвачи, помощници и др.;
• Всички разрешителни за влизане в парковете и такси за къмпинг;
• Безплатна предпазна екипировка, необходима за снежен преход като гети, котки за трекинг и щеки за всички туристи и допълнителна помощна алпийска екипировка;
• Дневно пътуване до Тадж Махал с такса за влизане.

Цената не включва:
• Носене на багаж. При желание за ползване на услугата - INR 3000 или 75 лв. на турист за 1 раница, която не тежи повече от 10 кг.
• Храна, закупена извън фиксираното меню, лични разходи, бакшиши;
• Обяд и вечеря, с изключение на дните за трек и в Sankri;
• Всичко, което не е включено в горния списък;
• Местен екскурзовод за обиколка на Тадж Махал;
• Единични стаи в градове или единични палатки. Могат да се предоставят при предварително уведомление и допълнителни разходи;
• Медицинска застраховка (ТА предлага услугата с мин. стойност 35 евро/човек за цялото пътуване); 
• Самолетни билети – закупуват се при набиране на минималния брой участници на цена, актуална към съответния момент;
• Виза – осигурява се индивидуално онлайн от участниците. Може да разчитате на съдействие и консултация от наша страна.

Начин на плащане:
Записванията е желателно да се направят до края на м. февруари поради нарастващите цени на самолетните билети. Резервиране на участие се извършва с плащане на 30% от цената на екскурзията. До 3 месеца преди датата на отпътуване се заплащат 50% от цената, а останалите 20% до 1 месец преди датата на отпътуване. 
При увеличаване на броя на участниците цената на екскурзията се регулира според ценоразписа.