Минало Събитие

През връх Половрак- от Лозен до Пасарел ( 29 ноември 2020 г. )

Лозенската планина не е от най-високите ни планини, но има своята красота и обаяние. От нейния най-висок връх Половрак (1182 м.) се открива прекрасна гледка към букови гори и слънчеви поляни, разпиляни върху меките и хълмисти форми на планината. Панорамата стига чак до планините Плана, Витоша, Рила и Стара Планина, а в краката ни е обширното Софийско поле, както и яз. Искър в далечината. Лозенската планина е част от Средна гора, която започва от езерото Панчарево. Да, много хора не знаят, но тази красива планина започва почти от София, а ние рядко се сещаме да се разходим в нея и да й се насладим. И точно сега, когато сезонът е подходящ за по-ниските била и гори, ние ви предлагаме тази есенна разходка, както за малки, така и за големи, за хора с или без опит, но с достатъчно желание да срещнат планината и нейните красоти и предизвикателства.

Програмата е:

Ще тръгнем в 8 ч. с градския транспорт от магазин Метро към село Лозен, а от там поемаме пеша по маршрута. Ще спрем за почивка на Лозенския манастир, ще се изкачим до върха, за да се насладим на панорамата и да презаредим с енергия. Ще си разкажем и за славните битки, с които е известна планината, а оттам през красиви гори и поляни ще достигнем до параклиса Св. Георги над село Пасарел. Тук ще поспрем отново за почивка, хапване, както и да погледнем отново към Витоша, околностите и към връх Половрак, само че от друг ъгъл. След като разгледаме параклисчето и си починем, ще се спуснем по полегат панорамен черен път към центъра на село Пасарел, откъдето ще хванем транспорта за София. Очаквано прибиране към 18 - 19 ч.

Екскурзията е с дължина 11 км. и денивелация 450 м.,( 4-5 ч. активност) и е подходяща за хора без опит в планинските преходи. Ще има достатъчно време за почивка и спокойно придвижване по маршрута!

Необходима екипировка:

Адекватни дрехи за сезона - яке против дъжд и вятър, удобни обувки - по възможност туристически, шапка и ръкавици, раница за еднодневни преходи до 25 л., храна и вода (1 л. мин.)

Цена: 45 лв.

Ценатавключва: организация и лицензиран планински водач по маршрута, застраховка.