Предстоящо Събитие

По митични пътеки в хималайския мир на Индия на (5250 м.)
Ниво на трудност:от средно към високо ★★★★
Най-подходящ период в годината: края на май-юни, септември-ранен октомври

По митични пътеки в хималайския мир на Индия на 5250 м.н.в.

НАНДИ КУНД - ДЖИЯ ВИНАЯК ПАС ТРЕК

Пътешествие, в което величието на върхове като Нанда Деви, Чаукхамба 1, 2 и 3, Дунагири, Трисул 1 и 2 и много други ще бъдат само част от великолепните гледки, будещи смирение и възхита пред върховната мощ на хималайската шир.

Хималайските планини в Индия привличат туристи от цял свят, за да се насладят на тръпката от преходи сред покрити със сняг ледници, буйни зелени поляни, кристално чисти реки, изобилие от живописни гледки и всичко това в спокойната атмосфера на божественото присъствие. Нанди Кунд Трек е един от тях. Допълнителната ценност, която маршрутът дарява е, че към удоволствието от преходите по планинските пътеки и внушителните гледки, туристите могат да добавят в преживяванията си мистиката на част от завещаните свещени пътеки, места, храмове и паметници, описани в летописите на хиндуистката митология.

Според древните писания Бог Шива черпи Своите божествени сили от високите върхове на снежните Хималаи. В Нандикунд Трек човек получава шанса да посети свещения храм Мадмахешвар - едно от петте места, където Лорд Шива се явява на Пандавите - легендарните пет братя на Махабхарата. Фолклорните истории разказват, че Бог Шива първоначално не е искал да вижда изобщо Пандавите, тъй като те са извършили тежки грехове, избивайки собствените си братовчеди в голяма война за владетелския трон. Божеството изчезва от светилището си в образа на бик, за да не бъде открито от тях и се появява отново от земята на пет различни места във форма на пет отделни части на животинското тяло. Тези места сега се обединяват в общото име "Панч Кедър" – свещения поклоннически път, където Пандавите са изградили храмове на Бог Шива на всяко място, за да му се поклонят и да го почитат, търсейки прошка и благословия от Него. Храмът Мадмахешвар се идентифицира с централната част на тялото -  пъпа и стомаха, под формата на Лингам.

Маршрутът ни минава през още едно от тези пет свети места, а именно малкия каменен храм Калпешвар, единствен достъпен от всичките пет по всяко време на годината. Днес много поклонници минават свещения път на петте храма Панч Кедър, за да намерят мир и спасение от Лорд Шива, както Пандавите със своето смирение и почит са успели да получат.

Всъщност Нандикунд е високопланинско езеро, разположено на височина 4800 м. над морското равнище с ширина 1,5 км. Нандикунд Трек е доста напрегнат, включващ стръмни изкачвания и спускания, тесни хребети и остри завои, които увеличават усилията на любителите на приключения в планината. От друга страна, това не е технически преход, което го прави приложим за всеки пътешественик, който е физически подготвен и обича предизвикателствата, предлагани от Хималаите.

По пътя ще имате щастието да се наслаждавате на множество върхове шест- и седемхилядници като: NANDA DEVI (7816 m.), Bhartekunta (6578 m.), Chaukhamba I (7138 m.), II, III и IV, Dunagiri (7066 m.), Nanda Kot (6861 m.), Trisul I (7120 m.) и II и много други.

Ще видим ледника Panpatia Glacier и реките Markanda Ganga, Kalpa Ganga и Madhyamaheshwar Ganga

ПОДРОБЕН МАРШРУТ:

Ден 1: Пристигане в Делхи. Отпътуване за Ришикеш. Трансфер 6-7 часа;

Ден 2: Трансфер Ришикеш – Ранси. 7-8 часа;

Ден 3: От Ранси (2100 м.) до Бантоли (2700 м.). Трек 4-5 часа;

Високите села на Утраканд и техният облик се наблюдават през целия маршрут. Тъй като е популярен път за поклонене, маршрутът е оживен, пъстър и изпълнен с доброто настроение на хората.

Тук се срещат Мадхямахешвар Ганг и Марканда Ганг с красив малък мост над тях.

Ден 4: От Бантоли (2700 м.) до Мадхямешвар (3500 м.). Трек 4-5 часа;

Мадхямахешвар е един от най-папулярните и високо ценен поклонически път на индусите. Тук е едно от петте светилища на Панч Кедър.

След вкусния обяд продължаваме за аклиматизационна разхдка до Буда Мадхямахешвар. Ако имаме късмет, можем да зърнем отражението на връх Chaukhamba в малкото езерце до Буда Мадхямахешвар.

Утрешният маршрут до Качни Кхал се вижда и вдъхновяващо ни настройва за утрешното предизвикателство. След вечеря си пожелаваме лека нощ и влизаме в уютните си спални човали.

Ден 5: От Мадхямешвар (3500 м.) до Качни Дхар (4400 м.). Трек 5-6 часа;

Днешният преход е с доста по-различен облик. Напускайки благословеното място Мадхямешвар, оживеността от тълпата рязко ще намалее, а трудността на изкачване определено ще нарастне заради своята продължителност и непрекъснатост до Качни Кхал.

Къмпингът ни днес е на скалист участък с прекрасна гледка към върховете на Chaukhamba. Ще имаме и време за една аклиматизационна разходка.

Ден 6: От Качни Дхар (4400 м.) до Пандавсера (4100 м.). Трек 5-6 часа;

Този ден ще оставим следите от всякаква цивилизация и ще тръгнем по немаркирана овчарска пътека, която ще ни отведе до Пандавсера. Пътят ни минава през площи от  храсти, няколко малки водопада, пресича няколко пъти река Малхямахешвар Нала и достига равна поляна с бистър поток до нея, където ще пренощуваме.

Ден 7: От Пандавсера (4100 м.) до Барма Бугиял (4100 м.) през Нанди Кунд (4800 м.) и прохода Гхия Винаяк (5250 м.). Трек 7-8 часа;

Днес е кулминационния ден от нашето пътешествие, тъй като достигаме благочестивото езеро Нанди Кунд и преминаваме мощния проход Гхия Винаяк, където се прехвърляме от другата страна на долината.

Пътеката върви срещу течението на река Малхямахешвар, излизаща от Нанди Кунд. Изкачването е постепенно, пресичайки няколко пъти Малхямахешвар Нала. Достигането на високопланинското езеро ще бъде наша красива и омиротворяваща награда за усилията ни.  Спокойствието и мира на кристалната му вода завладяват омайващо сърцата на всеки негов посетител. Върховете на Chaukhamba се извисяват над нас и при ясно време тяхното отражение много лесно се улавя върху изумрудената повърхност на езерото.

Походът все още не е приключил. Чака ни тричасово стръмно непрекъснато изкачване до прохода Гхия Винаяк. Когато и това предизвикателство на духа бъде преминато, удовлетворението от одухотворяващата гледка от връхната точка ще бъде неописуемо. В ясно време ще можете да се насладите на величествените върхове на Chaukhamba, Neelkantha, Nanda Devi, както и на могъщия ледник Панпатиа.

От тук до лагера Барма Бугиял ни делят час и половина спускане от другата страна на долината.

Ден 8: От Барма Бугиял (4100 м.) до Банси Нараян (3500 м.). Трек 6-7часа;

Днешният маршрут е по-дълъг, но по-лесен с драстична разлика в терена около нас – предимно меки зелени ливади и гъсти иглолистни гори. Преди да достигнем Банси Нараян пътят ни отново ще мине през малък храм в тези свещени земи.

Ден 9: От Банси Нараян (3500 м.) до Ургум (2000 м.). Трек 6-7 часа;

Подобно на вчершния ден ще минем  множество изкачвания и спускания докато стигнем селището Ургум.

Калпешвар с другия свещен храм от пътя Панч Кедър е само на 2 км. от тук.

С това нашето пътешесвие по тези величествени свещени земи завършва!

Ден 10: От Ургум (2000 м.) до Ришикеш (552 м.). Пътуване с автомобил 8 часа;

Тръгване рано сутринта.

Ден 11: От Ришикеш до Делхи. Пътуване с автомобил 8 часа;

Ден 12: Обратно в България.

Ако групата не бърза и желае да направи и малко градски туризъм из известните забележителности в и близо до Делхи (Агра, Джайпур), да посетим Тач Махал, бихме могли да удължим своя престой и да обогатите още повече свите впечатления от тази древна и колоритна страна.

Преходът е предназначен за персонализирани частни групи. Цената се калкулира допълнително според заявените услуги  и размер на групата.

Данни за прехода:

Връхна точка: 5250 м.

Ниво на трудност: сравнително високо

Най-подходящ период в годината: края на май-юни, септември-ранен октомври.