Минало Събитие

По митични пътеки в хималайския мир на Индия на 5250 мнв ( 23 май 2020 г. до 4 юни 2020 г. )

Нанди Кунд Трек
Пътешествие, в което величието на върхове като Нанда Деви, Чаукхамба 1, 2 и 3, Дунагири, Трисул 1 и 2 и много други ще бъдат само част от великолепните гледки, будещи смирение и възхита пред върховната мощ на хималайската шир.
Хималайските планини в Индия привличат туристи от цял свят, за да се насладят на тръпката от преходи сред покрити със сняг ледници, буйни зелени поляни, кристално чисти реки, изобилие от живописни гледки и всичко това в спокойната атмосфера на божественото присъствие. Нанди Кунд Трек е един от тях. Допълнителната ценност, която маршрутът дарява е, че към удоволствието от преходите по планинските пътеки и внушителните гледки, туристите могат да добавят в преживяванията си мистиката на част от завещаните свещени пътеки, места, храмове и паметници, описани в летописите на хиндуистката митология.
Според древните писания Бог Шива черпи Своите божествени сили от високите върхове на снежните Хималаи. В Нанди Кунд Трек човек получава шанса да посети свещения храм Мадмахешвар - едно от петте места, където Лорд Шива се явява на Пандавите - легендарните пет братя на Махабхарата. Фолклорните истории разказват, че Бог Шива първоначално не е искал да вижда изобщо Пандавите, тъй като те са извършили тежки грехове, избивайки собствените си братовчеди в голяма война за владетелския трон. Божеството изчезва от светилището си в образа на бик, за да не бъде открито от тях и се появява отново от земята на пет различни места във форма на пет отделни части на животинското тяло. Тези места сега се обединяват в общото име "Панч Кедър" – свещения поклоннически път, където Пандавите са изградили храмове на Бог Шива на всяко място, за да му се поклонят и да го почитат, търсейки прошка и благословия от Него. Храмът Мадмахешвар се идентифицира с централната част на тялото - пъпа и стомаха, под формата на Лингам.
Маршрутът ни минава през още едно от тези пет свети места, а именно малкия каменен храм Калпешвар, единствен достъпен от всичките пет по всяко време на годината. Днес много поклонници минават свещения път на петте храма Панч Кедър, за да намерят мир и спасение от Лорд Шива, както Пандавите със своето смирение и почит са успели да получат.
Всъщност Нанди Кунд е високопланинско езеро, разположено на височина 4800 м. над морското равнище с ширина 1,5 км. Нанди Кунд Трек е доста напрегнат, включващ стръмни изкачвания и спускания, тесни хребети и остри завои, които увеличават усилията на любителите на приключения в планината. От друга страна, това не е технически преход, което го прави приложим за всеки пътешественик, който е физически подготвен и обича предизвикателствата, предлагани от Хималаите.
По пътя ще имате щастието да се наслаждавате на множество върхове шест- и седемхилядници като: NANDA DEVI (7816 m.), Bhartekunta (6578 m.), Chaukhamba I (7138 m.), II, III и IV, Dunagiri (7066 m.), Nanda Kot (6861 m.), Trisul I (7120 m.) и II и много други.
Ще видим ледника Panpatia Glacier и реките Markanda Ganga, Kalpa Ganga и Madhyamaheshwar Ganga.

ПОДРОБЕН МАРШРУТ:
Ден 1 и 2: Тръгване от летище София и пристигане в Делхи. Отпътуване за Ришикеш. Трансфер 6-7 часа. Разглеждане на града. Нощувка.
Ден 3: Трансфер Ришикеш – Ранси, 7-8 часа. Разходка. Нощувка.
Ден 4: От Ранси (2100 м.) до Бантоли (2700 м.). Трек 4-5 часа.
Високите села на Утраканд и техният облик се наблюдават през целия маршрут. Тъй като е популярен път за поклонение, маршрутът е оживен, пъстър и изпълнен с доброто настроение на хората.
Тук се събират Мадхямахешвар Ганг и Марканда Ганг с красив малък мост над тях.
Ден 5: От Бантоли (2700 м.) до Мадхямешвар (3500 м.). Трек 4-5 часа.
Мадхямахешвар е един от най-папулярните и високо ценен поклоннически път на индусите. Тук е едно от петте светилища на Панч Кедър.
След вкусния обяд продължаваме за аклиматизационна разходка до Буда Мадхямахешвар. Ако имаме късмет, можем да зърнем отражението на връх Chaukhamba в малкото езерце до Буда Мадхямахешвар.
Утрешният маршрут до Качни Кхал се вижда и вдъхновяващо ни настройва за утрешното предизвикателство. След вечеря си пожелаваме лека нощ и влизаме в уютните си спални човали.
Ден 6: От Мадхямешвар (3500 м.) до Качни Дхар (4400 м.). Трек 5-6 часа.
Днешният преход е с доста по-различен облик. Напускайки благословеното място Мадхямешвар, оживеността от тълпата рязко ще намалее, а трудността на изкачване определено ще нарастне заради своята продължителност и непрекъснатост до Качни Кхал.
Къмпингът ни днес е на скалист участък с прекрасна гледка към върховете на Chaukhamba. Ще имаме и време за една аклиматизационна разходка.
Ден 7: От Качни Дхар (4400 м.) до Пандавсера (4100 м.). Трек 5-6 часа.
Този ден ще оставим следите от всякаква цивилизация и ще тръгнем по немаркирана овчарска пътека, която ще ни отведе до Пандавсера. Пътят ни минава през площи от храсти, няколко малки водопада, пресича няколко пъти река Малхямахешвар Нала и достига равна поляна с бистър поток до нея, където ще пренощуваме.
Ден 8: От Пандавсера (4100 м.) до Барма Бугиял (4100 м.) през Нанди Кунд (4800 м.) и прохода Гхия Винаяк (5250 м.). Трек 7-8 часа.
Днес е кулминационния ден от нашето пътешествие, тъй като достигаме благочестивото езеро Нанди Кунд и преминаваме мощния проход Гхия Винаяк, където се прехвърляме от другата страна на долината.
Пътеката върви срещу течението на река Малхямахешвар, излизаща от Нанди Кунд. Изкачването е постепенно, пресичайки няколко пъти Малхямахешвар Нала. Достигането на високопланинското езеро ще бъде наша красива и омиротворяваща награда за усилията ни. Спокойствието и мира на кристалната му вода завладяват омайващо сърцата на всеки негов посетител. Върховете на Chaukhamba се извисяват над нас и при ясно време тяхното отражение много лесно се улавя върху изумрудената повърхност на езерото.
Походът все още не е приключил. Чака ни тричасово стръмно непрекъснато изкачване до прохода Гхия Винаяк. Когато и това предизвикателство на духа бъде преминато, удовлетворението от одухотворяващата гледка от връхната точка ще бъде неописуемо. В ясно време ще можете да се насладите на величествените върхове на Chaukhamba, Neelkantha, Nanda Devi, както и на могъщия ледник Панпатиа.
От тук до лагера Барма Бугиял ни делят час и половина спускане от другата страна на долината.
Ден 9: От Барма Бугиял (4100 м.) до Банси Нараян (3500 м.). Трек 6-7часа.
Днешният маршрут е по-дълъг, но по-лесен с драстична разлика в терена около нас – предимно меки зелени ливади и гъсти иглолистни гори. Преди да достигнем Банси Нараян пътят ни отново ще мине през малък храм в тези свещени земи.
Ден 10: От Банси Нараян (3500 м.) до Ургум (2000 м.). Трек 6-7 часа.
Подобно на вчерашния ден ще минем множество изкачвания и спускания, докато стигнем селището Ургум.
Калпешвар с другия свещен храм от пътя Панч Кедър е само на 2 км. от тук.
С това нашето пътешесвие по тези величествени свещени земи завършва!
Ден 11: От Ургум (2000 м.) до Ришикеш (552 м.). Пътуване с автомобил 8 часа.
Тръгване рано сутринта. Разходка и шопинг. Нощувка.
Ден 12: От Ришикеш до Делхи. Пътуване с автомобил 7-8 часа.
Разходка и шопинг. Нощувка.
Ден 13: Обратно в България.
Ако групата не бърза и желае да направи и малко градски туризъм из известните забележителности в и близо до Делхи (Агра, Джайпур), да посетим Тадж Махал, бихме могли да удължим своя престой и да обогатите още повече своите впечатления от тази древна и колоритна страна.

Ниво на трудност: от средно към високо
Продължителност: 13 дни или повече с посещение на градски забележителности

Цена:
При записване до 31.01.2020 г.
• При група от 4 човека – 2740 лв.
• При група от 5-7 човека – 2280 лв.
• При група от 8-10 човека – 1740 лв.
При записване след 31.01.2020 г.
• При група от 4 човека – 2940 лв.
• При група от 5-7 човека – 2480 лв.
• При група от 8-10 човека – 1940 лв.

Цената включва:
• 4 нощувки + закуска в стандартен хотел (двойни стаи): две в Ришикеш в ден 2 и 11, една в Ранси в ден 3, една в Ургум в ден 10; 1 нощувка без закуска в Делхи в ден 12;
• 6 нощувки в планината. Настаняване в просторни двойни 4-сезонни палатки по време на трека;
• Всички хранения по време на трека. Включват 3 ястия (закуска, обед, вечеря)/ден, пригодени за голяма надморска височина със следобедни закуски, супи, топли напитки;
• Следобедна закуска и вечеря в Ранси в ден 3;
• Пълно къмпинг оборудване с отделна трапезарна и/или кухненска палатка, тоалетна палатка, къмпинг столове и маса;
• Спални чували с температура на комфорт под 0 градуса, придружени със спален чувал Warm Fleece Inners за допълнителна хигиена и топлина за нощуване по време на прехода, както и шалтета;
• Предпазна екипировка, необходима за снежен преход като гети, котки за трекинг;
• Медицински комплект за голяма надморска височина с кислородна бутилка и уред за измерване на пулс и ниво на кислород в кръвта;
• Опитен и сертифициран англо- и хиндиговорящ местен планински водач;
• Български водач-представител на агенцията;
• Компетентен екип от готвач и помощен персонал;
• Всички разрешителни за влизане в парковете и такси за къмпинг.

Цената не включва:
• Носене на багаж. При желание за ползване на услугата – 150 лв. на турист за 1 раница, която не тежи повече от 10 кг.
• Храна извън посочената по-горе: от пристигането до обяда включително в ден 3 и от обяда включително в ден 11 до отпътуването;
• Единични стаи в градове или единични палатки. Могат да се предоставят при предварително уведомление и допълнителни разходи;
• Медицинска застраховка;
• Самолетни билети – закупуват се при набиране на минималния брой участници (4 бр.) на цена, актуална към съответния момент;
• Туристическа виза за Индия – осигурява се индивидуално онлайн от участниците. Може да разчитате на съдействие и консултация от наша страна;
• Разходи от лични нужди и подаръци;
• Бакшиши.

Записване и начин на плащане:
Краен срок за записване: 30.04.2020 г.
Записванията се извършват през контактната форма на сайта на фирмата: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up. Желателно е те да се направят до края на м. януари поради нарастващите цени на самолетните билети.
Резервиране на участие се извършва с плащане на 30% от цената на екскурзията. До 4 месеца преди датата на отпътуване се заплащат още 50% от цената, а останалите 20% до 1 месец преди датата на отпътуване.
При увеличаване на броя на участниците цената на екскурзията се регулира при доплащането според ценоразписа.
Самолетните билети се закупуват след набиране на минималния брой участници (4 бр.) в групата.