Минало Събитие

Петдневна каяк-регата по р. Дунав от Ново село до Байкал ( 21 август - 25 август 2019 )

..или какво е да изминеш с каяк 200 км.

Едно незабравимо пътешествие по речения път на България, придружен от изключителни гледки, лагерни огньове и бивакуване на красивите островни плажове.
Ние от Trip-Nomad Team ще Ви предоставим възможност да изживеете това приключение по възможно най-добрия начин.

1-ви ден, сряда, 21 август:
Потегляме от София, сборен пункт – паркинга пред нац. стадион В. Левски, не по-късно от 7:00 ч. По пътя към Ново село, ще спрем на магазин Кауфланд в гр. Монтана да си купим необходимите провизии за пътешествието. Пристигаме около 11 ч. на брега на реката до с. Ново село, северозападно от гр. Видин, откъдето ще започне пътешествието ни по вода. Прехвърляме багажа от буса в сухите торби, подреждаме ги в каяците, правим кратък инструктаж и потегляме по течението на голямата река. Целта за деня е да достигнем до о. Кутово, който се намира на 10-ина километра северозападно преди Видин, където ще преспим на палатки на пясъчната коса в носа на острова. Дистанцията за деня е около 30 км., които се изминават нормално за около 5-6 часа. След като акостираме около 18:30-19 ч., ще разпънем бивака и ще съберем дърва за лагерния огън. Ще си приготвим вкусна скара и ще изпием по заслужена напитка.

2-ри ден, четвъртък, 22 август:
Ставаме към 7:00 ч. Хапваме, пием кафе или чай, събираме бивака и потегляме отново с каяците по течението. След около 1,5 часа ще спрем на брега пред крепостта Баба Вида в началото на гр. Видин. Там ще направим 30-40 мин. почивка за разглеждане на древното отбранително съоръжение, ще се подкрепим в крайбрежното заведение и продължаваме речния си поход. Маршрутът ни този ден ще мине покрай още няколко острова, на които може да спираме за почивка и снимки. За този ден ще трябва да се справим с 40 км. отсечка, като целта ни е да достигнем до следващия остров, на който ще пренощуваме – о. Голям близнак. Около 18-19 ч. акостираме и разпъваме палатките, след което се отдаваме на сладка почивка и приказки край огъня.

3-ти ден, петък, 23 август:
Денят започва с обичайно ставане в 7:00 ч., закуска, кафе и събиране на бивак. Потегляме към 8:30-9:00 ч. Днес ще плаваме 45 км. Към обяд ще акостираме на плажа на заведението „Чайка”, намиращо се в началото на гр. Лом, където ще обядваме и изпием по някоя и друга висококачествена българска бира от местната пивоварна, където в последните години правят наистина страхотни бири. Следобед ще минем покрай гр. Лом и ако имаме нужда от презареждане с провизии, може да го направим от някое крайбрежно магазинче. Привечер към 18-19 ч. ще акостираме финално на плажа на о. Цибър. Следват обичайните вечерни ритуали по приготвяне на бивака и вечерята.

4-ти ден, събота, 24 август:
След закуска се насочваме към гр. Козлодуй, до който имаме около 3 часа гребане. Там ще спрем за обяд на крайбрежното ресторантче на пристанището до кораба „Радецки”. Който не е посещавал прочутия исторически плавателен съд, превърнат в музей, ще има тази възможност да го направи. След обяда продължаваме плаването си с крайна цел за деня – о. Есперанто. Този ден имаме да преодолеем дистанцията от 46 км. Привечер, около 19 ч. завземаме островния плаж и се приготвяме за заслужена почивка.

5-ти ден, неделя, 25 август:
Ставаме в 7:00 ч., закусваме и пием кафе, събираме бивака за последен път в това пътешествие и потегляме с каяците към последната ни цел – с. Байкал. Отдаваме се на последните 33 км. от маршрута ни по реката. Очакваното ни пристигане в с. Байкал ще е в ранния следобед около 13-14 ч. Бусът вече ще е там. Разтоварваме лодките от екипировката и ги качваме на ремаркето. Преди да потеглим към София обаче, ще се насладим на един късен обяд в славното рибно ресторантче на брега с вкусна дунавска риба!
Прибираме се в София около 21-22 ч.

*Този речен поход е подходящ за хора в добра физическа форма и опит при плаването с каяк!
*Всичките 4 нощувки ще са на диви островни плажове на палатки и спални чували.
*Храната, водата и всичко необходимо ще транспортираме с каяците, затова всеки участник трябва да сведе екипировката си до минимума, който ще му е необходим за това пътуване.
*След записването си и потвърждаване на резервацията за пътуването с превод на аванс от 50% от сумата ще получите на електронния си адрес списък с необходимата екипировка.
*Храната и водата ще купим по пътя и ще дозареждаме в градчетата, през които минаваме.
*Всички участници се задължават да следват инструкциите на водача, който ще избира местата за бивакуване и има право да промени, ако се налага предвидената програма с цел сигурност и комфорт на участниците.
*Групата се движи заедно и изчаква най-бавния. Никой не трябва да изпреварва водача или да спира на брега извън предвидените места за почивка, без да го е предупредил.

Цена: 390 лв./човек (за група от минимум 7 човека)

Максимален брой на участниците – 8 човека

Цената включва: водач, каяк, гребло, спасителна жилетка, шприцка, водо- и ветроустойчиво яке, неопренови ръкавици за гребане, сухи торби за багаж, бивачна екипировка (палатка, спален чувал, шалте, възглавница, сгъваема маса и столове, туристически прибори за готвене, газов котлон, скара, челници, чаши и чинии за еднократна употреба), транспорт от София до Ново село, от Байкал до София и логистика от Ново село до Байкал.

Цената не включва: храна, напитки, нощувки в хотел, други лични разходи.

Записванията стават тук: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up