Минало Събитие

Пещера Надарска и родопският връх Ком ( 18 октомври - 20 октомври 2019 г. )

Има едно такова място в най-затънтеното кътче на България, на което митовете и легендите за отминало време се преплитат със звука на гайда и мириса на домашен хляб, а тучните поляни се редуват с високите хребети, процепени от дълбоки ждрела, бистри потоци и мистични пещери. Едно такова място...., където безвремието съществува. Районът на селата Горна Арда и Могилица, намиращи се под изворите на р. Арда почти на самата граница с Гърция, е едно от любимите ни места. Точно там искаме да ви заведем през този уикенд и да ви разкрием част от неговите непознати красоти.

Ден 1 (18.10, петък):
17:00 часа - потегляме от локалното платно на Цариградско шосе (при магазин Метро) с организиран транспорт от фирмата. Пътят е 4,5 часа, като ще спираме за почивки. Комплекс “Гераница” до с. Горна Арда ще е нашето място за нощувки, където ще ни посрещнат с прочутото родопско гостоприемство. Освен на уютни стаи и приветлива механа, ще се насладим и на уникално вкусна домашна храна, типична за региона. Ще има и малка изненадка, но каква, остава в тайна ;)

Ден 2 (19.10, събота):
8:00 ч. - закуска.
9:00 ч. - отправяме се към пещера Надарска, където след задължителен инструктаж от гидовете пещерняци, ще получите нужната за целта екипировка и ще ви въведем в дебрите на пещерата. Пещера Надарска е датирана на 2500000 години и освен че е съкровищница на пещерни образувания, е дом и на 5 вида прилепи. Отворена е за посещения на 10.06.2019 г. и се стопанисва от представителите на местното дружество, които ще бъдат наши домакини. Ще можете да се докоснете до красотата на подземния свят по един интересен и безопасен за вас начин. Обиколката е сравнително кратка, но споменът ще е завинаги. До пещерата се стига по живописна пътека през гората, която ще е обагрена във всички нюанси на есента.
Следващата ни цел е връх Карталски камък, на чийто склонове гнездят орли и ако сме късметлии ще можем да ги наблюдаваме без да ги притесняваме, разбира се. От върха се разкрива страхотна панорама с море от хребети и дълбоки долини между тях. Пред нас ще са целият Ардин дял на Западни Родопи, неговият първенец Циганско градище, Ардин връх, връх Ком и още много други.
Денивелация + 350 м. Дължина на прехода около 8 км.
След почивка на върха се спускаме надолу към транспорта и се отправяме към следващата ни точка от маршрута - село Могилица и Агушеви Конаци. Агушеви Конаци са най-добре запазения архитектурен ансамбъл в района от късното средновековие. Може би заради размерите си често го оприличават с голям феодален замък без аналог на Балканите. От 1964 г. сградата е превърната в архитектурен и художествен паметник с национално значение. След увлекателната беседа на колегите в музея се отправяме към комплекса за заслужена отмора, а който има нужда от още движение, можем да предложим кратка разходка до браздата с Гърция, само на 400 м от комплекса.

Ден 3 (20.10, неделя):
8:00 ч. - закуска.
9:00 ч. - напускаме комплекса и поемаме към днешната ни цел.
Когато се каже връх Ком всички се сещат за старопланинския връх, но и в Родопите има негов съименник. Връх Ком е висок 1569 м. и е отделен връх (не е част от билна поредица), изключително горист, като панорамната гледка ще е малко преди върха. На самия връх са открити останки на параклис и древно светилище, а легендата ще ви разкажем на място. ;)
Денивелация + 550 м.,а маршрутът отнема общо 4 часа.
След това ще хапнем в проверено заведение и с пренаситени сетива ще поемем пътя към дома.
Предполагаем час за прибиране 20:00 часа.

Ще се постараем присъствието ни по маршрутите да е със сведено до минимум влияние върху околната среда.
Водачът си запазва правото да промени (отмени) програмата при влошени метеорологични условия, с цел осигуряване на вашата безопасност.

Цена: 170 лв. (при група от 7 човека мин.)

Цената включва: транспорт, лицензиран водач, застраховка.
Цената не включва: нощувки, вход за пещерата и Агушеви Конаци, храна, лични разходи.

Вход за пещерата - 8 лева на човек (с включена екипировка и беседа).
Вход за Агушеви Конаци - 5 лева с включена беседа.
Нощувка - 18-25 лева в зависимост от настаняването.
Необходимо е да си подсигурите предварително храна за събота на обяд.

Необходима екипировка: туристическо облекло, адекватно за сезона; тънки ръкавици и бъф; слънчеви очила; туристически обувки; щеки.