Предстоящо Събитие

От Видин до Лом с каяк ( 2 октомври до 4 октомври 2020 г. )

Река Дунав е най-голямата и пълноводна река в Западна Европа, която извира от планината Шварцвалд и тече през голяма част от западно- и източноевропейските държави. Освен че има огромно значение за водния транспорт и за населените места по бреговете й, тя е и дом на изключително много видове водоплаващи и водогазещи птици, голям брой речни видове риба, земноводни и бозайници.
Реката предоставя отлични условия за плаването с каяк, красиви гледки и огромни чисти плажни ивици с фин пясък, които са изключително удобни за къмпиране.
Във формата на това пътешествие искаме да ви дадем възможност, въпреки краткото време, да се потопите колкото се може повече и да усетите чара, романтиката и духа на Северозападна България, река Дунав и най-чистия вид на пътешествието, когато сте само Вие, каяка и заобикалящата ви природа. Разбира се, нашите опитни водачи-пътешественици и добрата екипировка ще ви помогнат да изживеете и да се насладите по най-добрия начин на едно такова пътуване!

Ето и програмата накратко.

Ден първи – петък:
Събираме се в 16:00 ч. на сборния пункт – паркинга пред магазин "Била" на кръстовището на бул. Ломско шосе и ул. Бели Дунав (до спирката на метрото „Бели Дунав"). Който иска, може да напазарува провизии за двата дни от магазина, с които ще изкара двата дни в реката. След това потегляме в посока град Видин. Пътят отнема около 3 часа и половина. Ще пристигнем в известния дунавски град около 20:30 ч.
Първата ни нощувка ще е в приятно хотелче в центъра на града и в близост до реката. След настаняването ще се разходим по спокойните улици на нощния град и ще вечеряме в едно страхотно рибно ресторантче, което е на закотвен кораб в реката до крайбрежната алея. След това се прибираме и се отдаваме на почивка.

Ден втори – събота:
Напускаме хотела и се отправяме към изходната ни точка на брега на реката до крепостта „Баба Вида”. Прехвърляме багажа от колата в каяците, проверявяме дали всеки има необходимата лична екипировка за плаването, екипираме се, правим инструктаж за движение по реката и потегляме по течението. Маршрутът ни този ден ще върви покрай бреговете от българска страна, ще се наслаждаваме на спокойствието, многобройните птици, обитаващи крайбрежната зона, рибарските лодки и всички дребни, но прекрасни моменти, които ще имаме. Маршрутът ни минава покрай два големи острова – Богдан и Близнаците, където ще акостираме за междинна почивка на някои от разкошните им плажове. Дистанцията за деня ще е около 25-28 км., които с помощта на течението се изминават спокойно за около 5 часа. Плаването ще завърши на красивия остров Добрина. Там ще разпънем бивака, ще съберем дърва и ще посрещнем вечерта, обградени от огромната река, нейното блажено спокойствие и тишина, за които копнеем в града и забързания ни индустриален живот.

Ден трети – неделя:
След ставане и чашка ароматно кафенце и закуска, ще съберем лагера и поемаме отново по течението в посока към нашата последна цел в това пътешествие - гр. Лом. Плаването ще започне покрай о. Скомен, където между реката и острова остава тесен провлак и докато го подминем, ще имаме чувството, че сме в малка река, а не в гигант, какъвто е Дунав. Следва о. Небуна, който обаче е Румънска територия и на него няма да спираме. След около 22-23 км. акостираме на плажа на гр. Лом, точно до едно добро ресторантче, където може да обядваме с прясна дунавска рибка. Докато групата хапне и подготви лодките за товарене, водачите ще вземат колите от Видин. Натоварваме каяците и потегляме обратно към София. Ориентировъчно връщане около 22:00 ч.

Цена: 170 лв./човек

Цена без транспорт: 150 лв./човек

Цена без транспорт с личен каяк и екипировка: 80 лв./човек

Доплащане за ползване на едноместен каяк: 20 лв. (за двата дни)

* Цената включва:
► Транспорт с комфортен микробус/джип от София до гр. Видин и от гр. Лом до гр. София, логистика от гр. Лом до гр. Видин;
►Туристическа застраховка;
►Каяк- водач по време на целия преход;
►Двуместен каяк, гребло, спасителна жилетка, шприцка, сухи торби за багаж, обща бивачна екипировка (пластмасови чинии, чаши, купи, вилици и лажици за многократна употреба, кафеварка, скара, газов котлон, газ, кафе);
►Лична бивачна екипировка (палатка, спален чувал, шалте, възглавница) - за тези, които не разполагат с лични такива.

* Цената не включва: нощувка в хотел (около 30-35 лв./човек в двойна стая), храна, напитки и други лични разходи.

Записвания за пътуването се правят само тук: http://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up
Резервацията се потвърждава с превод на аванс в размер на 30% от стойността на екскурзията.

Броят на местата е ограничен до 8!!!

Пътува се с комфортен микробус на ТА Трип-Номад Тийм или с друга кола на агенцията в зависимост от броя участници. Плава се на едноместни и двуместни каяци. Целият багаж и екипировка ще бъдат с нас в лодките по време на пътуването. Всеки подсигурява сам храната и водата за времето на прехода. За необходимата лична екипировка ще пратим мейл на всеки записал се участник.

Пътешественици, очакваме Ви!!! :)