Минало Събитие

От Бохинското езеро до вр. Триглав - пътешествие в Словенските Алпи ( 25 юни - 30 юни 2019 г. )

Програмата, която искаме да ви предложим, се надявам, че ще Ви грабне така, както грабна и нас при първото ни посещение там! Това е една комбинация от трекинг тур в Словенските Алпи с изкачване на вр. Триглав, обиколка с кану на Бохинско езеро и малко етно и културен туризъм. Всичко това елегантно се преплита в един декор от зашеметяващо красиви гледки от Триглавския масив с надвисналите скали, кристално чистите води на реките и езерата, малките китни, чисти и подредени селца, уютните къщички, бирариите, цветята по терасите и усмихнатите хора от цял свят, които ще срещнем там.
И така, потопете се в рая, наречен Словения......
Първи ден: Потегляме рано сутринта в 5:00 ч. от мястото на организираната среща в посока столицата на Словения – Любляна. Пътят до там е 920 км., които нормално се преодоляват за около 12 часа. По пътя ще правим почивки, ще хапваме и пием кафе. Пристигаме в центъра на града в късния следобед и се настаняваме в хотел или апартамент. Ще направим една разходка в центъра на града, вечеряме и се отдаваме на почивка.
Втори ден: Сутринта към 8:30-9:00 ч. отново ще потеглим към следващата ни цел по маршрута, а именно небезизвестното ез. Блед (Blejsko jezero), което е прочуто със своята запленяваща красота и острова със замъка. Разстоянието от Любляна е само 55 км., което се изминава за 40-50 мин. Самото езеро не е особено голямо и може да се обиколи пеш или с каяк за около 3 часа. След като пристигнем там, програмата ще е свободна, така че всеки да може да прави това, което иска – разходка около езерото, обиколка с каяк/кану под наем, моторна лодка или просто да се разходи в красивото градче Блед. Ще имаме 3 часа на разположение. Може да обядваме там, след което потегляме (към 13,30 ч.) към крайната за деня ни цел, а именно селцето Стара Фузина (Stara Fuzina), което сме сигурни, че ще Ви заплени от пръв поглед. Разстоянието от Блед до там е 30 км. или около 40 мин. Там ще се настаним в къща за гости/хотел, след което в късния следобед ще направим обиколка на Бохинско езеро (Lake Bohinj ) с кану под наем, а който иска може да наеме велосипед или просто да се разходи по китните улички на селото и да изпие халба бира в някоя от многобройните бирарии.
Трети ден: Ставаме сутринта към 7:30 ч., закусваме, събираме багажа и напускаме хотела. Ще оставим тази част от багажа, която няма да ни трябва за следващите три дни в планината, в буса. Отправяме се към една от забележителностите в района – водопада Савица (Slap Savica). Водопадът е висок 78 м. и е изключително красив. Водите му са бистри и с изумрудено зеленикав цвят. Окото просто не може да се насити на гледката... След тази разходка, започва истинския преход . Ще вървим по един нестандартен маршрут по пътя към най-високия връх - Триглав. През този ден преходът ще е около 11 км. с +1000 м. денивелация, като първият етап е най-трудният, защото пътеката е стръмна серпентина, която бързо ни издига, като стълба между отвесните скали, скрити във вековна гора. Гледките е излишно да споменаваме, че са изумителни и оправдават всяка капка пот. Пътеката ще мине покрай Черното езеро и излизайки от вековната гора, пред нас ще се разкрие чудна гледка на долина, обградена от отсечени бели скали, зелени поляни и няколко изумрудени езера. Денят ни ще приключи в една уютна хижа, намираща се в началото на долината. Настаняваме се и се отдаваме на заслужената почивка, вкусната храна и планинския чай или каквото ви е на сърце.
Четвърти ден: Ставаме в 7:00 ч., пием кафе, закусваме и се отправяме към следващата хижа (Dom Planika pod Triglavom) в подножието на скалния исполин. Днешният маршрут плавно ще ни преведе през долината със седемте езера, след което ще се разделим за известно време със зелените гледки и в следващите часове от деня около нас ще са само белите скалисти върхове, снежните преспи, през които ще преминем, въздушните гледки към околните върхове, всечените долини и фератите, по които ще започнем да се изкачваме, доближавайки върха. Преходът за деня е около 10-11 км. и е с +1600 м. денивелация. Продължителността е около 8 часа. Пристигаме късния следобед в хижата и се настаняваме. Тази вечер ще си легнем по-рано, защото на следващата сутрин ни очаква Триглав, който ще щурмуваме в ранни зори на челници, преди да е изгряло слънцето.
Пети ден: Това е ДЕНЯТ за изкачване на първенеца на Словенските Алпи – връх Триглав 2863 м., а и денят с най-дългия ни преход. Ставаме сутринта в 5:00 ч., закусваме и се екипираме с катерачните седалки, осигурителните въжета за ферата, каските, ръкавиците и ..... потегляме! В хижата ще оставим багажа, който не ни трябва, защото след изкачването ще се върнем в нея. Преходът към върха е в началото по пътека, всечена в скалите, а в по-горната част ще се движим по фератата, набита в скалите и ще ползваме металните въжета за подпомагане и осигуряване. Денивелацията е +400 м., дължината на маршрута е около 2 км. и се изминава за около 1,5 ч. в едната посока. На върха, разбира се, ще останем за няколко минути, за да се насладим на постигнатото и ще си направим снимки, след което започваме слизането. Връщаме се обратно в хижата, събираме багажа, евентуално хапваме или пием кафе и потегляме по дългия път обратно към Бохинско езеро, но по маршрут, различен от този, по който сме се качили. Пътеката ще ни води отново през скалистите долини, слизайки към зелените гори. По пътя има още една хижа, в която ще спрем за кратка почивка. Слизайки в ниските части, малко преди да достигнем селцето Стара Фузина, ще посетим още един скрит в гората водопад на малка рекичка, която след водопада оформя едно изключително живописно ждрело, каквото предполагаме, че малцина са виждали. Слизайки постепенно към езерото, реката се е вдълбавала в продължение на хилядолетия във варовиковите скали и е оформила тясно, не повече от 1,5 – 2 м. в ширина, но дълбоко, на места повече от 15 м., изящно ждрело, сякаш скулптор е изваял чудно творение. Пътечката покрай тази рекичка ни води право в старинното селце, където отново ще се настаним в хотел за една нощувка, доволно изморени и заредени с хиляди емоции и впечатления. Преходът е около 25 км. (общо с изкачването до върха) с +450 и -2600 м. денивелация и не е за подценяване.
Ден шести: Това е денят, в който ще се разделим с това магично място и ще потеглим обратно по пътя към дома. Ставаме рано сутринта към 6:00 ч., стягаме багажа и се качваме в буса. Пътят до България е около 1000 км., но ще ни отнеме целия ден. Разбира се, отново ще спираме за почивки и за питиета и хапване.
Така приключва това изключително пътешествие, от което се надяваме, че ще ви останат страхотни спомени за цял живот и ще изпълни сърцето Ви с незаменима любов към планината и истинските приключения. 

Екскурзията е подходяща за хора в добра физическа форма, способни да ходят 10-12 ч. на ден с денивелация до 1600 м. Не е нужно да сте алпинист или катерач, за да преминете техничните участъци. Ние ще ви помогнем и осигурим допълнително, където е нужно, но не трябва да имате страх от височини!

Цена – 670 лв./ човек , при група от 7 човека мин.
Цената включва: организация, транспорт и пътни такси по целия маршрут, лицензиран планински водач, обща екипировка, застраховка, данък.
Цената не включва: нощувки в хижи и къщи за гости/хотел около 30-35 евро на вечер, храна и напитки, лична екипировка, наем на кану или велосипед по желание, други лични разходи.