Минало Събитие

Охридското езеро и Каньон Матка (3 Октомври - 6 Октомври 2019)

Отново ще ви предложим страхотен мулти трип, който ще комбинира каякинга, трекинга и културния туризъм в едно. Това невероятно приключение в Охрид, Охридското езеро и разходка с панорама над Каньон Матка, ще ни дадат възможност да се радваме на култура, история и красива природа едновременно. Охрид е станал римска провинция още през първи век преди Христа и е получил сериозен икономически и културен подем. Една от забележителностите, която напомня за Римската империя е малката арена за гладиаторски боеве, която днес е превърната в амфитеатър. В края на първото хилядолетие от н.е. градът е в границите на България и става основен културен и религиозен център, както и столица на България през царуването на Самуил. Крепостта в стария град носи неговото име и до наши дни. Освен запазената стара част на града в района има и множество манастири, църкви и джамии с много история, като ние ще посетим най-големия манастир св. Наум по един доста атрактивен начин, като излезем с каяците директно на плажа в двора на манастира. Освен всичко останало, вечерните разходки в градината покрай езерото, ресторантите с жива музика и кулинарния туризъм, ще допълнят прекрасно нашия мултитрип, така че да не му липсва нищо.
Каякингът ще бъде в най-атрактивната част на езерото, като ще гребем два дни по около 15 км. всеки покрай скални отвеси, малки плажчета, манастири и рибарски селца, запазени от древността. Пешеходната разходка в каньон Матка ще е в рамките на три часа ходене в най-красивата част на каньона, където е достъпно и за прохождащи планинари.

Ето и програмата за това пътешествие:

Ден 1:
Тръгваме от София с организиран транспорт на агенцията в 7:00 ч. от стадион Васил Левски. Пътят ни е през гр. пункт Гюешево до Охрид за около 6 -6,5 часа с почивките. Настаняваме се в малко семейно хотелче в близост до градската чаршия и отиваме да разгледаме града. Следобеда и вечерта ще ги отделим за разходка в старата част на града, за да видим Самуиловата крепост и градината, античния театър и задължително православната църква свети Йоан Канео с невероятната панорама към Охридското езеро. Ще се разходим и по крайбрежната алея и както подобава, ще приключим вечерта в един класически ресторант на брега на езерото с "жива свирка", както го наричат местните.

Ден 2:
Това е нашият първи ден за каякинг. Днес след закуска към 9:30 ч. ще се отправим към брега на езерото, за да се впуснем в едно плаване около малко по-населената част на езерото. Ще тръгнем от северозападния край на града и обикаляйки хълма с крепостта и параклиса Йоан Канео, ще стигнем до пристанището и главната крайбрежна част. След около половин час гребане вече подминаваме града и можем да спрем за почивка на плажа пред холандския парк, построен с цел популяризиране на Охрид като съвременна туристическа дестинация в Холандия и Европа. Следват няколко хотела край езерото, както и резиденцията на Тито, кацнала на една скала, а след тях ще достигнем до първите рибарски селца Долно Коньско и Лагодин. Тук също има удобни места и заведения за обяд и почивка, а след тях е и финала за деня - село Пещани. Достигнали крайната си цел, ще оставим каяците и ще се върнем в Охрид за почивка и вечеря.

Ден 3:
Днес ни очаква каякинг в най-атрактивната част на езерото от село Пещани през Охридското Сент Тропе (село Търпейца) до ман. Свети Наум. По пътя ще видим и възстановка на праисторическо рибарско наколно жилище, направено в Музея на Водата, покрай който ще минем. Ще гребем и покрай отвесни скални венци с кристална изумрудена вода и скрити плажчета, а планината Галичица ще се издига мощно над нас с нейния връх Магаро на 2560 м. надм. височина. Можем да обядваме с прясна риба в таверна на плажа на село Търпейца или да си вземем обяд и да се любуваме на Галичица от безкрайния плаж на с. Любанища. Накрая на деня ще акостираме с каяците директно на плажа в двора на ман. Свети Наум и ще направим разходка в манастира и градината му, като има и възможност през красив езерен парк да се стигне и до извора на река Црни Дрим, която е основен водоизточник за езерото. След спортната и културна програма отново идва време за кулинарни преживявания и след кратък трансфер с буса ще се върнем отново в Охрид за поредната приятна вечер.
Активната част на деня и разстоянието за гребане е около 15 км. и три часа активно гребане, но се прави в рамките на 6-7 часа с почивки, обяд и разходки.

Ден 4:
Ставаме, закусваме и събираме багажа за отпътуване. Към 8:30 ч. напускаме Охрид и се отправяме към другия природен феномен на Македония - каньон Матка.
Река Треска със зелените си води е ваяла меандри между планините хиляди години докато създаде този красив каньон, кръстен на близкото село Матка. В наши дни реката е преградена с няколко язовирни стени и водата в каньона е станала спокойна като в езеро. Тук можем да отбележим, че който иска може да замени пешеходната с каяк раходка в каньона за два-три часа, а останалата част от групата ще се отправим към възвишението над параклиса Никола Шишевси, за да се полюбуваме на страхотна панорама към виещата се като зелена змия в каньона река Треска. След това ще се спуснем по игрива пътечка към брега на реката и с лодка ще ни превозят на отсрещния бряг, където можем да пием кафе или студени напитки на терасата над водата в бившия планински дом, а понастоящем екстравагантния хотел Матка. Който има още сили и желание, може да се разходи за кратко и по пътеката в скалите покрай самия каньон.
Следва обяд и отпътуване за България отново през КАПП Гюешево и късно прибиране в София около 22:30-23 ч.

Екскурзията е подходяща и за хора без първоначални умения в каякинга и в пешеходните преходи.

Цена: 360 лв. при група от мин. 7 човека

Цената включва: транспорт и логистика по целия маршрут, каяк и екипировка, каяк водач и обучение, сертифициран планински водач, застраховка за екстремни спортове в чужбина за 10 000 евро, данък ддс.

Цената не включва: три нощувки в Охрид на цена от около 15 евро на човек, настанен в двойна или тройна стая в къща за гости или хотел, храна и напитки, такси за музеи и други посещения, както и в случай че някой иска каяк вместо разходка в Каньон Матка (около 5-10 евро на час).