Минало Събитие

Норвегия-водопад от емоции-с каяк и пеша в страната на викингите ( 30 юли до 9 август 2020 г. )

Норвегия не е просто поредната туристическа дестинация, която ще отметнете в списъка си. Тази страна, като създадена от приказките, е страната на викинги и тролове, на фиорди и водопади, на планини и ледове, на острови и ледени морета, на зеленина и китни селца. Страна на невъобразими картини, нарисувани от майката природа, на които ние ще се насладим, комбинирайки каяка с пешеходния трекинг по възможно най-добрия начин. Ще посетим някои от най-известните дестинации в югозападна Норвегия, а именно: Гайрангер фиорд (Geirangerfjord) и водопадите Седемте сестри, ледника Йостедалсбрийн (Jostedalsbreen) и две невeроятно красиви езера под него - Олдеватен и Ловатнет, фиордите Наерофиорд (Naeroyfjord) и Аурлендсфиорд (Aurlandsfjord), Тролтунга (Trolltunga), водопадите Латефосен (Lotefossen), Сталхеймфосен (Stalhaimfossen) и Твинде (Tvinde), както и още много други, ще направим трекинги до невероятни панорами. Градовете, през които ще минем са Флам, Гудванген, Ода, Кинсарвик, Восеваген, а в Осло ще направим две нощувки в началото и в края на пътуването. Това комбинирано пътешествие с активности, преливащи от каякинга в пешеходния туризъм и обратно, ще ви даде възможност да видите тези места от различен ъгъл и ще можете да ги оцените по най-добрия начин.

Програмата е следната:

Ден 1, 30.07.20:
Групата пристига с полет от София през Варшава в 10:45 ч. на летището в Осло. Транспортът и нашият водач ще ви посрещнат на летището за трансфер до хотела в Осло. Отравяме се на разходка за целия следобед и вечерта. Ще разгледаме забележителностите на града и в края на деня ще се отправим към старото пристанище за вечеря в един от многобройните му ресторанти до морето. Следва нощувка. .

Ден 2, 31.07.20:
От Осло до Гайрангер са 450 км., но с почивките на атрактивните места не са толкова натоварващи. Тръгваме от Осло към град Отта, откъдето пейзажът започва да се променя в планински. Следваме пътя покрай езерото Вагаватн и покрай олимпийското градче Лилехамер достигаме устието на река Отта. Тук ще спрем да разгледаме красива дървена църква на няколко века. Следващата ни спирка е на Донфос, което е чудесно място за почивка, намиращо се на една от впечатляващите водни каскади на реката. Оттам пътят ни се изкачва нагоре до невероятната панорама в планината Далсниба. Оттук на стотици метри под вас се вижда Гайрангер фиорд и виещия се като змия планински път, а зад вас остават да стърчат десетките планински хребети. След посещението на тази панорамна площадка ще се спуснем до градчето Гайрангер и самия фиорд, където ще се настаним на къщички в къмпинг за вечеря и нощувка.

Ден 3, 01.08.20:
Днес е първият ден за каякинг от нашето пътуване и затова ще започнем от най-известния фиорд в Норвегия - Гайрангер. Тук ежедневно пристигат круизни кораби със стотици туристи на борда им, дошли да видят красотата му, но малцина от тях имат възможността да го разгледат с най-малките му подробности, плавайки с каяк. След закуска се екипираме за еднодневен преход с каяците и се плъзваме по спокойните води на Гайрангер. Гледките са изумителни, движим се във фиорд с отвесни гранитни стени, по които се стичат водопади от всевъзможни места. В комбинация със зеленината, която също присъства тук, пейзажът е невероятен. След около два часа плаване ще минем и покрай най-известния водопад във фиорда и в Норвегия, водопадът „Седемте сестри”. След това ще излезем за почивка и обяд на тесен бряг, а после се връщаме по обратния път, правейки стотици уникални кадри с фотоапаратите си. Следобед ще се качим на друга панорамна площадка за още гледки от високо над фиорда. Следва втора нощувка в къмпинга.
Гребно разстояние за деня около 20 км.

Ден 4, 02.08.20:
Сутринта след закуска отпътуваме за Олден (80-90 км., около 2,5 ч.) и невероятното езеро Олдеватен. По пътя можем да спрем в Опстрин, за да разгледаме туристическия информационен център на ледника за Йостедал. След град Олден навлизаме в планината и достигаме началото на езерото Олдеватен. Тук ще се настаним в къщички в страхотен къмпинг в средата на езерото, заобиколено от невероятните хребети с ледени шапки на тях и водопади, течащи отвсякъде. Следобед продължаваме с един трекинг в посока ледника Бриксдал (Briksdal), който е част от ледената шапка на гиганта Йостедал (най-големият ледник в Европа). Тук има два варианта за трекинг и разходка. По-лежерният е до леденото езеро в основата на ледниковия език за окло 3 ч. със снимките (4-5 км. с 300 м. денивелация в двете посоки). По-сериозният трекинг е до хребетa Катанакен (Kattanakken - 5 км., 1300 м. денивелация в едната посока) с невероятна гледка към ледника и цялата долина на Олдеватн с всичките спускащи се към нея водопади. Тук трекингът е сериозен, но всяка капка пот ще бъде отплатена с невероятната гледка от върха. Когато стигнем до Sauskårholten (по-малко връхче с 800 м. денивелация), ще се открие по-голямата част от панорамата и който прецени може да спести най-техничната част до върха и да остане тук. Но трябва да отбележим, че техничната част към най-връхната точка на Катанакен е възможна само в сухо и добро време. Ако имаме късмет, ще стигнем на една ръка от ледника, а може и да го пипнем ако решим. След усилията, които сме положили и възнаградени от майката природа с пейзажи и мащаби, които не се забравят никога, ще се отдадем на сладката умора в къмпинга. Можем да си направим барбекю на терасата до водата и да се любуваме на планината и езерото от друг ъгъл.

Ден 5, 03.08.20:
Днес продължаваме да изследваме ледниковите езера на Йостедал и след закуска отново имаме два варианта. Първият е да се качим на буса за кратък трансфер до съседната долина и езерото Ловатнет. Тук отново, като в колизеума на красотата, се потапяме в пейзаж, сътворен от огледалната водна шир, планината и падащите от нея водни езици от всички страни. Пускаме каяците и плъзгайки се по изумрудената на цвят вода, пресичаме езерото до края на долината.Тук, промушвайки се през тесен проток срещу течението, влизаме в горната част на езерото, където долината започва да се стеснява и накрая завършва с ледената река на Йостедал. В края на езерото ще оставим каяците и ще вземем щеките за една кратка разходка до подножието на ледника. Там отново ще се насладим отблизо на ледената шапка на най-големия ледник в Европа. След това се връщаме към каяците, за да завършим с тях разходката там, откъдето е започнала. Вторият вариант е да останем на Олдеватн и да се насладим още един ден на приказната му красотата, като погледът вече ще е откъм водата и усещането за мащаб ще е съвсем различно. Ще направим една 25-километрова обиколка със спиране за обяд, почивки и много снимки. Вечерта се връщаме за още една нощувка на къмпинга край брега на Олдеватен.
Гребно разстояние за деня около 22-25 км., трекинг около 7 км. с не повече от 200+ и 200- м. (трекингът не е задължителен).

Ден 6, 04.08.20:
Днес ще стегнем багажа и каяците, за да се отдалечим от това магично място и да се спуснем отново към солените води на фиордите и плетеницата от ръкави, която е прорязала сушата стотици километри навътре. След около три часа път през извивките на фиордите, няколко тунела и един ферибот, ще достигнем градчето Флам, което се намира в края на Согнефиорд (Sognefjord) или по-точно в неговия ръкав Аурленд (Aurlandsfjord). Тук ще се настаним в симпатична хижа за следващите две нощи. Ако времето е подходящо за трекинг, ще оставим ремаркето с лодките и ще се отправим към планината над Аурленд и възвишението Прест (Prest) за един сравнително къс, но доста стръмен маршрут, който ще ни изведе на 1400 м над водната шир. Това е една каменна тераса с една от най-прекрасните гледки в Норвегия, която ще ви остави безмълвни и неподвижни там за доста време. Мащабът на това, което се вижда е неописуем и е трудно за обрисуване с думи. Планините, които ви заобикалят, зеления килим, скалните отвеси към фиорда и водопадите, падащи чак до морето, малките, като мравки лодки в дъното на фиорда, ще ви дадат усещането, че сте птица, чийто поглед стига до края на земята. След като погълнем цялата тази магия или поне част от нея, ще слезем обратно към фиорда и Флам за вечеря с вкусна сьомга или скариди, които можем да си приготвим сами в хижата и да осмислим видяното през деня на по чаша вино. Ако пък времето съвсем ни притисне с облаци и дъжд, разбира се, пак ще прекараме чудесно с невероятни гледки, но скрити в кокпитите на нашите каяци и ще се радваме на всичко това откъм водата.
Трекинг за деня – 5 км. с 550 м положителна денивелация ( 4-5 часа).
Вариант каякинг около 15 км. за деня (3-4 часа).

Ден 7, 05.08.20:
Днес ще е денят, в който каякингът ще се превърне със сигурност в любимия ви начин да откривате нови дестинации и да им се наслаждавате чрез този елегантен вариант на алтернативен туризъм. След закуска и кафе се отправяме към съседната долина или по-точно към Наерофиорд (Naerofiord). Той е един от най-красивите фиорди в Норвегия и неслучайно е включен в културното и природно наследство в списъка на Юнеско. Фиордът е сравнително тесен (до 250 м. на места) и това кара надвисналите над него планини с височина до 1400 м. да ни създават усещането, че сме джуджета в страната на великаните. След като спуснем каяците от селцето Гудванген, където е краят на фиорда, ще се отправим на едно 30-километрово каяк приключение, което ще помните цял живот. Тук преливането на цветове и форми е навсякъде. Водата, която пада почти от небето, вертикалните скали и зъбери, малките хижички, сгушени в планината, тучните полянки за пикник и почивка, селцата и малките ферми, стадата с овце, които пасат кротко покрай брега, зеленината, водата, облаците, небето - всичко това е изваяно и комбинирано, така че усещането е като за картина в приказка. Ще направим няколко почивки на най-добрите места за това, а желаещите за кратка разходка можем да заведем до подножието на водопад за няколко кадъра, буквално от под душа. Ще си организираме и обяд с такава гледка, че и най добрият ресторант на планетата не може да го замести. След като достигнем почти сливането на двата фиорда, с каяците ще се върнем обратно към Гудванден, от където тръгнахме сутринта. Благодарение на дългия ден, няма да ни се налага да бързаме за където и да е и ще можем да попиваме по-дълго от магията на Наерофиорд. В Гудванген, след като натоварим лодките, можем да разгледаме музея на викингите или просто да си починем за малко на кея с още от гледките и спокойствието около нас. Следва прибиране към Флам за още една нощувка.
Каякинг за деня – 28-30 км. за около 5 часа активно гребане и около 8-9 ч. с почивките.

Ден 8, 06.08.20:
Днес ще си дадем време за разходка и почивка, защото имаме само около 180 км. трансфер за деня. По пътя ни обаче има места, за които задължително трябва да отделим време и още в първите километри ще отбием за кратка разходка сред зелената гора до водопада Стелхеймфосен (Stalheimfossen). След него е следващият невероятен водопад, който е почти на пътя ни, това е водопадът Твинде (Tvinde). Тук има и къмпинг със заведения и страхотни полянки за обеден пикник с гледка към водопада. Следваща спирка - град Восваген (Vossevangen). Това е много приятно градче, разположено в подножието на зелени хълмове, обградили езерото Вангсватен (Vangsvatnet). Тук можем да отделим време за разходка и пазаруване на провизии и други неща ако е необходимо. След това ще продължим към град Ода и по пътя ще спрем за кадри към невероятния Хардангерфиорд и планината Фолгефона. Тук от ледената шапка на планината тръгват по склоновете и тонове вода, които падат всяка секунда към морето под формата на красива драперия. След снимките и разходката ще спрем за кратко и в Ода за обиколка на центъра и атрактивната му част. Вечерта ще се настаним в уютни къщички в къмпинга на селцето Ролдау и тук отново можем да си приготвим вкусна вечеря, обсъждайки преживяното и това, което ни предстои.

Ден 9, 07.08.20:
Денят ще започне отрано, защото Тролтунга (Trolltunga-Тролският език) ни чака, а пътят до него не е никак малко. Тролтунга е една от емблематичните забележителности на Норвегия и ние ще направим всичко, което зависи от нас, за да го видим. Това е една скала, наподобяваща формата на изплезен език, която е надвиснала няколко стотин метра над езерото под нея. Гледката и мястото наистина са магични и славата му е достигнала до всеки истински приключенец. За да ни стигне времето и да избегнем основния човекопоток, ще тръгнем в 6:00 ч от къмпинга. Имаме кратък трансфер с буса и около 7 ч. поемаме по стръмния склон към целта. Трекингът е дълъг 28 км. общо в двете посоки, но основната денивелация е само в началото по асфалтова алея и се преодолява лесно. След това вървим по пътека през едно каменно плато, което сменя наклона си постоянно и това облекчава ходенето, общата денивелация е +1200 м и -1200 м. Панорамите към езерото и планините около нас заслужават всяка капка пот. Пътят е интересен през цялото време на прехода, но когато пред нас най-после се появи Езикът на трола, ще оцените наистина дългия път дотук. И благодарение на този преход, тълпите от хора до него не са като на повечето леснодостъпни места, затова и тук все пак може да почувствате приказната атмосфера на Скандинавия. Времето на прехода с почивките и снимките е около 10-12 ч., в зависимост от темпото на групата. Вечерта се връщаме на къмпинга за почивка и споделяне на еуфорията, като по пътя ще спрем и за снимки на водопада с най-голям дебит в Норвегия - водопада Лотефосен.

Ден 10, 08.08.20:
Ставаме за кафе и закуска и към 9 ч отпътуваме от къмпинга. Днес е ден за път през планините, за още невероятни кадри сред природата и за разглеждане на Осло, столицата на Норвегия. В ранния следобед ще пристигнем в града, ще се настаним в хостела за нощувка и ще се отдадем на разходка, почивка и пазар на сувенири.
Следва последна нощ в тази невероятна страна.

Ден 11, 09.08.20:
С голямо нежелание да се разделим с тази приказна страна, но с надеждата да се завърнем пак, поемаме към летището..
Самолетът за България ще ви раздели с този красив и различен свят и ще ви прибере у дома, препълнени с емоции, преживявания и невъобразими гледки, запечатани в съзнанието ви и във фотоапаратите. Подобни приключения остават спомени и създават приятелства за цял живот.
НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ!

Цена: 2860 лв (при група от мин..6/човека)

Цената включва: транспорт от и до летището на Осло, както и по целия маршрут на екскурзията, такси за фериботи и магистрали и паркинги, каяци и необходимата екипировка за тях, пълно настаняване от 10 нощувки в хостели, хижи и къщички в стаи по двама, трима или четирима, всичките 10 нощувки в хостели и къмпинги, водачи от агенцията по целия маршрут, превоз на основния багаж от България.

Цената не включва: самолетни билети (към настоящия момент 23.10.2019г. около 400 лв.), храна, напитки, такси за атракциони и музеи, други лични разходи, медицинска застраховка (договаря се допълнително според предпочитаната премия - около 30 евро)

Полетът е София-Варшава-Осло, като основният багаж, цялата екипировка и каяците се превозват с бус и ремарке от България. Бусът ви посреща и изпраща до летището само с ръчния ви багаж. Настаняването по време на екскурзията е в хостели - 2 нощувки, 6 нощувки в дървени къщи в къмпинг, 2 в хижа тип хостел. Голяма част от храната и напитките може да си превозим от България, като разбира се, ще се пазарува и там. Заведения и ресторанти има почти навсякъде, но стандартът е един от най-високите в Европа. Затова ние ще подсигурим всичко необходимо, като оборудване за приготвяне на храна в кемпа.

Забележка!
След сформирането на група се преминава към закупуване на самолетните билети, като това може да направи всеки сам или да потърси съдействие от наша страна.