Минало Събитие

Норвегия - с каяк и пеша в страната на викингите ( 15 Август - 25 Август 2019г. )

Норвегия - водопад от емоции

С каяк и пеша в страната на викингите от 15 до 25 август 2019 г.

Норвегия не е просто поредната туристическа дестинация, която ще отметнете в списъка си. Тази страна, като създадена от приказките, е страната на викинги и тролове, на фиорди и водопади, на планини и ледове, на острови и ледени морета , на зеленина и китни селца. Страна на невъобразими картини, нарисувани от майката природа, на които ние ще се насладим, комбинирайки каяка с пешеходния трекинг по възможно най-добрия начин. Ще посетим някои от най-известните дестинации в югозападна Норвегия, а именно: Гайрангер фиорд (Geirangerfjord) и водопадите Седемте сестри, ледника Йостедалсбрийн (Jostedals breen) и двете невероятно красиви езера под него - Олдеватен и Ловатнет, фиордите Наерофиорд (Naeroyfjord ) и Аурлендсфиорд (Aurlandsfjord), Тролтунга (Trolltunga), водопадите Латефосен (Lotefossen), Сталхеймфосен (Stalhaimfossen) и Твинде (Tvinde), както и още много други. Градовете, през които ще минем са Осло, Флам, Гудванген, Ода, Кинсарвик, Восеваген, а в Швеция и Дания са Гьотеборг и Копенхаген. Това комбинирано пътешествие с активности, преливащи от каякинга в пешеходния туризъм и обратно, ще ви даде възможност да видите тези места от различен ъгъл и ще можете да ги оцените по най-добрия начин.

Програмата е следната:

Ден първи, 15.08.
Пристигане с полет от София в 16:30 ч. на летището в Копенхаген. Транспортът и нашият водач ще ви посрещнат на летището, след което групата продължава в посока Норвегия и столицата Осло.
(Време на трансфера 5-6 ч). Нощувка на къмпинг или хостел около Осло.

Ден втори,16.08.
От Осло до Гайрангер са 450 км., но с почивките на атрактивните места те не са толкова натоварващи. Тръгваме от Осло към град Отта, от където пейзажът започва да се променя в планински. Следваме пътя покрай езерото Вагаватн и при устието на река Отта, ще спрем да разгледаме красива дървена църква на няколко века. Следващата ни спирка е на Донфос, което е чудесно място за почивка, намиращо се на една от впечатляващите водни каскади на реката. От там пътят ни се изкачва нагоре до невероятната панорама в планината Далсниба. Оттук на стотици метри под вас се вижда Гайрангер фиорд и виещият се, като змия, планински път, а зад вас остават да стърчат десетките планински хребети. След посещението на тази панорамна площадка, ще се спуснем до градчето Гайрангер и самия фиорд, където ще се настаним в къмпинг за вечеря и нощувка.

Ден трети, 17.08.
Днес е първият ден за каякинг от нашето пътуване и затова ще започнем от най-известния фиорд в Норвегия - Гайрангер. Тук ежедневно пристигат круизни кораби със стотици туристи на борда им, дошли да видят красотата му, но малцина от тях имат възможността да го разгледат плавайки с каяк и най-малките му подробности. След закуска се екипираме за еднодневен преход с каяците и се плъзваме по спокойните води на Гайрангер. Гледките са изумителни, движим се във фиорд с отвесни гранитни стени, по които се стичат водопади от всевъзможни места. В комбинация със зеленината, която също присъства тук, пейзажът е невероятен. След около два часа плаване ще минем и покрай най-известния водопад във фиорда и в Норвегия - водопадът „Седемте сестри”. След това ще излезем за почивка и обяд на тесен бряг, а после се връщаме по обратния път, правейки стотици уникални кадри с фотоапаратите си. Следобед ще се качим на друга панорамна площадка за още гледки отвисоко над фиорда. Следва втора нощувка в къмпинга.
Гребно разстояние за деня около 22-24 км.

Ден четвърти, 18.08.
Сутринта след закуска отпътуваме за Олден (80-90 км., около 2,5 ч.) и невероятното езеро Олдеватен. По пътя ще спрем в Опстрин, за да разгледаме туристическия информационен център на ледника за Йостедал. След град Олден навлизаме в планината и достигаме началото на езерото Олдеватен. Тук ще пуснем отново каяците и ще гребем покрай тучните зелени брегове, докато достигнем къмпинг на брега на езерото, където ще се настаним за следващите две вечери. Следобед продължаваме разходката в езерото с невероятна гледка към един от ледените езици на Йостедал. В късния следобед оставяме лодките и се качваме на буса за десет минутен трансфер до подножието на ледника. Тук оставяме буса и тръгваме по алея, която се движи покрай реката, идваща от Йостедал. Пътеката отново е заобиколена от водопади и красиви гледки и след около 45 минутна разходка достигаме тюркоазеното езеро в подножието на ледника. Тук ще застанем в очакване на друг спектакъл, а именно движението на ледника. Той наистина е в постоянно движение и срутването на парчета лед, съпроводено с грохота от падането им към езерото, е често виждано явление . С много впечатления от днешния ден и с нетърпение за утрешния, се прибираме в къмпинга за почивка и нощувка.
Гребно разстояние за деня около 17 км. Трекинг за деня около 7 км. с денивелация +300 м. и -300 м.

Ден пети: 19.08.
Днес продължаваме да изследваме ледниковите езера на Йостедал и след закуска се качваме на буса за кратък трансфер до съседната долина и езерото Ловатнет. Тук отново като в колизеума на красотата се потапяме в пейзаж, сътворен от огледалната водна шир, планината и падащите от нея водни езици от всички страни. Пускаме каяците и плъзгайки се по изумрудената на цвят вода, пресичаме езерото до края на долината.Тук, промушвайки се през тесен проток срещу течението, влизаме в горната част на езерото, където долината започва да се стеснява и накрая завършва с ледената река на Йостедал. В края на езерото ще оставим каяците и ще вземем щеките за една кратка разходка до подножието на ледника. Там отново ще се насладим отблизо на ледената шапка на най-големия ледник в Европа. След това се връщаме към каяците, за да завършим с тях разходката там, откъдето е започнала. Вечерта се връщаме за още една нощувка на къмпинга край брега на Олдеватен.
Гребно разстояние за деня ще е около 22 км., трекинг около 7 км. с не повече от +200 и -200 м. денивелация.

Ден шести, 20.08.
Днес ще съберем палатките и багажа, за да се отдалечим от това магично място и да се спуснем отново към солените води на фиордите и плетеницата от ръкави, която е прорязала сушата стотици километри навътре. Днес ще минем и през градчето Флам, което се намира в края на Согнефиорд (Sognefjord) или по-точно в неговия ръкав Аурленд (Aurlandsfjord). Ще пътуваме около три-четири часа, но ще спираме за разглеждане и почивка на някои интересни места, които не бива да пропускаме. Следобед пристигаме в селцето Гудванген на ръкава Наерофиорд (Naeroyfjord). Ще заредим, ако има нужда с продукти от магазина и прехвърляме багажа в каяците. Оттук до градчето Флам ще направим най-истинското и невероятно каяк пътешествие в рамките на 37 км. за ден и половина в двата фиорда. Наерофиорд е един от най-красивите фиорди в Норвегия и не случайно той е включен в културното и природно наследство в списъка на Юнеско. Той е сравнително тесен и това кара надвисналите над него скали да изглеждат още по-могъщи, а водопадите, които са навсякъде - още по-красиви. Зелените полянки и шарените селца по пътя ни дават възможност за пълноценна почивка и кратка разходка по време на плаването. В днешния ден ще преспим на див къмпинг на малка поляна по пътя между двата фиорда. Вечерта в лагера ще си запалим огън и ще си приготвим вечеря в най-изискания ресторант Звездоброй.
Гребно разстояние за следобеда около 10-12 км. до мястото за нощувка.

Ден седми, 21.08.
Сутринта след закуска и кафе, събираме багажа и продължаваме плаването сред невероятните пейзажи в посока Аурленндсфиорд и градчето Флам. По пътя ще спираме за почивка на различни места. В селцето Ундредал може да спрем за кафе или бира и кратка разходка, после продължаваме към Флам. Следобеда, пренаситени от емоции и красиви гледки, достигаме до бреговете на Флам. Ще имаме време за разходка, докато транспортът ни посрещне, за да натоварим каяците и багажа и да се отправим към къмпинга, където ще пренощуваме.

Ден осми, 22.08.
Днес ще си дадем време за разходка и почивка. До следващата ни спирка, градчето Ода, имаме само 150 км. и около три часа трансфер. По пътя ни обаче има места, за които задължително трябва да отделим време и още в първите километри ще отбием за кратка разходка сред зелената гора до водопада Стелхеймфосен (Stalheimfossen). След него е следващият невероятен водопад, който е почти на пътя ни, това е водопада Твинде (Tvinde). Тук има и къмпинг със заведения и страхотни полянки за обеден пикник с гледка към водопада. Следваща спирка - град Восваген (Vossevangen). Това е много приятно градче, разположено в подножието на зелени хълмове, обградили езерото Вангсватен (Vangsvatnet). Тук ще спрем да разгледаме фолклорния музей на региона, кацнал на един хълм, с гледка към езерото, а след това ще се спуснем до градчето за разходка и пазаруване на провизии и други неща. Можем да завършим с разходка покрай зеления бряг на езерото или да направим още един трекинг до четири водопада в долината Хуседален (Husedalen valley), в близост до градчето Кинсарвик. Това е много красив и известен трип с малка денивелация и трудност, но с много красиви панорами. Вечерта пристигаме в района на Ода и се настаняваме на къмпинг за нощувка.

Ден девети, 23.08.
Денят ще започне отрано, защото Тролтунга (Trolltunga -Тролския език) ни чака, а пътят до него не е никак малко. Тролтунга е една от емблематичните забележителности на Норвегия и ние задължително трябва да го видим. Това е една скала наподобяваща формата на изплезен език, която е надвиснала няколко стотин метра над езерото под нея. Гледката и мястото наистина са магични и славата му е достигнала до всеки истински приключенец. За да ни стигне времето и да избегнем основния човекопоток, ще тръгнем в 6:00 ч. от къмпинга. Имаме кратък трансфер с буса и около 6:30 ч. поемаме по стръмния склон към целта. Пътят е дълъг 22 км. общо в двете посоки, но основната денивелацията е само в началото, след това вървим по едно каменно плато, което сменя наклона си постоянно и това облекчава ходенето, общата денивелация е +1150 и -1150. Панорамите към езерото и планините около нас си заслужават всяка капка пот. Пътят е интересен през цялото време на прехода, но когато пред нас най-после се появи Езикът на трола, ще оцените наистина дългия път дотук. И благодарение на този преход, до него тълпите от хора не са като на повечето леснодостъпни места, затова и тук, все пак може да почувствате приказната атмосфера на Скандинавия. Времето на прехода с почивките и снимките е около 10-12 ч. в зависимост от темпото на групата. Вечерта се връщаме на къмпинга за почивка и споделяне на еуфорията.

Ден десети, 24.08.
Ставаме рано, за да тръгнем в 8:30– 9 ч. от къмпинга. Днес е ден за отпътуване от Норвегия. С голямо нежелание да се разделим с тази приказна страна, но с надеждата да се завърнем пак, поемаме към границата с Швеция. Пътят, разбира се, няма да е скучен и още със самото тръгване ще минем покрай водопада Лотефосен (Lotefossen), а той дори и през август е пълноводен и впечатляващ. След паузата за снимки, продължаваме към Осло, а оттам към границата. Разбира се, няма да подминем столицата на Норвегия просто така, а ще се отбием, за да направим почивка от пътя. За около два-три часа разглеждаме центъра, двореца и парка и продължаваме по пътя към Швеция. След като пресечем границата, следващата ни спирка е град Гьотеборг. Тук ще се настаним на хостел в центъра на града и след освежаващ душ ще направим една късна разходка за вечеря в града.
Време и разстояние на пътя за днешния ден - около 640 км., 8,5 ч пътуване и 3-4 ч. почивки.

Ден единадесети, 25.08.
Това е последният ден от нашето пътешествие и ще прекараме голяма част от него в столицата на Дания – Копенхаген. След закуска към 8:00 ч. напускаме Гьотеберг и за около 3,5 ч. достигаме до граничния Шведски град Малмьо, а оттам по впечатляващ мост над морето достигаме до Копенхаген. Този град е бил в миналото малко рибарско селище, а в наши дни се е превърнал в един от най-известните културно-икономически центрове в Европа. Тук бароковият стил на сгради, дворци, площади и паметници хармонично се преплита с модерните нови постройки и бизнес сгради. Разнообразието и гамата от цветове в този град е удивителна. Копенхаген е бил най-добър град за живеене в света през 2008 г.,това е и най-старата монархия в Европа и следователно не й липсват замъци и дворци за разглеждане. Тук е и най-дългата пешеходна зона в стария континент и ние ще се разходим по нея. Още интересни места за разглеждане са: Замъка Розенборг, Площадът на Кметството, Дворецът на принцовете, музеят Ню Карлсберг, Резиденцията на кралицата Амалиенборг, парка Баккен, Увеселителният парк, Статуята на Малката русалка, Мраморната църква, Фонтанът Гефион, Моста Йоресунд и мн. др.
В 16:55 ч. самолетът за България ще ви раздели с този красив и различен свят и ще ви прибере у дома, препълнени с емоции, преживявания и невъобразими гледки, запечатани в съзнанието ви и във фотоапаратите. Подобни приключения оставят спомени и създават приятелства за цял живот.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ !

Цена - 2390 лв. (при група от мин. 5 човека и макс. 7 човека)

Цената включва: транспорт от и до летището на Копенхаген по целия маршрут на екскурзията, такси за фериботи и магистрали, каяци и необходимата екипировка за тях, пълно къмпинг оборудване (палатка, спален чувал за 0 гр., шалте, маси, столове, газов котлон, хладилник, посуда за готвене, чай,кафе и др.), всичките 10 нощувки в хостели и къмпинги (при настаняване на двама в палатка), водачи от агенцията по целия маршрут, превоз на основния багаж от България.

Цената не включва: самолетни билети, храна, напитки, такси за атракциони и музеи, други лични разходи, медицинска застраховка (договаря се допълнително според предпочитаната премия).

Тази екскурзия е с ограничение на групата с наш транспорт до 7 човека и с външен транспорт до 4 човека. Пътува се със самолет София-Копенхаген-София. Цената на билетите (към момента около 320 лв. в двете посоки) не са включени в стойността на екскурзията. Основният багаж, цялата екипировка и каяците се превозват с бус и ремарке от България. Бусът ви посреща и изпраща до летището само с ръчния ви багаж. Настаняването по време на екскурзията е в хостели, на палатка в къмпинги и на диво къмпиране (има възможност за наемане на кемпер в Норвегия или за спане в бунгала при налични места, но те не са включени в цената). Голяма част от храната и напитките може да си превозим от България, като разбира се, ще се пазарува и там. Заведения и ресторанти има почти навсякъде, но стандартът е един от най-високите в Европа. Затова ние ще подсигурим всичко необходимо като оборудване за приготвяне на храна в кемпа.

Забележка!
След сформирането на група може да се обсъди удължаването на екскурзията (преди да се купят самолетните билети) с един или два дни, с цел разпределение и облекчаване на пътя и посещение на повече места.

За повече снимки от събитието вижте тук: https://www.facebook.com/events/1360560920771961/?active_tab=discussion

Справки и записвания на: https://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up