Предстоящо Събитие

На Беглика фест с каяк и колело ( 26 август до 29 август 2021 г. )

На Беглишките прелести и на уникалната родопска природа човек може да се радва по много различни начини, но според нас, най-доказалия се и прятен начин е плавайки с каяк в бистрата вода или яхнали планинския велосипед по черните пътища и пътечки. За да опознаеш това място, трябва да го кръстосаш надлъж и нашир, седнал в каяка и да погледнеш всичко откъм водата. В спокойно време тя отразява, като огледало, и най-дребния детайл и красотата сякаш става двойно повече. Вечер слънцето се спуска над гората и оставя своята диря във водата, а сутрин мъглата се стели над езерото, разкъсвана от топлината на утринната зора. Но за да можем да завършим тази картина и да се насладим и от другата страна на декора, ще яхнем велосипедите през тучни поляни и пътища за една вело обиколка на язовира. Тя ще е в рамките на двайсетина километра и ще е подходяща дори и за съвсем начинаещи любители на планинското колоездене. Сутрините ще правим йога посрещайки слънцето, а вечерите ще прекараме до лагерния огън и ще споделим добро настроение, храна, топлина и преживелици. И като един много добър добавък към всичко това, ще може да посетим няколко пъти тазгодишното издание на "Беглика фест", който се провежда за десета поредна година. Ще имаме време да се включим в някоя от техните дейности и кръжоци, да дегустираме екзотичните кухни или да пробваме жива бира.
Ако искате да се включите в това начинание, запознайте се с нашето предложение:

Ден първи:
Тръгваме в четвъртък сутрин в 9ч. от спирката на метрото до магазин Метро на Цариградско шосе в посока Беглика. Можем да спрем за провизии по пътя (Вино от Виноградец) и да хапнем в района на Цигов Чарк за обяд. Малко след обяда вече сме на водата. Ще разтоварим каяците и следва инструктаж за да се подготвим за гребане. Ще качим багажа в една моторна лодка и тя ще го закара на мястото за спане. а ние с каяците без да бързаме ще тръгнем след нея. Днес ще е лежерен ден с цел да свикнете с гребането и да ви запознаем с района. Ще направим обиколка по десния бряг на язовира, ще влезем в един-два залива и след това ще акостираме на Чатъма, където ще спим следващите три нощи. За това невероятно място и за неговата история ще ви разкажем там. Ние отдавна сме оставили част от сърцата си там и сме сигурни, че и при вас ще стане така. Тук ще се настаним в малки къщи по двама или по трима в стая. Условията са семпли, тоалетната и банята са навън, но това не променя обаянието на това място ( при запълване на местата за спане може да се спи на палатка) . Късния следобед ще се отдадем на почивка и преди вечеря можем да изпратим слънцето с една Йога практика или който желае може да влезе с каяка и да снима залеза. Следва вечеря и нощувка.

Ден втори:
Днес имаме всичкото време на земята и за това не бързаме за никъде. Който желае може да се включи в сутрешната Йога в 8:30 и след това към 9:30ч можем да закусим с невероятните домашни гозби на домакините докато съзерцаваме езерото и гората. На каяците ще се качим около 10:30ч. и поемаме на обиколка. Можем да вземем храна и напитки за през деня, но разбира се там където отиваме също ще има. Ще обиколим няколко островчета и залива преди да спрем на поляната на Беглика фест да си починем и обядваме. Тук ще отделим и малко повече време да разгледаме фестивала и ако решим да се включим в народните танци, звукотерапията, някоя работилница по занаяти или просто да позяпаме и да изпием по чаша жива бира. Следобед се качваме отново на каяците и ще гребем до острова, за да направим кратък горски преход до пещерата на острова. Разбира се, който предпочита, може да остане на брега и да чака групата, съзерцавайки пейзажа, а останалите ще направим така нареченото пещерно проникване, което макар и кратко, ще е доста забавно и емоционално. След това ще довършим обиколката на язовира и ще акостираме по залез слънце на Чатъма за нощувка. Ще запалим огън, ще вкусим от местните гозби и ще се радваме на добрата лагерна атмосфера около нас.

Ден трети:
Днес е денят за колела и разходки(Ако някой предпочита каяка или пешеходната разходка,велосипедите не са задължителни) След закуска ще вземем велосипеди под наем, ще направим инструктаж и ще се впуснем в приятна велообиколка по пътя около язовира. Карането е по черен път през смърчовата гора, като ще спираме и за почивки на приятни поляни с гледки към язовира и отново можем да посетим Беглика фест. След няколко часа пак сме на нашия бивак . Вариантите за вечерта са различни, можем да посетим вечерната програма на Фестивала по различни начини като стигнем там с моторна лодка, с колелата или с каяците (но за целта ще ни трябват добри челници и трябва да се внимава с алкохола) , или да се отдадем на сладки приказки до огъня на нашия лагер и да наблюдаваме млечния път и милионите звезди на небето. Следва последна нощувка на Чатъма.

Ден четвърти:
Последен ден, днес отново можем да правим Йога и да се заредим с утринното слънце преди закуска, а след това си събираме багажа и отплаваме с каяците към нашия земен транспорт. Към 12ч. се качваме на транспорта и тръгваме към София, но за да ни е по-забавно можем да минем през две интересни дестинации. Това са пещера Снежанка, която няма нужда от представяне и едно доста интересно място в гр.Пещера - "Музея на социализма", в който някои от вас сигурно ще разпознаят старите си играчки, леки коли, грамофони, или още много други предмети идващи от почти "Друга епоха". След всичко преживяно през последните дни, препълнени с емоции, вече е време да се приберем. От Пещера потегляме за София като очакваното пристигане е към 20ч.

Екскурзията е подходяща и за начинаещи в каякинга и планинското колоездене. Велосипедите се наемат на място при желание за участие във велопрехода. В нашата логистика не е включено превоз на велосипед.Храна по ваш избор може и да си носите, а може и да се храните с приготвеното от домакините - супи, салати, готвено, традиционни закуски с мекици, баница и др.

Ще ни трябват топли и бързосъхнещи дрехи, като за планински преходи, както и дрехи за преобличане. Бързосъхнещите материи и дишащите мембрани са силно препоръчителни. За вечерта са нужни полар и топло яке.

Цена - 280 лв.
Цената включва: транспорт и логистика с бус и моторна лодка , каяк и екипировка, застраховка, каяк и веловодач, йога инструктор, инструктаж и обучение.
Цената не включва: нощувка 15 лв/вечер, наем на велосипед 5 лв./час, храна и напитки.

Който е със собствен транспорт цената е 250лв/човек ако иска може да се включи само в дните на уикенда като цената е 200лв./човек и ще трябва да се придвижи до мястотот за нощувка по черен път 8км.