Минало Събитие

Меандрите на яз. Кърджали (12 октомври -14 октомври 2018 )

Меандрите на яз. Кърджали, 12-14.10.18

Тази комбинирана екскурзия ще ни заведе на едно от най-магнетичните места в Източни Родопи, а именно меандрите на язовир Кърджали и планинските хребети, заобиколили долините на река Арда и река Боровица. Тук есента настъпва с по-бавен ход заради средиземноморския климат, но въпреки това дъбовите гори в района ще ни предоставят пейзажи във всичките си нюанси. Каяк обиколката ще ни отведе до скални образувания, въжени и каменни мостове и водопади и през цялото време докато гребем ще се радваме на гледки към възвишенията, образуващи меандрите на язовира. Но за да е завършена есенната ни картина, ще се качим пеша до тракийското светилище пещера Утробата и върховете над нея, от където ще се разкрие панорамна гледка към долината на река Боровица и към язовира, а в далечината може да зърнем вр. Преспа, вр.Чиляка и при ясно време дори кулата на Снежанка. Ще влезем и в пещерата, за да усетим атмосферата, непроменена от времето на древните траки и да разберем какво всъщност е означавало това място за тях. Когато дойде време да потеглим към къщи, преди да се откъснем от този уникален район, ще се отбием до един природен феномен "Каменните гъби", за да го отметнем и него от дългия списък на задължителните места, които трябва да се видят в Източни Родопи.
Програмата е :
Първи ден - петък:
Тръгваме от стадион Васил Левски в 16:00 ч. в посока яз. Кърджали. Пристигаме на хотел Боровица на брега на язовира около 20:00 ч. Настаняваме се и вечеряме в ресторанта на хотела. Разискване на програмата за следващите дни и почивка.
Втори ден - събота:
След закуска към 9:30 ч. се събираме на брега на язовира, правим инструктаж и кратко обучение, след което яхваме каяците и тръгваме към въжения мост под село Сухово. Там може да излезем за кратка почивка и да поскачаме от моста или скалите, разбира се, не е задължително. След това се връщаме към хотела за почивка. Обяда можем да направим на верандата на хотела или ако групата реши може да си вземем храна и да ядем на брега на язовира. След обяда продължаваме с каяците по извивките на язовира в посока устието на река Арда или към Дяволския мост на р. Боровица. В края на деня отново сме на водослива на реките Арда и Боровица, където е и нашият хотел. Отново следва почивка и вечеря с гозбите на нашите домакини.
Ден трети - неделя:
Сутринта след закуската и кафето към 9:00 ч. тръгваме към пещера Утробата и възвишенията над нея. За около час и половина стигаме до пещерата по приятна сенчеста пътека. Тук ще отделим поне 30 минути, за да поемем колкото можем повече от магията на това място, а след това, който иска може да се качи с групата по пътеката за село Илиница до хребета над пещерата, за да се полюбува на язовира и на морето от върхове, което се вижда, или ако има уморени, може да останат да почиват в заслончето до пещерата, докато групата се върне. Следва спускане по пътеката до хотела и събиране на багажа и каяците. Може да обядваме прясна риба на едноименния кораб - ресторант Емона и след това през Каменните гъби да продължим към дома. Очаквано пристигане в София към 21:00 ч.

Цена - 220 лв. при група от 6 човека мин.

В цената е включено: две нощувки в хотел Боровица с две закуски, транспорт по целия маршрут, каяк и екипировката към него (гребло, жилетка, шприцка, ръкавици, яке), каяк и планински водач по целия маршрут на трипа, застраховка за водни и планински спортове, данък.
В цената не е включено: храна извън закуските и лични разходи.

Фирмата запазва правото си да променя програмата съобразно атмосферните условия във връзка безопасността на участниците.