Минало Събитие

Магията на Студен Кладенец – с каяк и пеш на Великден ( 17 април до 20 април 2020 г. )

Магията на Студен Кладенец – с каяк и пеш на Великден

Когато пролетта е в зората си, свежият полъх на вятъра носи аромат на цвят и всичко се пробужда за нов живот, ние ще поемем с раници и каяци към най-подходящото място за приключения в този период на годината. Ще направим една четиридневна каяк експедиция до най-интересните и потайни кътчета на яз. Студен кладенец и ще изкачим пеш до най-панорамните места над водата. Това е един изключително красив и уникален район в Източни Родопи и въобще в България. Огромната водна шир, погълнала вертикалните скални масиви с причудливи форми и скритите водопади, реките и красивите каньони, дъбовите гори, богатото биоразнообразие и малките автентични селца с приветливи хора - това е една комбинация, която ни кара да се връщаме там многократно. Местата, които ще ви покажем и пейзажите, които ще запечатате в спомени и снимки, ще ви помогнат да осъзнаете, че не винаги е нужно да минете хиляди километри, за да видите нещо красиво и различно.
За да имате поглед върху нещата, за които споменахме, не само от водата, ще направим два леки пешеходни прехода до най-панорамните точки на язовира, а именно крепостта „Моняк” и местността „Юмрук скала". Оттам гледката и усещането за мащаб са съизмерими с норвежките фиорди или с алпийските езера.

Програмата:
Ден първи - петък:
Тръгваме от София от стадион Васил Левски в 7:00 ч. в посока Кърджали.
Каяците ще пуснем на вода от село Широко поле около 10:30 - 11:00 ч. Целият багаж ще прехвърлим в каяците и в голямата лодка, която ще дойде да ни посрещне. Можем да си вземем и храна за обедите по време на каякинга (храната може да бъде осигурена и от домакините). Палатки и спални чували няма да ни трябват, защото ще спим на ловната хижа на Крояците, което е едно чудесно място за почивка с хотелски тип настаняване. След задължителния инструктаж екипирани се качваме в лодките и потегляме към въжения мост на село Лисиците. Това е най-дългият пешеходен мост в България, а селото до ден днешен има достъп само по вода, през моста или по кози пътеки през планината. Там ще спрем за обяд на полянките до моста с приказна гледка към хълма „Хисар” и крепостта „Моняк”. След почивката се качваме отново на каяците и потегляме към хижа Крояците, където ще спим, но по пътя отново ще спрем на прекрасни места за снимки и почивка. Този красив район е с две защитени местности на северния бряг - „Юмрук скала” и Долна Арда. Там гнездят няколко семейства от белоглави лешояди, които е почти сигурно, че ще видим, а по бреговете редовно се срещат черни щъркели и чапли. Ще направим още една отбивка по пътя ни към ловната хижа в устието на една красива и чиста рекичка – Биюкдере, където според нивото на водата, има красиви пясъчни брегове и обли бели камъни, идеални за плаж. В края на деня се качваме на лодките и след около 20-ина минути достигаме бреговете на ловното стопанство и крайната ни цел за деня. За финал на днешното приключение ни чака чудесна вечеря на верандата на ловната хижа с панорама към язовира.

Ден втори - събота:
След закуска и кафе, към 9:30 ч. потегляме с каяците към Коневския залив и скрития водопад в дъното на каньона - много диво и непристъпно място с вертикални скали, пещери и скални ниши, достъпни само откъм водата. Преди това ще спрем за почивка под сянката на стогодишния дъб на хълма с параклиса - страшно магнетично място с панорамна гледка към язовира. След почивката продължаваме към скалите на Големия сипей,в чиито ниши гнездят белоглави лешояди. Оттам ще влезем в каньона на Коневската река, за да стигнем до водопада в дъното му. Водопадът не е голям, но е много красив и ако нивото на водата е достатъчно високо, с каяците ще стигнем под самия него.
След това може да спрем за почивка в дъбовите гори на Османовия залив сред колония от корморани, които винаги ни посрещат, кацнали по клоните или ловейки риба във водата. Или можем да отскочим до село Калоянци за по нещо разхлаждащо в заведението до водата. Обикаляйки острова на Муфлоните, ще се приберем в хижата, за да изпратим слънцето от верандата с вкусна вечеря и напитка в ръка. (По желание на групата за вечеря може да се направи агнешко чеверме на двора на хижата.)

Ден трети - неделя:
Днес е денят и за първата ни пешеходна разходка, но преди това ще навлезем с каяците по устието на Перперишката река, докъдето ни позволи водата. Районът е изключително живописен и надвисналите над нас скални отвеси ще ни създадат усещане за друг свят. Ще минем и под железопътния мост (ако нивото на язовира е нормално), който минава над реката към село Калоянци, сякаш за да направи пейзажа още по-пъстър и интересен, а в дъното ще спрем за почивка на някоя поляна и ще се радваме на гледката към Юмрук скала. Следобеда поемаме към село Гняздово, за да направим нашия първи пешеходен трип. От брега на язовира ще тръгнем по черен път и едва забележими горски пътеки към върха на Юмрук скала. През полянки и смесени гори след около час и половина ходене излизаме на първата тераса с шеметна гледка. След още десетина минути достигаме най-високата точка на 300 м. над водата с панорамния изглед към язовира и Бойник планина насреща ни. Това е място, за което вече казах, че няма да описвам с думи, защото те няма да дадат реална представа за гледката, която това скално плато ще ни предостави. Когато сме поели необходимата доза магия тук, тръгваме обратно по пътечката надолу към нашите каяци, като може да минем през скромния магазин на Гняздово за някакви провизии от първа необходимост. Плавайки покрай острова на Муфлоните, се прибираме обратно в хижата, за да си направим още една прекрасна вечер до огъня с много емоции за споделяне.

Ден четвърти - понеделник:
Тази сутрин пак ще закусим на верандата на хижата и към 9:30 ч. ще се приготвим за тръгване. Интересните места още не са свършили и след като натоварим багажа в транспортната лодка, напускаме хижата и тръгваме към село Широко поле. Ще плаваме покрай южния бряг на язовир, където вероятността да видим елени и сърни е почти 100%. След около час може да спрем на зелена поляна, в близост до която доскоро се отглеждаха семейство зубри (европейски бизони). Това са много красиви великани, които в древността са живеели по нашите земи, но са били избити за месо и кожи. Сега група природозащитници се опитват да възстановят тяхната популация отново в естествената им среда и след кратко захранване ги пуснаха на свобода. Ако имаме късмет, може да ги видим по склона над нас или хрупащи свежи клони в близката гора. След почивката се връщаме към каяците, за да достигнем с гребане до транспорта на брега на Широко поле. Качваме на буса лодките и багажа и се отправяме към крепостта Моняк. Ще оставим транспорта малко над с. Широко поле в подножието на хълма и отново ще тръгнем пеша, но този път ще е по-кратко. За броени минути ще стигнем основата на крепостта, а след малко и най-високата точка на хълма. Над полуразрушените скали ще се разкрие гледка на юг към моста на село Лисиците и планината Чид кая, в източна посока погледа ще стигне чак до Юмрук скала и острова на Муфлоните, а на запад ще видим Кърджали и на десния бряг на Арда другия страж в района - крепостта Вишеград. Гледката отново ще ни заплени и времето, което ще я съзерцаваме никога няма да стигне. Но все пак, за да открием и други интересни места ще тръгнем за София, като може да спрем за късен обяд в подбрано заведение.
Очаквано пристигане към 20:00 ч.

Цена при ранно записване до 29.02.2020г. – 290лв./човек (при група от мин. 7 участника)
Цена при записване след 29.02.2020 г. - 330 лв./човек (при група от мин. 7 участника)
Цена без транспорт: 270 лв/човек (при записване до 29.02.2020г.)
Цена без транспорт: 310 лв/човек (при записване след 29.02.2020г.)
* Отстъпката за транспорт се ползва в случаите, когато местата в буса са запълнени и участникът идва със собствен автомобил или пътува от друго населено място, различно от София!

* Цената включва: транспорт от София и логистика (лодка за багажа до хижа Крояците и обратно), планински и каяк водач, каяк (едноместен или двуместен по желание) и каяк екипировка, застраховка, данък.
* Цената не включва: нощувка в ловна хижа Крояците - 25 лв./ден (стаите са двойни и тройни със собствени баня и тоалетна), храна и напитки и др. лични разходи.

Храната може да бъде предоставена изцяло от домакините, но можем и да си я приготвяме сами на скара на верандата. По заявка на групата може да поръчаме агне, приготвено от местен майстор на чевермето.

При записване ще получите допълнителна информация за препоръчителна екипировка и провизии за времето на преходите.

Дори и да нямате предишен опит в каякинга, за активни хора, които обичат движението сред природата и търсят допира с нея, няма да е проблем да се справят с активностите и без него!

Записвания се правят само тук: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up

* Резервацията за ивента се потвърждава с превод на 50% аванс по банковата сметка на агенцията.