Минало Събитие

Лагер на Беглика за малки и големи ( 17 август до 23 август 2020 г. )

Това ще е нашата седмица за всички любители на аутдор преживяванията, които обичат да са навън сред природата, да се движат, да спортуват, да се забавляват. Споделяйки различни приключения с близки и приятели, ще прекараме вълнуващи дни на един от най-любимите ни язовири, а именно Голям Беглик. Всеки ден ще е различен от предния, а всяка вечер ще завършва до огъня, който ще ни топли, храни и сплотява. Ще гребем с каяци, ще изкачваме върхове, ще караме колела, ще проникваме в пещери, ще правим йога, ще игрем игри и ще се учим не само на планинарство и алтернативни спортове, а и как да живеем в хармония с природата и да я пазим. Лагерът е подходящ за всички, но най-вече за родители с деца на възраст от 8 до 17 г. Разбира се, детето в нас няма да порасне никога, така че и бидейки възрастни без деца, пак ще си изкарате чудесно и ще изградите нови приятелства и спомени.

Програмата:

Ден първи....
Пристигане сутринта и запознаване с групата, правилата на лагера и правилата за пребиваване сред природата. Ще разгледаме варианти на изграждане на палатковия лагер с необходимите удобства и ще се установим. Следва обяд и опознаване на групата. След обяда ще се направим инструктаж за поведение в каяка, техника на гребане, качване и слизане, ще се запознаем с екипировката и начина й на ползване. След това ще направим лека каяк-разходка в близките заливи. Вечерта организираме лагерен огън, вечеря, равносметка за деня, музика и забавления.

Ден втори....
Закуска и разискване на плана за седмицата. Ще си направим сандвичи, ще вземем вода и най-необходимото за прехода по вода и тръгваме с каяците на разходка. Ще обиколим голяма част от язовира и ще спрем за обяд на острова, а който иска да подсили емоциите, може да се спусне в малка проходна пещера, в която влизаме с помощта на въже от едно място и излизаме от друго. Вечерта отново сме на лагерния огън за споделяне на храна и напитки, както и за сладки приказки.

Ден трети.....
Днес след като закусим, ще вземем храна и вода, ще направим кратък трансфер с колите и ще поемем към връх Баташки снежник. Към обяд сме там, за да се насладим на изключителната му панорама, да направим снимки, да обядваме и след това ще се върнем по обратния път. Маршрутът е с малка денивелация, но активното ходене е около шест часа (около 17 км. и +600 м.). Маршрутът е подходящ и за планински велосипеди.
След като се приберем в лагера, отново ще се отдадем на кулинарни преживявания и почивка.

Ден четвърти....
Ден за почивка в лагера и около него, но не съвсем. Днес ще се учим как да боравим с карта и компас и как се взима азимут. А след това ще изпробваме наученото в интересни игри в търсене на съкровища и решаване на казуси. Това е интересно и забавно за всички възрастови групи. Вечерта децата, а и не само те, може да ни направят представление с надслов "Беглика търси таланти"  Отново сме край лагерния огън.

Ден пети....
Време е за каране на велосипеди!
Днес според възможностите можем да разделим участниците на начинаещи и напреднали. Има прекрасни маршрути и за двете групи. С напредналите може да се впуснем във вело-трип до Широка поляна и след като го завъртим, да се върнем по друг път към Беглика (32-35 км. с + 700 м.), а начинаещите планински колоездачи може да направят обиколка на яз. Беглика, като спрат за почивка и обяд на местност Чатъма, където могат да се възползват от сготвената там храна. Обиколката е по черен път и почти без денивелация. Вечерта отново ще споделяме емоции край огъня.

Ден шести....
Днес ще направим каяк-разходка по водите на прекрасния язовир Широка поляна. След закуска ще се качим на транспорта за малко, докато стигнем мястото за спускане на каяците. След това ще си вземем храна и напитки с нас и ще тръгнем на обиколка. Тук също има островчета за посещаване, както и много приятни полянки и заливи за почивка и пикник. Водата на язовира е много чиста и сравнително по-топла от тази на Беглика, тъй че плуването и разхлаждането във водата ще е доста приятно. А ако някой иска да усвои някоя техника в еденичния каяк, ние с удоволствие ще му покажем. Късния следобед се прибираме за прощална вечер до лагерния огън. Ще си направим купон с музика и танци, както си му е реда и ще направим равносметка на преживяното.

Ден седми....
За съжаление всяко прекрасно преживяване трябва да свърши, за да може да започне друго. Днес след закуска събираме лагера и заличаваме следите от нашето присъствие в природата. Разбира се, който не шофира може да покара велосипед на тръгване в посока стената и там да се качи на колите. След това си казваме "Благодаря и до скоро" и се разделяме, изпълнени с хубави емоции и нови приятелства.

Лагерът е подходящ за всички възрасти, за хора без опит в каякинга и планинското колоездене. Ще имате възможност и да се включите към ежадневната ни йога практика с лицензиран учител. Тук ще ви научим и как се бивакува на открито според сезона и мястото. Който не разполага с лични палатка, шалте и чувал можем да му подсигурим. Необходими са ви прибори за хранене за многократна употреба. Ние ще осигурим скара, котлони и друго основно оборудване.

• Когато се запишете ще ви изпратим и подробен списък за препоръчителната екипировка.

• За лагера може да се запишете за цялата седмица, но може и да участвате само в дните, които ви допадат най-много.

• Всеки ден ще има отговорници за провизиите, водата, огъня и чистотата и всички ще участваме в това.

Цена за цялата седмица: 330 лв./човек

Цена на ден: 55 лв./човек

В цената са включени: организация, обучение, водачески услуги (лицензирани планински водачи), двуместен каяк и екипировка, бивачни удобства и екипировка за спане.

Цената е без транспорт, застраховка, храна и напитки.

В цената не влиза наем на велосипед, каска и ръкавици. Ако нямате лични такива и желаете да наемете от нас, може да го направите. Цените на велосипедите са от 30-55 лв./ден в зависимост от класа им.