Минало Събитие

Коледно номадско парти и откриване на зимния трекинг сезон ( 14 декември - 15 декември 2020 г. )

Централен Балкан и връх Амбарица са прекрасно място за плавен старт и откриване на зимния трекинг сезон. Тази година решихме да го съпроводим и с коледно парти и празнуване в подобаващия номадски стил на хижа Добрила. Ще се разходим, ще се поизпотим, ще се понамръзнем, ще се полюбуваме на каквото ни е отредил Балканът, а вечерта ще се повеселим в хижата и всичко това ще бъде чудесно, защото ще го направим заедно.
Програмата ще е плаваща според времето, но идейно ще бъде следната:

Ден първи, събота:
Тръгваме от София с организиран транспорт на фирмата в 8:00 ч. в посока град Сопот и пристигаме на лифта около 10:30-11:00 ч. Взимаме раниците и се качваме до междинна станция, която е и крайна за момента, за да спестим най-сериозната денивелация за деня. Оттук за около час и половина - два ще стигнем на х. Добрила, като ще загреем с денивелация от 420 м. и около три километра преход. В хижата ще се настаним, ще направим късен обяд и след това може да се разходим до края на горския пояс в посока билото, за да изпратим залязващото слънце или пък да направим по хоризонтала разходка до границата на резервата "Стара река". След това ще се приберем отново на топло. Вечерта ще се насладим на добрата компания и приготвеното от домакините меню и домашни напитки. Ще обсъдим предстоящите събития и ще ви насочим какво да изберете от програмата ни, каква подготовка и екипировка ви е нужна и как сами да се подготвяте за зимната планина и преходите в по-тежки условия.

Ден втори, неделя:
Днес ни очаква преход до връх Амбарица (2166 м.), който е сравнително кратък и не изисква специална подготовка или умения, но все пак в зависимост от времето, а то обикновено е доста променливо и ветровито, може и да е предизвикателство за по-начинаещите планинари. Затова преходът ни ще стартира към 8:30 ч. сутринта и ще се опитаме в рамките на два часа да стигнем до върха и още малко до вр. Малка Амбарица. Оттам ще се насладим на целия гребен от върхове пред нас, като започнем от Купените, Кръстциге и Костенурката и стигнем чак до първенеца вр. Ботев. След това се връщаме в хижата за кратка почивка и обяд и после, отпочинали, продължаваме към лифта. Към 16 ч. ще сме на паркинга при колите, за да се отправим към София, заредени с много емоции от прекрасните моменти през уикенда и с нови планове за следващи такива.

Подходяща за абсолютно начинаещи планинари в добра физическа форма.

Цена: 140 лв.

Цената включва: храна с вечерен куверт, закуска, нощувка, планинска застраховка, транспорт и лицензиран планински водач.

Цената не включва: лични разходи, храна и напитки извън куверта.

Подходяща екипировка:
Обувки - високи с водоустойчива мембрана, яке ветро- и водоустойчиво, полар или уиндстопер, термо бельо- горно и долно, ръкавици - тънки и дебели, шапка - тънка и дебела, щеки, съд за вода 1-1,5 л., джобно ножче, челно осветление или фенерче.
Необходимост от снегоходки - по преценка на водача.
Ако имате нужда от екипировка, може да се обърнете към нас или към партньорите ни от Варио спорт - https://www.varriosport.bg