Минало Събитие

Каньон Матка, планината Водно и Връх Кръстовар (17 Май - 19 Май 2019)

Когато става дума за Македония и Скопие, то неминуемо ще споменем и каньон Матка с неговите отвесни скали, река Треска с изумрудения зелен цвят и планината Водно с нейния най-висок връх Кръстовар и гигантския железен кръст на върха му. Това са основните атракции в района на македонската столица Скопие и ние ще ви ги покажем в рамките на един дълъг уикенд.
Програмата ще бъде следната:

Ден 1:
В петък сутринта в 8:00 ч потегляме от София с организиран транспорт на фирмата към столицата на Македония - Скопие. Около обяд пристигаме в района на каньон Матка и спираме за почивка и обяд. В следобедните часове ще направим една тричасова екскурзия до манастирчето Св. Никола Шишевски и панорамните скали над него, за да се полюбуваме на каньона и виещата се, като зелена змия в него, река Треска. Привечер се настаняваме в хотел в Скопие. Следва вечеря в традиционен ресторант с македонски гозби и напитки с доказано вече качество.

Ден 2:
Събота сутринта стягаме малки раници и след закуска тръгваме към планината Водно. От подножието до върха има изграден лифт за улеснение на туристите, но ние имаме целия ден пред нас и ще се насладим на планината в целия й блясък и ще се качим пеша. Пътеката за върха тръгва от края на града и през красива смесена гора за около два часа и половина (+700 м.)достигаме най-високата точка вр. Кръстовар. Тук в района са изградени беседки, панорамни площадки, пътеки за разходки и кътчета за пикници и отдих, както и гигантския 66-метров железен кръст, превърнал се в символ на града. Ние също ще си вземем обяд в раниците, за да направим един пикник на върха с панорамна гледка към Скопие. След почивка и разходка в района на Кръстовар ще се спуснем по обиколен път към транспорта и късния следобед може да се разходим до чаровния манастира св. Трифон. Вечерта ще я отделим за разходка в центъра на Скопие и разглеждане на забележителностите, като за вечеря ще седнем в един от многобройните ресторанти на градската чаршия.

Ден 3.
Неделя след закуска и кафе събираме багажа и поемаме отново към каньон Матка, но този път екипирани като за каяк разходка. Ще направим един воден преход до пещерата Врело, като там ще излезем на брега за почивка и разглеждане, а ако има ентусиасти спелеолози, можем да се качим и до пещерата Хубава, която е малко по-нагоре в скалите на каньона, след което се прибираме по обратния път с каяците покрай удивителните скални форми. Който, разбира се, предпочита твърда почва под краката си, може да замени каяк разходката с пешеходна по вдълбаната в скалите пътека, която вие по брега на реката и така да разгледа надвисналите скални стени на каньона.
Около обяд всички се събираме, за да поемем вече към София, а за късен обяд ще спрем на утвърден вече ресторант край малък парк с животни в село Гиновци.

Очаквано прибиране в София около 18:00-19:00 ч.

За екскурзията не е необходим предишен опит в каякинга или пешеходния туризъм. Преходите са умерени до 10 км. и с до 700 м. денивелация и всеки човек в добро здраве може да се справи.

Цена - 245 лв./при група от 7 човека мин.

Цената включва: транспорт и логистика по маршрута, две нощувки в хотел в Скопие, български планински водач, застраховка за пътуване.
Цената не включва: храна и напитки, билети за забележителности и атракциони, каяк разходка (около 10 лв./час на човек).