Минало Събитие

Каньон Матка - перлата на Македония ( 13 октомври – 14 октомври 2018 )

Добре дошли в каньон Матка!
Това е кътче, което запазва място в сърцето на всеки, който го зърне! Тук в продължение на хилядолетия водите на река Треска са си проправяли път през назъбените варовикови скали, стърчащи към небето с острите си върхове и скални ръбове. С пурпурен цвят водата изпълва тесния каньон, за да създаде една истинiка приказка, в която да се потопим. Пещерите – не една или две - са сякаш специалният подарък в цялото това многообразие и не само над водата, а и дълбоко под нея.
Да, това е място, където буквално може да практикувате почти всички outdoor спортове и да презаредите тялото и душата си с неповторими емоции, гледки и изживявания.
Нашата екскурзия ще бъде предимно в стил "активна почивка" и ще направим лек трекинг в района, за да може да го опознаете по най-добрия начин.
Първи ден - събота: потегляме от София с организиран транспорт в 06:00 ч. Пътят е около 270 км, които нормално се изминават за около 5 ч. Пристигаме около 11-12:00 ч. в хотел “Леонардо”, намиращ се в гр. Скопие. След настаняването ще обядваме и се подготвяме за лек пешеходен преход по изключително живописен маршрут. Стягаме раниците и щеките, мятаме по един сандвич и шише с вода и потегляме към манастирчето „Св. Никола Шишевски”. То е разположено на една страхотна полянка между острите скали и предоставя панорамна гледка към езерото и хотела. Там ще направим кратка почивка, след което ще се изкачим още малко нагоре, за да разширим изцяло обхвата на панорамната красота. Под нас, вече на приблизително 400 м. вертикално, се вижда тесният каньон, виещото се като змия езеро, отблясъците на водата и лодките, които я браздят. На запад се открива масивът с високите си над 2700 м. върхове на Шар планина, която дели Македония от Република Косово. На юг гледаме към планина Солунска глава, а на север се виждат покрайнините на гр. Скопие. След като достигнем билото, ще направим по-дълга почивка, наслаждавайки се на 360- градусовата панорама. Предстои спускане обратно до манастира и след това до езерото, но по друга пътечка. След прехода се прибираме в хотела, за да починем и да се освежим и вечерта ще посетим един много интересен ресторант, който е в стил "Матка", изграден в скална ниша и вътрешността му е като пещера. Храната е излишно да казвам, че е много вкусна, а отгоре на всичко и евтина.
Втори ден - неделя: сутринта ставаме в 7:30 ч, пием разкошно ароматно кафенце, закусваме и се приготвяме за двучасова каяк разходка. Каяците, които ще ползваме под наем от нашите приятели в каньона са "sit on top", не са особено бързи, но са стабилни и всеки би могъл да ги кара. Естествено, ако някой не иска да плава с каяк, може да се разходи с моторна лодка, а ако изобщо не иска да влиза във водата има и трети вариант - пешеходна разходка по пътеката, вкопана в скалите, следваща извивките на каньона. Маршрутът по вода е около 4,5 км. в посока, като крайната ни цел е пещерата "Врело". Тя е един от природните феномени на Европа, защото е една от най-големите и все още непроучени подводни пещери. От нея извира мощна река, която образува силни подводни течения, а на повърхността изглежда, че водата ври. От там е дошло и името на пещерата. След като приключим каякинга, може да изберем дали да направим още един пешеходен преход по друг маршрут в каньона или с колите да се спуснем до град Скопие, където да се разходим в старата градска чаршия и в центъра, да изпием по бира и да си купим сувенири. По пътя ще минем през квартали, населени с албански и косовски емигранти, покрай разкошни джамии и старинни църкви, ще видим пълноводния Вардар и живота на хората в този град. Паркираме в близост до градското Кале, което респектира със своите високи и масивни стени. За съжаление, вътре в крепостта няма все още какво да се види, тъй като се извършват разкопки и възстановяване на постройките. Разходката ни ще мине през централната градска част по един от мостовете над р. Вардар и ще завърши в старата чаршия, от където всеки би могъл да си купи сувенир. Ще обядваме в една типична мюсюлманска кебапчийница, основана още през 1913 г. Около 15-16 ч. потегляме обратно към София, заредени с нови впечатления и емоции.
Пристигаме на изходния пункт около 20-21 ч.

* Цена: 140 лв./човек

Цената включва:
• Транспорт София – каньон Матка – Скопие – София (с комфортен микробус);
• Пътни такси;
• Трекинг водач и шофьор за дните на събитието;
• Туристическа застраховка.

* Цената не включва:
• Нощувка в хотел "Леонардо" (25 евро/човек/вечер в стаи 2-ки и 3-ки с включена закуска);
• Наем на каяк/моторна лодка за двучасовата разходка (около 15 лв./човек)

Цена без включен транспорт: 110 лв./човек