Предстоящо Събитие

Калиакра откъм водата ( 9 - 12 Юли 2020 г. )

Морският бряг от Каварна до Дуранкулак е можеби най-недостъпният и красив участък от северното ни черноморие. Тук природните сили са изградили ясна граница докъде се простира нашият свят и къде започва този на Посейдон. Отвесните скали и морската бездна с разпенени вълни на десетки метри под нас ясно ни дават знак докъде стигат човешките ни възможности и ни казват просто да седим там горе и да съзерцаваме. Но гладът за приключения в нас е по-силен от всичко и затова винаги сме готови да търсим вратичка, да намерим път или да си го прокараме сами, да поемем риск, като прекрачим границите и да задоволим сетивата си. За наш късмет обаче природата обича тези, които търсят начин да се слеят с нея и ни дава възможности, с които да го направим.. и Калиакра е една от тях.
Нос Калиакра е най-дълбоко врязаната в морето суша и най-големият нос на българското черноморие. Съответно този нос с разположението си става естествена бариера за североизточните ветрове, които духат най-често в района. Това ни позволява да направим една приятна каяк разходка от подветрената му страна и ако Посейдон е решил, ще обиколим носа и от север чак до залива „Болата“. И понеже красотата на северния бряг не свършва там, където морето ни позволява да гребем, ще продължим пеша към най-северната част на България – Дуранкулак. Ще минем през култовите места, като „Яйлата“, Камен бряг, Тюленово, Шабла, Крапец и ще приключим на Дуранкулашкия див къмпинг в ъгълчето на България. Можем да спим както в приятни семейни хотелчета, така и на палатки и чували под открито небе. Ще ядем прясна риба и миди, ще изпращаме слънцето с подобаващо настроение и ще посрещаме изгрева с нетърпение за това, което предстои.

Ден 1:
Тръгваме от София в 6:30 ч. сутринта с транспорт на агенцията. Рано следобед сме в района на Шабла и Тюленово, настаняваме се в хотел и отиваме да разгледаме утрешния каяк трип откъм брега. Ще слезем до секретния плаж Болата, недостъпен за простосмъртните до преди 25 г. заради военното му предназначение. Този плаж е с плитка прозрачна вода и пясък, ситен като брашно. Заслужава си да се изкъпем и да си починем на него. Тук ще направим и проверка на каяк уменията ни и ще покажем някоя и друга техника за самоспасяване при нужда. Късния следобед, след като слънцето е слязло по-ниско, ще отидем да разгледаме Калиакра, крепостта и параклиса на носа, а после може да изпратим слънцето с напитка в ръка от заведението на самия нос. Вечерта се прибираме за почивка в хотела.

Ден 2:
Днес е денят за каяк. Според прогнозата и вятъра ще решим откъде да тръгнем с каяците, но ако сутрешните вълни са сравнително ниски, трипът ще започне от Болата. След закуска взимаме сандвичи и вода и тръгваме. Обиколката на носа е епична и гледките са невероятни. Вертикалните скали ни затискат с размерите си, плажове по пътя почти няма, тук земята и морето се срещат сякаш в битка за територия, а ние
ставаме свидетели на фронтовата линия. След като завъртим носа от юг, ще направим и кратка почивка на малко рибарско плажче, а после ще изгребем разстоянието до мидената ферма на залива „Дълбока“, където ще направим обяд с невероятните гозби с пресни миди и риба на домакините. Оттам разстоянието до Каварна е малко, излизаме на градския плаж с каяците и остатъкът от деня, ще прекараме в плажуване и обучение в каяк техники. В края на деня, ще направим разбор в доказало се вече заведение с отбрани вина и специалитети.

Ден 3:
След закуската и кафето се приготвяме за епичен пешеходен преход, който ще ни преведе по приказно красивия бряг от Яйлата до Шабла. Ще се върнем 7000 год. назад във времето, като надникнем в пещерния жилищен комплекс на скалните тераси на Яйлата. Тук древните племена са използвали за свои жилища естествените ниши (над 120 бр.) в скалите, някои от които са дооформяни на ръка. Има и следи от окултни площадки, построени и издълбани в камъка, ориентирани спрямо слънцето за извършване на различни ритуали. След този скок в древността ще продължим на север по пътечки край морето към Камен бряг и култовото място „Огънчето“, където всяка година на първи юли се събират стотици хора, за да посрещнат изгрева на слънцето. След Камен бряг отново покрай морето ще достигнем Тюленово и скалния феномен „Арката“, а след това и „Тюленовата пещера“ и красивите скали покрай нея. Продължавайки на север все по брега, ще минем покрай така наречената местност „Малкото море“ - разпръснати камъни на скална тераса, красиво оформяни през времето от водата и вятъра. След тях ще достигнем крайната точка за деня - историческия фар на Шабла - който е и емблемата на региона. В ресторанта на Шабленския нос можем да приключим деня с вечеря с най-хубавата рибена чорба в района или с други специалитети от миди и прясна риба. След кулинарния финал на деня следва почивка и нощувка.

Ден 4:
Днес ако морето ни допусне, ще направим каяк трип по ивицата между Шабла и Дуранкулак, като ще спираме за плаж и разхлаждане в морето, където преценим. Това е една 15 километрова почти неразделна плажна ивица с много малко следи от цивилизацията. Този красив ландшафт в ъгълчето на България е последната територия, непокварена до крайност все още от човешката намеса и прекрасно място да се слеем с природата. Ако времето не ни позволи обаче да гребем, ще си направим отново лека пешеходна разходка около Дуранкулашкото езеро и пак ще се отдадем на морето и пясъка. В късния следобед поемаме към София, като пристигането може и да е около полунощ.

Екскурзията ще се проведе съобразно мерките за безопасност и програмата може да бъде разместена или променена според метеорологичните условия и вълнението в морето. Препоръчителен е предишен опит в каякинга !

Цена 290 лв. /човек в двоен каяк при група от 8 човека мин.

Цена 310 лв./човек в еденичен каяк при група от 8 човека мин.

Цената включва: транспорт от и до София и логистика в района от Калиакра до Дуранкулак, каяк водач и обучение, каяк и екипировка, застраховка, къмпинг екипировка, данък.

Цената не включва: нощувки (между 20 и 30 лв./вечер), лични разходи, входни такси за културни и туристически обекти.

Цена без транспорт: 250 лв./човек при запълване на местата във фирмения транспорт.

Необходима екипировка: за каякинга - бързосъхнещи фланелка и къси панталони, слънцезащитен крем, шапка, аква обувки или сандали. За трекинга - удобни обувки, шапка против слънце, крем против слънце, малка раничка.