Предстоящо Събитие

Каякинг и планински преходи в Швейцарските Алпи ( 13 юли до 20 юли 2024 г. )

С удоволствие ви представяме поредната ни комбинирана екскурзия- каякинг и планински преходи в Швейцарските Алпи
Това е една дестинация за ценители на уникалната красота на Алпите в един от най-красивите и живописни райони на планината, достъпна за почти всеки, но също така съхранена както само швейцарците могат. Ще съчетаем каякинга и пешеходния туризъм в една невероятно разнообразна комбинация, която ще ви даде възможност да се насладите на красивите пеизажи от всяка гледна точка. Ще имаме както дни с каяците в кристалните води на Алпийските езера, така и планински преходи с панорама към върхове, долини и езера, комбинация която вече сме доказали, че може да задоволи и най-претенциозните пътешественици.
Акценти на програмата:
Ще плаваме с каяк в езерата Люцерн (Vierwaldstaettersee), Ури (Uri) и Бриенц (Brienzerzee), едни от най-живописните езера в Швейцария, предоставящи ни гледки, които по нищо не отстъпват на Норвежките фиорди. Ще се качим на планината Пилатус с най-уникалната панорама към езерото Люцерн, ще направим страхотен траверс по стръмните хребети около Щос на около 2000м.н.в с гледка към езерото Ури и Швейцарските Алпи и за финал ще направим преход до наблюдателната площадка на "Нейно Величество" връх Шилтхорн на почти 3000м.н.в с гледка към върховете Айгер (3900м., ) Мьонх и Юнгфрау (4158м.). И всичко това комбинирано в една прекрасна осем дневна програма в Швейцария.

Програма по дни и дейности:
1-ден: Събота

Пристигане сутринта на летище Меминген около 9ч. Среща с екипа и транспорта, следва трансфер до Хотела в Люцерн за около 3,30ч., но настаняването е чак следобед, за това ще спрем за обяд и почивка по пътя. В днешния следобед ще отделим време за Люцерн, ще се разходим до моста "Капела" - една от основните забележителности на града, който преди е бил укрепително съоръжение с голяма кула по средата, от която са подавани сигнали при вражески нападения на града, но сега просто свързва стария с новия град. След това ще продължим към Лебедовия площад – Schwanenplatz - Старият площад се смята за „сърцето на Люцерн“. Именно от тук започва мостът Капела, който е украсен с картини със сцени от историята на града. На Лебедовия площад са разположени множество магазини за сувенири, бижута и часовници, сладкарници и кафенета. Ако ни остане време и желание можем да посетим и Катедралата на Йезоитите, както и Стената на „Музегмауер“- Средновековната стена построена през 1400г. , от която част е оцеляла до днес. Тук можем да видим осем средновековни кули, като три от тях все още са отворени за туристически посещения.
Ако обаче силите са на привършване ще оставим за друг ден тази обиколка, тъй като отново ще имаме вечерни разходки с възможност за разглеждане и просто ще се наслаждаваме на езерото с напитка в ръка на крайбрежната алея.
Следва настаняване, вечеря и почивка. Нощувките са в апартаменти на десет минути с градският транспорт от центъра на града. Всички са с оборудвани кухни и всекидневни с всичко необходимо за приготвяне на храна и място за почивка.

2-ден: Неделя
Езерото Люцерн

Днес след закуска ще направим първото гребане в езерото Люцерн (Vierwaldstaettersee). След кратък трансфер пускаме лодките на вода и започваме една живописна обиколка, която ще ни зареди с много гледки към езерото и планините около нас. Ще прекосим към отсрещния бряг за да гребем покрай брега в подножието на планинския масив Rigi, където ще направим кратки почивки на малки плажчета и селца покрай брега. След това се връщаме към другия бряг и планината Бюргенщок (Bürgenstock), покрай която ще гребем на връщане. Гледките към Пилатус и по-високите хребети също не са за пренебрегване. В средата на Бюргенщок има и спирка с панорамен ресторант на водата, на който ще има възможност за желаещите да обядват местни специалитети. След това покрай високия надвиснал бряг на планината се прибираме към изходната точка. След каяците можем да си направим малко плаж и почивка в малкото селце Бухс (Buochs), след което се прибираме към Люцерн за почивка и свободна програма (разходка и разглеждане на забележителности в града).
Гребното разстояние за деня ще е около 16км.

3-ден: Понеделник
Визитната картичка на Швейцарските Алпи в Кантон Швиц и курортното селце Щос:

Това ще е първият ни ден от програмата с преходите и и запознаването с Швейцарските Алпи, като през цялото време ще се отдадем на спиращите дъха гледки, снимки, почивка, обяд и най-вече време за съзерцание.
Ставаме за закуска и приготвяне за днешния ден с малки раници за еднодневен преход. От 08:30ч – 09:30ч следва трансфер до най-стръмната железница в света: Линията между град Швиц и алпийското село без автомобили, Щос. Към 10:00ч пристигане в курортното селце Щос на 1300м надморкса височина. От тук следва кратка разходка до лифта с който ще стигнем до Klingenstock на 1935м надморска височина, а то там започват и зашеметяващите гледки във всички посоки. Прехода през цялото време е по билото с панорама към езерото Uri и Vierwaldstaettersee (Люцерн) , както и хребетите на Grosser, Klein Mythen, Niederbauen-Chulm и още много Алпийски върхове.
Прехода по хребета от Klingenstock (1935м) до Fronalpstock (1920м) е с дължина около 4.5км, изкачване 300м, слизане 315м, ориентировъчно време 3ч с много панорами до достигане на Fronalpstock където ще направим и дълга почивка с обяд и панорамна гледка към Vierwaldstaettersee. Разбира се, ние няма да останем само с толкова ходене и ще слезем до Щос пеша като прехода ще бъде в общи линии следният:
Общо разстояние 8.5км, изкачване 300м, слизане 880м.
Слизане обратно към Щос е възможно и със седалков лифт (за който се е уморил от билния преход - цена 22Fr. допълнително). Следва разходка по желание в Щос
- 18:30ч – отпътуване обратно към Люцерн

4-ден: Вторник
Езерото Бриенц (Brienzerzee)

Днес отново сме на вода!
Днес ще гребем с каяците в още по-алпийския район на езерото Бриенц и Интерлакен. След закуска и кафе правим трансфер около 1ч. до градчето Бриенц, от където ще спуснем лодките на вода. От там ще поемем покрай брега на югозапад в посока Интерлакен. Водата е с класическия Алпийски тюркоазен цвят, в който няма как да не се влюбите. Тази синьозелена водна шир с надвисналите над нея скални масиви създава един невероятен пейзаж, на който ние ще се насладим по най-добрия начин. Плавайки в посока Интерлакен, ще минем и покрай долната част на водопада "Гисбах",така че най-нетърпеливите ще могат да се изкъпят под него в зависимост от силата на водата. След това продължаваме към китното селце Изевал където ще излезем за почивка и обяд. След това продължаваме към другия бряг и сега ще обърнем гледките към още по-стръмната част на планината и заснежените склонове на връх Фаулхорн (2681м) - част от Бернските Алпи, а зад него са и същинските Алпийски 4-хилядници. Ще спираме за почивки, снимки и плуване и в следобедните часове ще акостираме отново при транспорта. Ще си дадем време за плаж, почивка и разходка в Бриенц и след това отново се прибираме към Люцерн. Следва свободна програма, вечеря и нощувка. Гребането за деня ще е около 20км (4-часа), а с почивките на брега: около 6 - часа.

5-ден: Сряда
Преход 2 – изкачване на емблемата на кантон Люцерн - планина Пилатус

След закуска и кафе към 08:30ч правим трансфер за около 20мин. до Alpnachstad, от където ще вземем високопланинска железница, която ще ни качи на 1360м надморска височина и от там ще започне нашият преход до върха на планина Пилатус – Езел (2118м). Преходът е невероятно панорамен с множество гледки към величествените Швейцарски Алпи и езерата синеещи в краката ни. Пътеката, виеща се над гористия пояс е зашеметяващо панорамна и заобиколена от нейните стражи върховете Steglihorn (1986м), Rosegg (1972м), Matthorn (2041м) и Esel (2118м), накрая ще достигнем и самия връх Esel (2118m.). Около 14:00ч ще спрем за дълга почивка и обяд на панорамната тераса, където ще може да се насладим на заслужени и спиращи дъха гледки. Ще имаме достатъчно време за съзерцание, обяд и разходка и в по-късните следобедни часове се връщаме обратно с панорамната гондола към Люцерн. Следва свободна програма за разглеждане на града и вечеря.
Общата дължина на прехода е – около 4км, изкачване 700м, слизане 0м, ориентировъчно време за активно ходене 3ч-3,30ч., а цялата програма с почивката е: 5-6ч.

6-ден: Четвъртък
Каякинг в езерото Ури - пейзаж наподобяващ Норвежки фиорд, но в сърцето на Алпите.

Днес ще направим един наистина запомнящ се преход който ще бъде еднопосочен от езерото Люцерн през езерото Ури до градчето Алтдорф. В днешния ден ще минем през най-атрактивните части на двете езера, които са свързани помежду си и ще се насладим на могъщите планини, които се издигат до 2100м. над езерото. Каяк преходът ще започне отново от селцето Бухс (Buochs), като ще тръгнем покрай брега в източна посока. Първата ни спирка ще е на водопада Risleten-Schlucht и тук може да се разходите пеша до горната му част за по-панорамна гледка. След почивката продължаваме към Ури и следващата ни спирка "Камъка на Шилерщайн". Тази скала е известна още като Митенщайн и е впечатляващ камък с височина около 25 метра, който стърчи от водата на входа на езерото Ури. През 19-ти век са го намалили от 40м. до сегашната му височина защото е бил опасен за преминаващите кораби. В средата на същия век са сложили златен надпис по случай 100-ния рожден ден на писателя Фридрих Шилер. Скалата е наистина впечатляваща и се вижда само от водата, а ние ще имаме възможност и да сме непосредствено до нея. След като минем входа на Ури започват още по-величествените гледки вече и към могъщите 3-хилядници, издигащи се от края на долината. Тук усещането за мащаб и величие на природата наистина е много осезаемо. В средата на езерото ще спрем на малко плажче за почивка и обяд и за още снимки към езерото и планините. В следобедните часове пристигаме на брега до река Reuss, която се разлива с много красива делта в езерото Ури. Тук е и финалната точка за деня където ще се срещнем с транспорта. Ще имаме време за разходка, плаж и почивка, след което вечерта се прибираме към Люцерн.
Преход за деня с каяците е около 23-24км. и ще е най-дългият за екскурзията с активно време за гребане около 5 часа и време за целия преход с почивките около 7-8 часа.

7-ден: Петък
Връх Шилтхорн - преход до наблюдателницата на "Нейно величество"

Днес ще станем по-рано защото ни очаква един невероятен преход с изкачване почти на 3000м.н.в и гледки към Първенците на Швейцарските Алпи – Айгер, Мьох и Юнгфрау. Не случайно тук са снимали кадри от "Джеймс Бонд"! Кадри, които вие ще видите с очите си и ще ги почувствате с душата си!
07:30ч – 09:00ч трансфер до кабинков лифт Stechelberg, който ще ни качи до китното курортно селце Мюрен от където ще започне и прехода до Schilthorn (2973м). Преходът първоначално ще е през по-лек терен по черен път през тучни поляни, изпъстрени с цветя, а над нас ще се извисяват могъщите заснежени върхове. След около 2км по пътя ще започне и пътеката със същинското изкачване в Алпийската част. Преди това може да изпием по един ароматен чай на хижа Шпилбоден до която отклонението е съвсем малко. Движейки се по маршрута той става все по каменист и стръмен, но и гледките, които се откриват стават все по-панорамни. Пътеката е стръмна, но всички рискови участъци са добре подсигурени за да няма технична трудност и катерене.
- Около 14:30ч-15ч. се очаква да стигнем крайната ни точка за деня, където и ще направим дълга почивка, а именно на световно известният Schilthorn Piz Gloria (Шилтхорн - 2973м.), където са снимани кадри от филма Джейм Бонд. Зашеметяващата гледка към Eiger (3970м), Monch (4107м) и Jungfrau (4158м), както и към още над 200 други върха ще ни накара да се чувстваме точно като по филмите. Ще имаме време за обяд, да разгледаме обсерваторията и посетим сувенирния магазин. Площадката е с 360 градуса панорама и можем да я обикаляме с часове и да се наслаждаваме на пейзажа. Има и ресторант с тераса с гледка към мощните 4-хилядници, на която можете да обядвате или просто да изпиете по нещо. От върха ще си спестим слизането пеш и около 16:30ч ще хванем гондолата обратно към паркинга на Stechelberg, за да се отправим към Интерлакен за разходка и вечеря.
Преходът е с дължина 7,5км и положителна денивелация 1350м. слизането е около 30м., а време за активното изкачване около 5-6ч. Хубавото е, че ще е само в едната посока!
За сравнение: маршрут от х.Бъндерица до вр. Вихрен е с дължина около 5км. и денивелация +1100м.; Маршрут от ЦПШ до вр. Мальовица е с дължина 7км и +1010м.
Прехода е за средно напреднали туристи с предимно каменисти и стръмни участъци като по пътя се минава и през осигурителни парапети и стълби, но без технични участъци.

8-ден: Събота

Време за събиране на багажа и потегляме към летището. Идва и момента на раздялата, но с натрупани много прекрасни спомени от едно незабравимо приключение, това няма да е толкова горчиво. В ранния следобед се разделяме на летището и поемаме към дома. В самолета ще има наш представител

Екскурзията е подходяща за средно напреднали туристи и хора с активен начин на живот (трябва да правите без проблем поне 5-7 часови преходи с по-сериозна денивелация). По скалата от 0-5 е 3-та степен като трудност. Ако нямате опит в каякинга е желателно поне веднъж да дойдете с нас преди това на пробно гребане, или да натрупате малко опит някъде. В пограмата има по-спокойни дни, но има и дни с по-сериозно натоварване. Като цяло хора в добра физическа форма и с активен начин на живот, ще могат да се справят с преходите.

Програмата може да бъде размествана и променяна от Водачите в зависимост от метеорологичните условия и кондицията на групата с оглед безопасността на участниците!

Цена - 3790лв.
Цената включва :
< 7-нощувки в двойна стая в апартамент в Люцерн с всички удобства за нормално пребиваване (баня,кухня,посуда,трапезария)
< Транспорт от летище Меминген по цялата логистика с луксозен 9-местен бус
< Всички лифтове и зъбчати железници по маршрута на програмата
< Каяк и екипировка (гребло, жилетка, шприцка, суха торба) - каяците са двойни, но по желание ще има възможност за гребане и в единични!
< Двама каяк инструктори през цялото време на водните преходи
<Двама сертифицирани планински водачи през цялото време на планинските преходи
< Обща осигурителна екипировка
< Представител на фирмата на летището и в самолета
< Превоз в транспорта от БГ на един багаж до 15кг. /човек

Цената не включва:
< Самолетен билет от София до Меминген (към момента е около 460лв. в двете посоки)
< Изхранване (ще имаме възможност за пазаруване и за приготвяне на такава в мястото за настаняване, ще има възможност и за посещение в ресторанти и заведения)
< Градски транспорт, входни такси за музеи и други забележителности (не са задължителни в програмата)
< Лични разходи
< Лична екипировка за преходи и каякинг (голяма част от екипировката се препокрива )
< Застраховка "Асистент" при пътуване и допълнителна такава при активностите (можем да сключим вместо вас такава)

За записване и допълнителна информация на: info@nomadteam.bg
tel. О888878280 - Любомир Свитков