Предстоящо Събитие

Каякинг и Купонинг на яз. Цонево ( 22 май до 24 май 2021 г. )

Язовир Цонево – каякарска идилия!

Язовир Цонево е един от големите и сравнително рядко посещавани ок каякарите язовири. Той се намира в източна Стара планина и е част от каскадата на река Камчия. След стената на язовира реката извива снага още около 50 км. и се влива в морето с едно красиво устие, на което повечето от вас може би са били. Язовирът се е формирал в долина, обградена от хълмове с гъсти и на места непристъпни дъбови гори, карстови скални венци и стърчащи като кули скали. Той е дом на страшно много животински видове, като разнообразието от птици е най-голямо. В един от по-дивите и непристъпни ръкави в скални образувания над него гнездят семейство орли, които при късмет може да видим, а покрай брега може да се забележат сърни, елени или диви прасета, които са слезли от гората на водопой. Най-голямата забележителност за този язовир, разбира се, си остават защитената местност „Чудните скали”. Това е един феномен, образуван от пясъчници, оформяни от вятъра и водата хиляди години, докато придобият сегашния си вид. Това са остри кули и зъбери, надвиснали над язовира и минавайки под тях с каяците, ще усетим тяхното величие и красота.
За добър завършек на приятната екскурзия през деня ще прекарваме вечерите в малък хотел в стил „ловно-рибарска хижа” на брега на язовира с прекрасна панорама от терасата на ресторанта. Тук домакините ще ни угаждат със специалитети от дивечово месо и прясна риба както от язовира, така и от морето и колекция от лично произведени вина с международни награди. Сутрините пък ще закусваме на чудната веранда с топлината на изгрева, аромата на кафе и пържени филийки, мекички или палачинки.

Програмата за това пътешествие е следната:

Ден първи:
Събота сутринта, 22.05 в 8:00 ч. потегляме от София от стадион Васил Левски в посока към язовир Цонево през Айтоския проход и достигаме до язовира и село Аспарухово около 13:00 ч., където ще нощуваме следващите две вечери. Настаняваме се в хотела, обядваме и правим следобедна почивка. Към 17:00 ч. ще слезнем до язовира, ще разтоварим лодките, ще регулираме педалите, направим инструктаж и ще се екипираме. Ще направим кратко опознавателно плаване за стиковане на екипажите в двуместните каяци и да напаснем движението ни в група. Ще се насладим на залезната гледка от водите на язовира. Привечер се връщаме в комплекса и преминаваме към вечерята и веселбата.

Ден втори:
Неделя сутринта, 23.05 ще направим една спокойна закуска, защото денят е достатъчно дълъг, за да изпълним програмата без да бързаме. Към 10:00 ч спускаме каяците на вода и се отправяме в посока село Добромир. По пътя ще минем под един от виадуктите, който и до ден днешен за България си остават инженерно постижение. Това са двата високи моста над язовира - автомобилният път Айтос – Шумен и успоредното до него влаково трасе. Минавайки под пилоните на двата моста, ще стигнем и до местността „Чудните скали”. Тук ще пообиколим в подножието им, въоръжени с фотоапаратите и след като изпием с поглед и снимки това място, ще продължим към устието на река Камчия в търсене на още красиви пейзажи и водолюбиви птици. На връщане ще спрем на приятна полянка за обяд и почивка и после продължаваме по обратния път към село Аспарухово. Вечерта отново ще я прекараме на богатата трапеза с историите на нашия домакин, който е председател на ловно-рибарското дружество в района и познава всяко петънце от язовира и Балкана в този район.

Ден трети:
Понеделник 24.05, след закуската в 8:00 ч. ще яхнем отново каяците, за да разгледаме язовира в източна посока. Тази част на язовира е наистина доста дива и непристъпна, затова и тук животинският свят е по-богат. Ще се разходим до залива на орлите, който е доста красиво място, ще спрем за да разгледаме една изоставена кула със странна история и красива гледка от нейния покрив. Днес ще достигнем и почти до стената, като по пътя се любуваме на гъстите гори от горун и дъб и карстовите венци около язовира. На село Дебелец ще излезем от водоема и докато чакаме транспорта да ни прибере, докато пием разхлаждащи напитки от терасата на местен ресторант с гледка към водата. След като натоварим лодките, ще минем през комплекса да си съберем багажа. Накрая след много снимки, пренаситени с емоции и положително заредени до краен предел, към 17:00 ч. потегляме за София.
Очаквано пристигане около 21-22:00 ч.

За тази екскурзия не необходим предишен опит в каякинга. Ние провеждаме стриктен инструктаж и следим за напредъка в обучението по време на гребането.

Цена: 280 лв./човек (групата е ограничена до 15 човека)
Цена без транспорт: 255 лв./човек (отстъпка от транспорта се прави при запълване на местата в организирания превоз или когато участника пътува от друг град)
Цена без транспорт и с личен каяк и екипировка: 160 лв.

Цената включва: транспорт по целия маршрут, каяк и каяк екипировка (гребло, сп. жилетка, шприцка, яке, сухи торби за багаж), каяк водач и обучение, застраховка за екстремни спортове, снимки по време на трипа, данък.

Цената не включва: нощувки 25 лв./вечер, храна и напитки, други лични разходи.

Записвания се правят тук: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up

Резервацията се потвърждава с превод на 30% капаро от стойността на събитието.