Минало Събитие

Каяк трип в язовир Въча ( 30 август до 1 септември 2019 )

Язовир Въча е един от най-красивите и може би един от най-сниманите язовири в България! Реката Въча в продължение на хиляди години е дълбала тесния каньон между отвесните скали, който в последствие се прегражда с язовирна стена. Стената на язовир "Въча" е най-високата язовирна стена в България - 144,5 м. Дължината на язовира е 35 км. и достига дълбочина до 160 м. Язовирът следва тесните извивки на каньона и от високо наподобява драконова опашка. Водите са със зеленикав отенък и в комбинация с гъсто залесените склонове и отвесни скали създават една наистина впечатляваща картина.

Програмата на това пътешествие е следната:
Ден първи – петък 30.08.
Събираме се в 17:30 ч. в локалното платно на бул. Цариградско шосе пред магазин „Метро“ в София. Пътуваме с организиран транспорт на агенцията в посока яз. Въча. Пристигаме около 20:30 ч. в мястото за настаняване – къща за гости „При Бат Гена“. Следва почивка с напитка в ръката и страхотна гледка към язовира с отражение на последните слънчеви лъчи във водата.

Ден втори – събота 31.08.
Ставаме към 7:30 ч., пием кафе и закусваме в ресторанта на къщата, наслаждавайки се на събуждащия се ден и гледката. В 9:00 ч. се отправяме облечени в подходящи за гребане дрехи към брега на язовира. Там след като разтоварим каяците и се разпределим по екипажи, правим кратък инструктаж за основните техники на гребане, влизане, излизане от каяка на брега и във водата и управлението му. В този ден ще направим около 5-часово плаване в посока юг или към устието на р. Въча. Дистанцията за деня е приблизително 15 км. в двете посоки. Бреговете на язовира са доста стръмни и излизането е на много малко места, затова ще се движим с умерено темпо и в група. Ако водата и времето позволяват, ще слизаме от лодките да се къпем и плуваме, но задължително, когато до нас има друг екипаж с каяк, който може да окаже помощ при нужда. Някъде на устието на реката ще спрем за по-дълга почивка и обяд. След което по обратния път се връщаме към къщата. Ориентировъчно гребането ни ще приключи към 15:00 ч., след което всеки може да разпуска, както намери за добре и ако повечето участници имат желание, може да се разходим до гр. Девин и да се потопим в лечебните горещи минерални води в комплекса с открити басейни „Струлица“, покрай р. Девинска. Вечерта се прибираме при нашите любезни домакини за вечеря и релаксиране.

Ден трети – неделя 01.09.
Сутринта започва обичайно към 7:30 ч. с чаша кафе и закуска на верандата на къщата. Към 9:00 ч. отново слизаме към брега и поемаме с каяците в посока стената на язовира. Гребането за деня е отново около 4 – 5 часа и дистанция от 15 км. в двете посоки. Финишираме към 15:00 ч. Товарим лодките, преобличаме се, евентуално правим късен обяд в ресторанта на къщата и се отправяме към София, заредени с приятни емоции, разтоварили стреса и с тонизирани мускули.
Очаквано пристигане в София около 19:00-20:00 ч.

Цена: 250 лв./човек

• Цената включва: транспорт от София до яз. Въча и обратно с комфортен бус или кола, логистика в района, ползване на едноместен или двуместен каяк и пълно оборудване за гребане (гребло, спасителна жилетка, шприцка, яке против дъжд), лицензиран планински водач, обучение, две нощувки със закуски в къща за гости „При Бат Гена“ на брега на яз. Въча в стаи с две или три легла и санитарен възел, туристически застраховки, данък ДДС.
• Цената не включва: храна извън споменатата, напитки, такса за минерален басейн, лични разходи.

Цена без транспорт: 230 лв./човек

За повече информация: info@nomadteam.bg
Любомир Свитков тел. +35988878280
Светослав Пейчев тел. +359898656176

Записване на: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up