Минало Събитие

Каяк приключение на Скиатос и Скопелос ( 18 септемвти - 24 септември 2018 )

Седем дни по бреговете на Северните Споради 18-24 септември 2018 г.

Северните Споради са мечтана дестинация за всеки морски пътешественик и една от най-известните дестинации за яхтен и каяк туризъм в Егейско море. Бреговете им ни предоставят чудесна комбинация от китни селца и градчета, красиви плажни ивици и недостъпни скални отвеси с пещери, изваяни от морските вълни. Ще имаме възможност да преминем от южната страна на двата най-големи острова Скиатос и Скопелос и да се насладим както на плаж и тюркоазено море, така и на най-добрите таверни в селца с класическия елински облик. Ще спим на диви плажове под звездите и на малки островчета със закътани заливчета. В повечето участъци на трипа ще имаме достъп и до сладка вода за къпане, както и възможност за настаняване на хотел или къща за гости.
Приключението ще е истинско и неповторимо, не го пропускайте!

Първи ден: 
Тръгваме рано сутринта от София за Волос и полуостров Пелион, от където ще стартираме с каяците. До град Волос ще пътуваме предимно по магистрали, след което ни очаква живописен път до малкото селце Св. Георги, където ще пуснем каяците на вода. След пристигане на стартовата точка ще преценим според времето и вълната дали да преминем пролива и да спим на Скиатос или да останем за нощувка на диво в близост до селцето.
Втори ден: 
След като съберем бивака, товарим каяците и отплаваме към небезизвестния плаж Елени на остров Скиатос. След почивка за разхлаждане в морето ще продължим плаването от южната страна в посока изток, като целта за деня ни е достигането на малкия остров Цугрия. Ще си изберем плаж и ще останем за нощувка. Мястото наистина заслужава да му се отдели време и до края на деня всеки ще може да му се наслади и да прави това, което иска. Километрите за деня са около 20.
Трети ден: 
След кафето и закуската товарим багажа и поемаме към пристанището на град Скиатос, от където ще хванем ферибот, за да достигнем градчето Лутраки на остров Скопелос. В зависимост от разписанието на ферибота може да се разходим в града и да изпием по бира и да си напазаруваме. След като пристигнем в Лутраки, може да ядем в таверна на кея или да се качим в селцето Глоса, което е със зашеметяваща панорамна гледка към останалите острови. В зависимост от времето, което ни остава в светлата част на деня, ще си намерим и мястото за бивак, където ще релаксираме с пълна сила. Преходът за деня е около 17 км.
Четвърти ден: 
Ще гребем в посока Стафилос. По пътя ще спираме за почивки на красиви места, ще плуваме, ще се гмуркаме в прозрачните води и ще надникнем в пещера и естествен проход на остров Дасия. Дневният преход ще бъде около 25 км. На плажа на Стафилос ще може да се изкъпем на душовете и да хапнем в близката таверна. Привечер разпъваме бивака и спим отново на хотел „Звездоброй” или който желае, на по-истински в селцето над плажа.
Пети ден: 
Целта ни за деня е град Скопелос. Ще има малко места за излизане на брега, но това ще е преходът с най-красивите и живописни гледки от цялото пътуване. Преходът ще ни отнеме около три часа и когато пристигнем, ще имаме време да разгледаме един от най-китните градове на гръцките острови. По желание на групата може да се направи разходка и до легендарния параклис от филма Мама Мия. Ще вечеряме в някоя от многобройните таверни в градчето и може да се настаним в хотелче или къща за гости. Разбира се, безплатното спане на плажа до каяците си остава в програмата. Преходът за деня е около 15 км.
Шести ден:
След закуска и кафе, ще хванем първия ферибот за Скиатос. Там ще отделим време за разходка в града и за по някое сувенирче - да ни тежи в последните километри - и след това яхваме каяците, като целта ни за деня е Св. Георги, от където тръгнахме. Ще нощуваме на същото място в близост до селцето и ще си направим парти на плажа за довиждане. Дневният преход ще бъде около 20 км.
Седми ден : 
Закуска, кафе, товарим лодките и потегляме към дома. На Волос ще спрем за разходка по крайбрежната улица и ще обядваме по някой гирос преди тръгване. След това поемаме в посока Бг.

Цена: 550 лв

В цената е включено: транспорт, застраховка, гидове, морски каяци и оборудване (гребла, спасителни жилетки, шприцки, дъждобран.), къмпинг оборудване (двуместна палатка, спален чувал, шалте, газов котлон и основни прибори за готвене).

В цената не са включени: храна, нощувки и фериботни билети.

По време на трипа ще си носим в каяците цялото оборудване -
включително храна, напитки и дрехи. Няма нужда да се презареждаме с храна за цялото пътуване. Ще имаме предостатъчно възможности за пазаруване на място и хапване в таверни и закусвални.
След като се запишете за екскурзията, ще получите допълнителен подробен списък на вещите, които е препоръчително да си носите.