Минало Събитие

Каяк на Беглика и Широка поляна ( 12 юли - 14 юли 2019 )

Това са двата най-красиви язовира в Западни Родопи и най-подходящи за каяк туризъм. Бреговете им са полегати и приветливи със зелени полянки и смърчови горички. Те са много подходящи за почивка и пикник по време на каякинга. Водата е бистра и топла, така че всеки, който желае, може да поплува и да се разхлади в язовира. Пейзажът около нас е обрисуван от вечнозелените меки преливащи се форми на планината и гладката, като огледало вода, която отразява наситено синьото небе и пухкавите облаци в себе си.
Усещането е неповторимо и всеки трябва да го изпита поне веднъж, точно по този начин, плавайки с каяк по водната шир на Беглика и Широка поляна.. Вечерите ще ги прекарваме на местността Чатъма в сладки приказки до огнището с добра компания и вкусна храна, а сутрин ще пием кафе на верандите с най-релаксиращата панорама.

Програмата ще бъде следната:

Ден първи:
Тръгваме от стадион Васил Левски в петък в 13:30 ч. в посока яз. Батак, където може да спрем за кратка почивка и кафе. Около 17 ч. пристигаме в близост до язовирната стена на Г. Беглик, откъдето ще спуснем каяците на вода. Тук се екипираме и правим инструктаж, разделяме се с колите и поемаме по вода към местността Чатъма, където ще спим следващите две нощи. Местността е защитена биосферна територия с редки видове животни и растения, които се срещат предимно там и опазването им е от първостепенна важност за региона, затова и спането там е строго регулирано. Тук на красива поляна на брега на язовира са изградени няколко къщички с веранди към водата, а по средата има една беседка с камина за вечерните сбирки. Тоалетните и баните са общи, но са чисти и поддържани. Храната на домакините е семпла, но винаги вкусна и всичко това ни кара да се завръщаме именно тук, поне веднъж годишно.
След като се настаним, ще се съберем за вечерното парти на топло до камината, ще си направим вкусна скара и ще я полеем с добри напитки.

Ден втори:
След закуска и кафе с изглед към язовира ще се впуснем в една приятна лежерна обиколка, в която ще надникнем в почти всяко кътче на Беглика. Ще спираме в малки заливчета с красиви полянки за почивка и снимки, а за обяд може да акостираме на големия остров за по-дълга почивка и храна. Тук може да се разходим и до пещерата на сърната, като ви оставим да я намерите сами, а тя, повярвайте, добре е скрита в шубраците на острова. Който се спусне в нея, може да се опита да се провре през "тунелчето на грешниците" и да излезе през другия й изход...ако успее.
Привечер се прибираме отново към Чатъма за почивка и за поредната вечер на сладки приказки до огъня.

Ден трети:.
Днес ще си съберем багажа и след закуска напускаме това магично място, за да се преместим на друго подобно. След като стигнем до бусовете, ще натоварим каяците и багажа и ще поемем към яз. Широка поляна. Тук отново пускаме лодките на вода и тръгваме през детелината от заливи и ръкави на язовира. Излишно е да казвам, че и тук гледката по нищо не отстъпва на предишната и комбинацията от смърчови и борови гори, заобикалящи водата, тучните полянки и малките островчета в язовира са зашеметяващи и неповторими. От залив на залив ще достигнем до другия край на язовира, където можем да седнем за обяд в ресторанта на комплекс Романтика и да пробваме местната кухня и напитки. След релаксиращия обяд ни чакат около 40 мин. гребане до транспорта, където ще трябва да се разделим с каяците и с това очарователно място и да се приберем в София. Напускаме местността с неохота, но за дълго в съзнанието ни ще стои споменът от аромата на гората и от спокойната водна шир на Беглика и Широка поляна.

Събитието е подходящо и за абсолютно начинаещи каякари, както и за деца на възраст над 9 г.

Цена: 190 лв. (за група от 8-човека или повече)

Цената включва: транспорт и застраховка, водач и обучение, каяк, гребло, спасителна жилетка, шприцка, водо- и ветроустойчиво яке, неопренови ръкавици за гребане, сухи торби за багаж, бивачна екипировка (палатка, спален чувал, шалте, възглавница, туристически прибори за готвене, челник), превоз на багажа с моторна лодка.

Цената не включва: храна, напитки, нощувка в бунгало 20 лв./човек на вечер, или 5 лв./човек на вечер в палатка, лични разходи.

Настаняването е в стаи за двама, трима или повече човека, но е уютно и приятно и сме защитени от резките промени във времето!