Минало Събитие

Каяк и трекинг в Охридското езеро и Галичица-история, езера и пл (5 Юли - 7 Юли 2019)

Отново ще ви предложим страхотен мулти трип, който ще комбинира каякинга, трекинга и културния туризъм в едно. Това невероятно приключение в Охрид, Охридското езеро и планината Галичица с нейния вр. Магаро (2254 м.) ще ни дадат възможност да се радваме на култура, история и красива природа едновременно. Охрид е станал римска провинция още през първи век преди Христа и е получил сериозен икономически и културен подем. Една от забележителностите, която напомня за Римската империя, е малката арена за гладиаторски боеве, която днес е превърната в амфитеатър. В края на първото хилядолетие от н.е. градът е в границите на България и става основен културен и религиозен център, както и столица на България през царуването на Самуил. Крепостта в стария град носи неговото име и до наши дни. Освен запазената стара част на града в района, има и множество манастири, църкви и джамии с много история. Ние ще посетим най-големия манастир св. Наум по един доста атрактивен начин, като излезем с каяците директно на плажа в двора на манастира. Освен всичко останало, вечерните разходки в градината покрай езерото и кулинарния туризъм, ще допълнят прекрасно нашия мулти трип, така че да не му липсва нищо.
Каякингът ще бъде в най-атрактивната част на езерото, като ще гребем около 15 км. покрай скални отвеси, малки плажчета, манастири и рибарски селца, запазени от древността. Пешеходният трип до вр. Магаро (2254м) е в рамките на пет часа ходене в най-красивата част на планината и е достъпен дори и за прохождащи планинари.
Ето и програмата за това пътешествие:

Ден първи
Тръгваме от София с организиран транспорт на агенцията в 7:00 ч. от стадион Васил Левски. Пътят ни е през граничен пункт Гюешево до Охрид за около 6 -6,5 часа с почивките. Настаняваме се в малко семейно хотелче и отиваме на обяд в класически македонски ресторант с вкусна храна и ниски цени. Следобеда и вечерта ще ги отделим за разходка в старата част на града, за да видим Самуиловата крепост и градината, античния театър и задължително православната църква Свети Йоан Канео с невероятната панорама към Охридското езеро. Ще се разходим и по чаршията и както подобава ще приключим вечерта отново в един от многобройните ресторанти на брега на езерото.

Ден втори:
Това е нашият ден за каякинг. Днес след закуска към 9,30 ч. ще се отправим към брега на езерото, за да се впуснем в едно плаване в най-атрактивната част на езерото. След задължителния инструктаж и екипиране тръгваме покрай брега в посока манастир Свети Наум. По пътя ще минем покрай няколко селца и скрити плажчета, както и покрай праисторическо рибарско наколно жилище. Ще обядваме с прясна риба в таверна на плажа на село Търпейца и ще спрем да разгледаме манастира Свети Наум, до който се стига само от към водата и е изключително красиво място със скални отвеси, издигащи се от тюркоазената вода на езерото. Накрая на деня ще акостираме с каяците директно на плажа в двора на манастир Свети Наум и ще направим разходка вътре и в градината му. Има и възможност през красив езерен парк да се стигне до извора на река Црни Дрим, която е основен водоизточник за езерото. След спортната и културна програма отново идва време за кулинарната. По желание на групата може да вечеряме или на манастира или след трансфер с буса да се върнем отново в Охрид. Следва още една нощувка в хотела в Охрид.
Активната част на деня и разстоянието за гребане е около 15 км. и три часа активно гребане, но се прави в рамките на 6-7 часа с почивки, обяд и разходки.

Ден трети:
Ставаме, закусваме и събираме багажа за отпътуване. Към 8,30 ч. напускаме Охрид и се отправяме към национален парк Галичица. Пешеходният ни преход ще започне от превала Липова ливада, до който ще стигнем по панорамен път с гледки към Охридското езеро. Преходът е с дължина около 8 км. и положителна денивелация 700 м. и се изминава за около 4,5 до 5 часа с почивките. Маршрутът е изключително панорамен и ни разкрива невероятни гледки към Охридското езеро и от части към Преспанското. Когато стигнем върха ще направим кратка почивка за обяд и снимки и по обиколен маршрут ще се върнем до транспорта. Следва спускане през прохода към Преспанското езеро и кратка почивка на брега на село Стение, което е само на 500 м. от албанската граница. От този плаж има гледка към трите държави Гърция, Албания и Македония, които споделят красотата на това езеро.
Следва отпътуване за България отново през КПП Гюешево и късно прибиране в София, около 22,30 - 23,00 ч.
Екскурзията е подходяща и за хора без първоначални умения в каякинга и в пешеходните преходи, но трябва да са в добра физическа и здравословна форма.

Цена: 295 лв. при група от мин. 7 човека

Цената включва: транспорт и логистика по целия маршрут, каяк и екипировка, каяк водач и обучение, сертифициран планински водач, застраховка за екстремни спортове в чужбина за 10 000 евро, данък ддс.

Цената не включва: две нощувки в Охрид на цена от около 15 евро на човек, настанен в двойна или тройна стая в къща за гости или хотел, храна и напитки, такси за музеи и други посещения