Минало Събитие

Каяк експедиция Скиатос и Скопелос (1 Май - 7 Май)

Северните Споради са мечтана дестинация за всеки морски пътешественик и една от най-известните дестинации за яхтен и каяк туризъм в Егейско море. Бреговете им ни предоставят чудесна комбинация от китни селца и градчета, красиви плажни ивици и недостъпни скални отвеси с пещери, изваяни от морските вълни. Ще имаме възможност да преминем от бреговете на двата най-големи острова Скиатос и Скопелос и да се насладим както на плаж и тюркоазено море, така и на най-добрите таверни в селца с класическия елински облик. Ще спим както на диви плажове под звездите, така и в двата основни града. В повечето участъци на трипа ще имаме достъп и до сладка вода за къпане, както и възможност за настаняване на хотел или къща за гости.
Приключението ще е истинско и неповторимо, не го пропускайте!

Първи ден:
Тръгваме рано сутринта от София за Волос и полуостров Пелион, от където ще стартираме с каяците. До град Волос ще пътуваме предимно по магистрали, след което ни очаква живописен път до малкото селце Св. Георги. Там ще пуснем каяците на вода. След пристигане на стартовата точка ще преценим според времето и вълната дали да преминем пролива и да спим на Скиатос или да останем за нощувка на диво в близост до селцето.
Втори ден:
След като съберем бивака, товарим каяците и отплаваме към небезизвестния скален бряг Кастро от западната страна на острова. Там след водните пещери и зашеметяващите скални отвеси, ще достигнем най-популярния плаж с достъп само по вода - плажът Лалария. След почивка и плуване в лазурните води продължаваме към столицата Скиатос. Там ще се настаним в хотел, ще разгледаме града и ще вечеряме в ресторант с уникални гриловани меса и морски деликатеси.
Трети ден:
След кафето и закуската товарим багажа и поемаме към пристанището на град Скиатос, от където ще хванем ферибот, за да достигнем градчето Лутраки на остров Скопелос. В зависимост от разписанието на ферибота може да се разходим в града и да изпием по кафе и да си напазаруваме. След като пристигнем в Лутраки, може да ядем в таверна на кея или да се качим в селцето Глоса, което е със зашеметяваща панорамна гледка към останалите острови. В зависимост от времето, което ни остава в светлата част на деня, ще си намерим и мястото за бивак, за да релаксираме с пълна сила. Преходът за деня е не повече от 15-17 км.
Четвърти ден:
Ще гребем в посока Стафилос. По пътя ще спираме за почивки на красиви места, ще плуваме, ще се гмуркаме в прозрачните води и ще надникнем в пещера и естествен проход на остров Дасия. Дневният преход ще бъде около 25 км. На плажа на Стафилос ще може да се изкъпем на душовете и да хапнем в близката таверна. Привечер разпъваме бивака и спим отново на хотел „Звездоброй” или който желае, на по-истинско в селцето над плажа.
Пети ден:
Целта ни за деня е град Скопелос. Ще има малко места за излизане на брега, но това ще е преходът с най-красивите и живописни гледки от цялото пътуване. Преходът ще ни отнеме около три часа и когато пристигнем, ще имаме време да разгледаме един от най-китните градове на гръцките острови. По желание на групата може да се направи разходка и до легендарния параклис от филма Мама Мия. Ще вечеряме в някоя от многобройните таверни в градчето и може да се настаним в хотелче или къща за гости. Разбира се, безплатното спане на плажа до каяците си остава в програмата. Преходът за деня е около 15 км.
Шести ден:
След закуска и кафе, ще хванем първия ферибот за Скиатос. От там яхваме каяците от южната страна на острова и преминавайки през поредица от смайващи плажове стигаме крайната цел за деня - плажа Банана срещу селцето Св. Георги, от където тръгнахме. Ще нощуваме на плажа на Скиатос или ако морето е спокойно, ще пресечем и ще спим на Св. Георги, като си направим парти на плажа за довиждане. Дневният преход ще бъде около 20 км.
Седми ден :
Закуска, кафе, товарим лодките и потегляме към дома. На Волос ще спрем за разходка по крайбрежната улица и ще обядваме по някой гирос преди тръгване. След това поемаме в посока Бг.

Екскурзията не е подходяща за абсолютно начинаещи. Въпреки не големите дневни преходи има вероятност да се гребе във ветровито време с вълни, което да ги затрудни.,. Затова опитът в море е силно препоръчителен,

Цена: 680 лв. (за група от 7 човека мин.)
Групата е ограничена до 15 човека.

В цената е включено: транспорт, застраховка, гидове, морски каяци и оборудване (гребла, спасителни жилетки, шприцки, дъждобран.), къмпинг оборудване (двуместна палатка, спален чувал, шалте, газов котлон и основни прибори за готвене), данък ДДС

В цената не са включени: храна, нощувки и фериботни билети. Ако времето е неподходящо за пресичане на пролива между Пелион и Скиатос се пътува с ферибот като цената на билетите може да е около 60-70 евро в двете посоки заедно с каяците.

По време на трипа в каяците ще си носим цялото оборудване -
включително храна, напитки и дрехи. Няма нужда да се презареждаме с храна за цялото пътуване. Ще имаме предостатъчно възможности за пазаруване на място и хапване в таверни и закусвални.
След като се запишете за екскурзията, ще получите допълнителен подробен списък на вещите, които е препоръчително да се носят.