Минало Събитие

Изкачване на вр. Триглав - Словения ( 06 август до 12 август 2022 г. )

Словения – рая за пътешественика!

Това е държава, или по скоро обетовано кътче земя, където ние, хората обичащи природата, пътешествията и туризма намираме всичко, което търсим, та дори и повече.... 🙂!

Програмата която искаме да ви предложим и надяваме се, че ще Ви грабне така, като грабна и нас при първото ни посещение там, е една комбинация от трекинг тур в Словенските Алпи с изкачване на вр. Триглав, обиколка с кану на Бохинско езеро и малко етно и културен туризъм, които елегантно се преплитат в един декор от зашеметяващо красиви гледки от Триглавския масив с надвисналите скали, кристално чистите води на реките и езерата, малките китни, чисти и подредени селца, уютните къщички, бирарии, цветятя по терасите и усмихнатите хора от цял свят, които ще срещнем там.
И така, потопете се в рая наречен Словения......

Ден първи: Потегляме рано сутринта в 5:00 ч. от мястото на организираната среща в посока столицата на Словения – Любляна. Пътя до там е 920 км, които нормално се преодоляват за около 12 часа. По пътя ще правим почивки, ще хапваме и пием кафе. Привечер пристигаме в центъра на града и се настаняваме в хотел или апартамент. Ще направим ако има време и не сме твърде изморени една разходка в града, вечеряме и се отдаваме на почивка.

Ден втори: Сутринта към 8:30-9:00 ч. отново ще потеглим към следващата ни цел по маршрута, а именно не безизвестното ез. Блед (Blejsko jezero), което е прочуто със своята запленяваща красота и острова със замъка. Разстоянието от Любляна е само 55 км., което се изминава за 40-50 мин. Самото езеро не е особено голямо и може да се обиколи пеш или с каяк за около 3 часа. След като пристигнем там, програмата ще е свободна, така че, всеки да може да прави това, което иска – разходка около езерото, обиколка с каяк/кану под наем, моторна лодка или просто да се пошляе в красивото градче Блед. Ще имаме 3 часа на разположение. Може да обядваме там, след което потегляме (към 13,30 ч.) към крайната за деня ни цел, а именно селцето Стара Фузина (Stara Fuzina), което сме сигурни, че ще Ви заплени от пръв поглед. Разстоянието от Блед до там е 30 км. или 30 мин. Там ще се настаним в хостел, хижа или бунгала след което в късния следобяд ще направим обиколка на Бохинско езеро (Lake Bohinj ) с кану под наем, а който иска може да наеме велосипед или просто да се разходи по китните улички на селото и да изпие халба бира в някоя от многобройните бирарии.

Ден трети: Ставаме сутринта към 7:30 ч., закусваме, събираме багажа и напускаме хотела. Ще оставим тази част от багажа, която няма да ни трябва за следващите три дни на прехода ни в планината в буса. Отправяме се към една от забележителностите в района – водопада Савица (Slap Savica). Водопада е висок 78 м. и е изключително красив. Водите му са бистри и със зеленикаво-изумруден цвят. Окото просто не може да се насити на гледката... След тази разходка, започва истинския преход 🙂 . Ще вървим по един нестандартен маршрут по пътя към най-високия връх - Триглав. През този ден прехода ще е около 11 км. с +1000м. денивелация, като първия етап е най-трудния, защото пътеката е стръмна серпентина, която бързо ни издига като стълба между отвесните скали, скрити във вековна гора. Гледките е излишно да споменаваме, че са изумителни, и всеки ще разбере, че всяка капка пот си е струвала. Пътеката ни води през гори, които са толкова запазени от древността, че чак е трудно да повярваме. Ще минем покрай черното езеро и излизайки от гората, пред нас се разкрива чудната гледка на долина обградена от отсечени бели скали, зелени поляни и няколко изумрудени езера . Денят ни ще приключи в една от уютните хижи (Koca pri Triglavskih jezerih), намираща се в началото на долината. Настаняваме си и се отдаваме на заслужената почивка, вкусна храна и биричка....

Ден четвърти: Ставаме в 7:00 ч., пием кафе, закусваме и се отправяме към следващата хижа (Dom Planika pod Triglavom) в подножието на скалния исполин. Днешния маршрут плавно ще ни преведе през долината със седемте езера, след което ще се разделим за известно време със зелените гледки и в следващите часове от деня около нас ще са само белите скалисти върхове, снежните преспи, през които ще преминем, въздушните гледки към околните върхове, всечените долини и фератите, по които ще започнем да се изкачваме доближавайки върха. Прехода за деня е около 10-11 км. и е с +1600 м. денивелация. Продължителността е около 8 часа. Пристигаме късния следобяд в хижата и се настаняваме. Тази вечер ще си легнем по-рано, защото на следващата сутрин ни очаква Триглав, който ще щурмуваме в ранни зори на челници, преди да е изгряло слънцето.

Ден пети: Това е ДЕНЯТ за изкачване на първенеца на Словенските Алпи – връх Триглав 2863м., а и деня с най-дългия ни преход. Ставаме сутринта в 5:00 ч., закусваме и се екипираме със катерачните седалки, осигурителните въжета за ферата, кастите, ръкавици и ..... потегляме! 🙂
В хижата ще оставим багажа, който не ни трябва, защото след изкачването ще се върнем в нея. Прехода към върха е в началото по пътека всечена в скалите, а в по-горната част ще се движим по фератата, набита в скалите и ще ползваме металните въжета за подпомагане и осигуряване. Денивелацията е +400м., дължината на маршрута е около 2 км. и се изминава за около 1:30 ч. в едната посока. На върха, разбира се ще се поздравим, ще си направим паметна снимка/и, след което започваме слизането. Връщаме се обратно в хижата, събираме багажа, евентуално хапваме или пием кафе и потегляме по дългия път обратно към Бохинско езеро, но по друг маршрут от този по който сме се качили. Пътеката ще ни води отново през скалистите долини, слизайки към зелените гори. По пътя има още една хижа в която ще спрем за кратка почивка. Слизайки в ниските части малко преди да достигнем селцето Стара Фузина ще посетим още един скрит в гората водопад на малка рекичка, която след водопада оформя едно изключително живописно ждрело, каквото предполагаме, че не сте виждали никога. Постепенно, слизайки към езерото, реката се е вдълбавала в продължение на хилядолетия през варовиковите скали все по-надолу и е оформила тясно,не повече от 1,5 – 2 м. в ширина но дълбоко на места повече от 15 м. изящно ждрело, издълбавайки скалата сякаш скулптор е изваял чудно творение. Пътечката покрай тази рекичка ни води право в старинното селце, където отново ще се настаним в хотел за една нощувка, доволно изморени и заредени с хиляди емоции и впечатления. Прехода е около 25 км. (общо с изкачването до върха) с +450 и -2600 м. денивелация и е доста изтощителен.

Ден шести: Това е деня в който ще се разделим с това магнетично място и ще потеглим обратно по пътя към дома. Ставаме рано сутринта към 6:00 ч., стягаме багажа и се качваме в буса. Пътя до България е около 1000 км., но ще отнеме повече от 15-17 часа. Разбира се отново ще спираме за почивки и за питиета и хапване.
Така приключва това изключително пътешествие, от което надяваме се, че ще ви останат страхотни спомени за цял живот и ще пазите в сърцето си това страхотно чувство като любовта към планината и истинските приключения. 🙂

***Цена: 840 лв./човек

Цената включва: планински водач по целия маршрут, транспорт и логистика, пътни такси, инструктаж за работа с алпийска екипировка, обща алпийска екипировка – каски, фератни сетове, осигурително въже, щеки, застраховка за екстремни спортове.

Цената не включва: храна, напитки, нощувки в хотел или хижа (около 25-45 евро/вечер), наем на кану/каяк или велосипед (около 15-20 евро /човек), такси за музеи и други лични разходи.

* За екскурзията е необходимо да имате предишен опит при планински преходи на технични терени и издръжливост, съобразена с дневните етапи, подходяща екипировка. Маршрутите са съобразени и достъпни за всеки средно активен човек без двигателни проблеми. За консултации и въпроси не се притеснявайте да се свържете с нас на имейл или по телефон.

* Екскурзията е ограничена до 14 човека и крайният срок за записване е 1 юни 2022 г. (нощувките е необходимо да се запазят минимум един месец преди отпътуването!)

* Записвания се правят на: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up