Минало Събитие

Изкачване на вр. Руен с велосипед (27 Юни 2020)

Връх Руен се издига на 2251 м. Той е най-високият връх в Осоговската планина и е граничен с република Северна Македония. Изкачването му обаче не е особено трудно, защото стартовата точка за този маршрут е доста високо (1640 м.), а разстоянието до върха е приблизително 14 км. с положителна денивелация 630 м. Теренът е сравнително лек, кара се основно по черен път, на места има спускания по приятни пътеки.
Програмата на вело-тура е следната:
Събота 27.06.20 се събираме в 8:00 ч. в локалното платно на бул. Т. Каблешков срещу Мол България (до магазин Била). С тези, които пътуват с личен транспорт, срещата е пред х. Осогово в 10:00 ч.
Маршрутът стартира направо от хижата с плавно изкачване по черен път през гора, но не след дълго излиза на открито. Ще имаме разкошни панорамни гледки през цялото време до върха. На приблизително час и половина от хижата има заслон, на който ще спрем за почивка и хапване. До заслона има и чешма. Оттам започва по-стръмната част на маршрута, но стръмните участъци се редуват с полегати, а панорамите ще ни презареждат с допълнителна енергия. Времето за изкачване от хижа Осогово до вр. Руен е около 3,5 часа с почивките, но разбира се, това зависи и от групата. На върха също има заслон. Там ще починем и ще се екипираме за предстоящото дълго спускане. Връщаме се обратно до първия заслон, но там ще се отклоним от основния път и по друг маршрут ще стигнем обратно на хижата. Т.е. ще направим кръг. На хижата ще хапнем и ще се преоблечем. След това товарим велосипедите и се прибираме в София.
Ориентировъчно време за връщане в София - 20:00 ч.
Общата дистанция е около 35 км., а положителната и отрицателната денивелация за целия маршрут е 780 м.
* Участниците е необходимо да имат средно ниво на умения за каране по пресечен терен и добра физическа подготовка, както и да разполагат с планински велосипед в добро техническо състояние и велосипедна каска!
** Ако нямате подходящ велосипед, може да наемете такъв от нас (enduro, XC, fat bike), на цена от 30-55 лв. (вкл. каска и ръкавици).
Цена с организиран транспорт: 55 лв./човек
Цена с личен транспорт: 45 лв./човек
* Цената включва: транспорт на участника и велосипеда от София до х. Осогово и обратно, планински водач, планинска застраховка, ДДС.
* Цената не включва: наем на велосипед, храна и напитки по време на карането и други лични разходи.
Препоръки:
Всички се движат в група и с едно темпо, което водачът определя ;
При неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата или маршрута;
Преходът е подходящ за хора с опит в планинското колоездене и в добра физическа форма, без здравословни проблеми със сърцето, краката или други заболявания, ограничаващи активната физическа дейност;
Препоръчителна екипировка: вело-каска, протектори, вело-ръкавици (с къси пръсти), чифт поларени ръкавици, клин с подложка, бъф, раница 25-35 л., яке с мембрана, туристически или вело-обувки (желателно водоустойчиви), тънка поларена или термо блуза, слънчеви очила, дрехи за преобличане при изпотяване, резервна гума, помпа, кит за смяна на гума (щанги, лепенки, лепило), шестограми/мултитул;
Носете си вода (1,5-2 л.), сандвичи, ядки и сушени плодове и енергийни барове за времето на прехода.