Минало Събитие

Изкачване на вр. Каймакчалан - трекинг, история и СПА–релакс ( 22 ноември до 24 ноември 2019 г. )

Връх Каймакчалан, или Мъченик, е най-високият връх на планината Ниндже, или Ворас, с височина 2524 m. Намира се на границата между република Северна Македония и Гърция. В превод от турски език неговото име означава „Господар на върховете“, тъй като властва над цялата безкрайна верига от безименни възвишения и връхчета, която започва от Старков гроб, Попадия и Мала Нидже на запад и стига до Сокол, Ветерник, Кравица и Добро поле на изток. През Първата световна война през Каймакчалан преминава позицията на българската армия, отбраняваща се от противниковите британски, френски, гръцки и сръбски войски.
Този връх има печалната слава на място на една от най-ожесточените и кървави схватки между войските на Царство България и Кралство Сърбия. Това е и една от битките, водени на толкова голяма надморска височина. Повече от 8500 български и сръбски офицери и войници оставят костите си по скалистите зъбери и по заледените склонове на планината. Сръбските описания на битката разказват, че когато техните полкове стигнали на върха, намерили окопите и процепите между скалите пълни с трупове и ги нарекли „Дупките на ужасите“. След войната на върха е построен сръбски параклис.
В тази екскурзия елегантно ще съчетаем комбинацията от планински преход, история, СПА-релакс в минерална вода и местната кулинария.

Програмата:
Ден първи – петък, 22 ноември:
Тръгване от София (локалното платно на бул. Т. Каблешков до магазин Била, срещу МОЛ България) в 6:30 ч. сутринта.
Трансфер с комфортен 9-местен бус до гр. Едеса. Дистанцията е 390 км., а времето приблизително 5,5 часа.
Пристигаме около 12:00 ч. в Едеса, обядваме и правим разходка във водния парк с водопада. Около 15-15:30 ч. отпътуваме към гр. Лутраки, където ще се настаним в хотела, след което ще посетим открития топъл минерален басейн. Следва вечеря в проверено местно ресторантче.

Ден втори – събота, 23 ноември:
Ставаме в 7:30 ч., закусваме и се подготвяме за пешеходен преход. Отпътуваме с колите към ски-център „Каймакчалан“, който се намира на около 35 км. и е на надморска височина 2060 м. Пътят дотам отнема около един час. Оставяме колите, взимаме раниците и щеките и започваме изкачването към върха. Преходът е лек и е подходящ и за хора без много опит в планината. Дистанцията е 8 км. в двете посоки, денивелацията +500/-500 м., времетраене около 3 часа. По време на прехода ще си говорим за историческите събития, с които се свързва върха. Връщаме се при колите около 12:30 – 13:00 ч. Отпътуваме към с. Орма, където ще обядваме в ресторант и ще разгледаме селцето. Към 16:30 ч. се връщаме обратно в Лутраки и отново ще разпуснем в минералния басейн. Следва вечеря към 19:00 ч.

Ден трети – неделя, 24 ноември:
Ставаме към 9:00 ч. и закусваме. Свободна програма до 12:00 ч. Ако има желаещи, може да направим кратък преход до красив водопад в каньона на р. Конопица. Преходът е 7 км. в двете посоки с времетраене около 2,5 – 3 ч. Разбира се, ще си оставим и време за басейн. Около 12:30 ч. обядваме, събираме багажа и отпътуваме обратно за София. Ориентировъчен час за пристигане в София 19-20:00 ч.

Цена: 220 лв./човек (при група от мин. 7човека)

• Цената включва:
Транспорт от София до Лутраки (Гърция) и обратно, логистика в района, пътни такси, лицензиран планински водач по целия маршрут, туристическа застраховка, ДДС.

• Цената не включва:
Храна, нощувка в хотел в стаи с две или три легла и санитарен възел (20-25 евро/вечер), питиета, разходи от личен характер, такси за басейн и посещение на платени обекти.

Резервацията се прави тук: https://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up
и се потвърждава с превод на 50% аванс от стойността на събитието.

Всеки участник трябва да носи лична карта или задграничен паспорт. Ако има дете с единия от родителите, трябва да има пълномощно от другия родител.

Екипировка за трекинг в есенно-зимна планина:
Туристически обувки, яке с мембрана, блуза полар/термо бельо, бързосъхнещи тениски, ръкавици полар, шапка полар, шапка с козирка, слънчеви очила, удобен туристически еластичен бързосъхнещ панталон, еднодневна раница, шише/кемъл бек за вода поне 1,5 л., щеки, челник или фенерче, батерии, джобно ножче, запалка.
За басейна: бански, джапанки, кърпа.

Необходима екипировка може да си набавите от нашите партньори от Varrio Sport - https://www.varriosport.bg/.