Минало Събитие

Изкачване на вр. Атон ( от 1 май до 3 май 2020 г. )

Да се докоснем заедно до един от най-магнетичните върхове на Балканите и до духовните традиции, съхранени вече повече от хиляда години! Целта на настоящото пътешествие е изкачването на колосалния връх Атон, издигащ се на 2033 метра, директно от морското равнище !!!

ПРОГРАМА:

1 май
Тръгване в 15:00 ч. от град София, локалното платно на бул. Т. Каблешков до магазин Била, пред МОЛ България към Урануполи. Пътя отнема около 5 часа. Към 20-20:30 ч. пристигаме и се настаняваме в къща за гости. Свободно време за разглеждане на градчето и вечеря в проверена таверна.

2 май
(*Забележка: п-в Атон е територия със специален режим на влизане и пребиваване. Допускат се само мъже!)
Ранно ставане (в 4:30 ч.). Взимаме си диамонитиритата (разрешителните за влизане и престой на полуострова) и се качваме в 6:30 ч. на кораба за Света гора. В 9:35 ч. сме на изходния пункт, готови за трека. За около час преодоляваме 300-та метра по вертикала до скита "Света Анна". Мястото е изключително почитано в цяла Гърция. Две са основните реликви, носещи изключително силна енергия: чудотворната икона на "Света Анна", майката на Богородица (известна с лечителската си дарба) и съхранената частица от дясното стъпало на светицата. Покланяме се пред мощите на светицата и по стръмна пътека започваме изкачването в планината. За около 4 часа достигаме параклиса Панагия (Богородица) с изградено към него спално помещение за поклонници. За нощувката ни тук е желателно да сме екипирани с шалте и спален чувал (за спане при температури около 0 гр.). Нощувка на заслон Панагия.
(Върха, бихме могли да качим и още същата вечер за да наблюдаваме колоритния залез.)

3 май
Без багаж и под светлината на челниците (в 5:00 ч.) се отправяме по каменистата пътечка. Изкачването ще ни отнеме около 1,3 часа, но усилията скоро ще се оправдаят. Посрещането на изгрева на 2033 метра от свещения връх Атон със сигурност ще се превърне в един от най-незабравимите моменти в живота ни. По обратния път се спускаме до параклиса за закуска. Следва 4-часово слизане до пристанището на Агия Анна. Качваме се на ферибота в 14:20 ч. и в 17:10 часа сме в Урануполи. Прибиране в София около 22-23 ч.

*В тази екскурзия могат да участват само мъже!

*Необходима екипировка:
За трекинг: раница 35-45 литра, удобни обувки, спален чувал с температура на комфорт около 0 градуса, шалте, челник с нови батерии, храна, две празни шишета за вода по 1,5 л. или кемъл бек с вместимост поне 2 л.

*Документи: лична карта, може да се носи и папка с твърди корици за съхранение на диамонитиритата и по-късно да си ги сложим в рамка

ЦЕНА: 330 лв. (цената е валидна при група от мин. 7 човека)

Цената включва:
- лицензиран планински водач;
- транспорт с комфортен микробус;
- една нощувка в хотел или къща за гости в град Урануполи;
- билети за фериботи;
- всички формалности по уреждане на разрешителното за влизане в Света гора;
- медицинска застраховка "Асистанс" към ЗАД "Армеец" с покритие 5000 евро;

Цената не включва:
- разрешителното за влизане в Света гора – 25 €;
- храна и лични разходи;

За допълнителна информацияи въпроси:
* info@nomadteam.bg;
* 089/865 61 76 – Светослав Пейчев
За записвания: https://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up