Минало Събитие

Изгубени в Средна гора ( 28 юли – 29 юли 2018 )

Планина „Средна гора” се намира в централна България и е разположена непосредствено до Стара планина от южната и страна. Линията, която я разделя условно от Балкана от северната страна е подбалканския път, а от юг е Тракийската низина. 
Този път, велосипедната история ще се развива в централния дял на планината, познат като Същинска Средна гора. Маршрута ни ще е по-дълъг от обикновенно и ще имаме доста полужителна денивелация за преодоляване. 
Изходният пункт от който ще стартираме е град Стрелча. Това градче, се намира е най-общо казано на пътя между Панагюрище и Копривщица на около 150 км. от София.
И така, добре дошли в Средна гора! :-)
1-ви ден Събота: среща както обикновено в 7,00 ч. сутринта на паркинга пред стадион В. Левски. Товарим велосипедите на ремаркето и потегляме. Пътят отнема около 2 ч. Пристигаме на изходна позиция в гр. Стрелча (+500 м) около 9-10 ч. Стягаме раниците и правим кратък преглед на превозните средства, инструктаж за маршрута, движението в група, маркировката по трасето и яхваме „кончетата”. Изкачването тръгва по сравнително равен песъклив черен път в източна посока към х. Бунтовна (+1250 м.). До там имаме да преодолеем приблизително +950 м. и около 19 км. Минаваме в подножието на в. Вълк и достигаме хижата. Там ще направим кратка почивка, ще пием по бира и ще хапнем. Следващата част от маршрута ни е по билото на планината в посока север-североизток към х. Средногорец (1480 м.) в подножието на вр. Малък Богдан (1532 м.), където ще приключи първия ни ден и ще нощуваме. До там имаме още около 20 км. и +250~300м. Пътят ни минава през м. Барикадите и х. Чивира. Обща дистанция за деня е около 40 км. и +1400 м. 
2-ри ден Неделя: Ставаме в 7,00 ч. Закусваме, пием кафенце, събираме си багажа и се подготвяме за тръгване. Потегляме в посока изток в посока х. Фенера (1286 м.), която е на около 10,5 км. Пътя до там е по билото и върви нагоре-надолу, като точно преди хижата ще подсечем вр. Фенера. Там ще направим кратка почивка, ще пием второ кафе или „кафе с капачка” ;-) , след което, ако имаме време може да се разходим до разкопките на Тракийската резиденция и "Козя грамада", където древните са правили жертвоприношенията си. След това продължаваме в посока почивен комплекс „Бело камъне” (750 м.) по много приятен черен път и вече започваме основно да спускаме около 10,5 км.. След комплекса, продължаваме спускането по старо шосе, което през по-голямата част е всъщност макадам в посока с. Старосел. Точно над „Четиньова могилата” обаче ще се отклоним в посока север-североизток отново и ще поемем към с. Мътеница. Предстои ни недълго изкачване,след което има изключително вдъхновяващо спускане по уникални пътеки, пресичащи рекички и поточета, минаващи през ароматни цветни ливади, борова и смесена гора, многобройни прагове и виражи. Накрая ще финишираме на центъра на с. Мътеница (480 м.) пред хоремага, където ще се възнаградим заслужено с биричка! Общата дистанция за деня е около 35 км. Там приключваме този изключително интересен средногорски маршрут. Буса с ремъркето ще ни чака в селото, товарим велосипедите и се отравяме към София за да завършим това прекрасно и емоционално каране.
Желателно е всеки да е запасен с достатъчно вода и храна, тъй като пътят, по който ще караме, не минава през населени места, а на хижите не може да се разчита, че ще има друго освен супи и бира.
Маршрута е подходящ за подготвени планински колоездачи, разполагащи с подходяща екипировка, велосипеди и умения!

Цена: 120 лв./човек (при група от мин. 6 човека)

• Цената включва: планински водач, транспорт София-Стрелча-с.Мътеница-София, туристически застраховки, организационни разходи, специализиран транспорт на велосипедите (ремърке и/или вело багажници), логистика в района.
• Цената не включва: нощувка в хижа Средногорец (12-15 лв./легло), храна и питиета, лични разходи, наем на велосипед и екипировка 
• Всеки участник ползва собствен велосипед, каска и раница 30-40 л.. В случай, че някой не разполага с подходящ планински велосипед, може да неме такъв от организаторите (на цени от 20-55 лв. /ден в зависимост от велосипеда).

Записванията стават тук: https://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up

Резервацията за пътуването се счита за потвърдена с превеждане на 50% аванс по сметка на фирмата. 

За повече информация: info@nomadteam.bg