Минало Събитие

Итака и Кефалония - йонийско синьо ( 17 Септември - 23 Септември 2019г. )

С каяк и пеша на островите Итака и Кефалония - това е нашето септемврийско предложение, с което ще зарадваме всички фенове на каякинга, хубавите плажове, шнорхелинга, разходките на открито и безобразно вкусната гръцка храна. Няма да ви разказвам история за тези острови, защото всички сме чели гръцка митология и знаем за Одисей и Пенелопа, за Троянския кон, Златното руно и т.н. Ще ви разкажа накратко само за техните плажове, скалистите форми по бреговете и кокетните селца с архитектурен облик, оставен още от венецианската династия. Итака е по-малкият от двата острова, но по-добър за каякинг, заради често срещаните плажове, удобни за почивка и забавления. Тук наистина ще се възхитим на тюркоазената вода на обгърнатите в зеленина плажове - Гидаки, Филиатро, Саракинико, Таларос и др. и плажа Афалес с отвесните зад него скали. С каяците ще стигнем до селцата Фрикес, Киони, както и столицата Вати и ще им отделим време за разходка, сувенири и приятни таверни с морски дарове. Тук ще спим в студиа в приятното селце Фрикес и всяка вечер транспорта ще ни връща обратно, за да се възползваме от благата на цивилизацията, а именно душ, легло и вкусна храна. Но, за да се усети духа на приключението на сто процента, ще направим последната си вечер на острова на див плаж под открито небе, до който се стига само по вода, след което ще хванем ферибота за Кефалония. Кефалония е най-големият от всички Йонийски острови и неговата обиколка с каяк би отнела доста време, а и част от бреговете му не са особено приветливи за каякарси преходи. Тук обаче ще се разходим до най-впечатляващото място на острова, а именно селцето Асос и венецианската крепост на полуострова със зашеметяващи панорамни гледки към морето и сушата. На връщане ще отделим повече време за най-добрия плаж на Кефалония (и не само) - Миртос и ще поплуваме в синята вода на проходната пещера в единия му край. На Кефалония има и още едно уникално място и това е пещерата Мелисани с кристално синьо подземно езеро на дъното. Тук екскурзоводите ви разхождат с лодки в езерото под открития свод на пещерата и разказват легенди за нимфата Мелисани и нейната съдба, докато вие се наслаждавате на формите, сталактитите, синята вода и небето над вас. На Кефалония ще спим две вечери в къмпинг в селцето Сами в прекрасен залив, гледащ към остров Итака. Ще си носим всички удобства с нас като маси, столчета, барбекюта, кафеварки и каквото се сетите друго къмпинг оборудване. Погрижили сме се да се чувствате комфортно през цялото време, а от вас се иска само чифт бански, добро настроение и повече ентусиазъм за приключения.

Програмата е следната:

Ден първи:
Отпътуване от София в 3:00 ч. през нощта за Лефкада. Около обяд пристигаме в градчето Нидри, обядваме и хващаме ферибота за Кефалония, а от там за Итака. Следобеда пристигаме на острова и след кратък трансфер пристигаме в селцето Фрикес, където ще спим следващите три нощи. Ще се настаним в уютни апартаменти с басейн в двора, хубава веранда, оборудвани кухни и всички удобства за добро изкарване. Плажа и таверните са на 200 м. от къщата, така че, след като си починем, може да се разходим за вечеря.

Ден втори:
Днес започваме обиколката на острова с каяците. Ще ги пуснем на вода от плажа Полис, който гледа към могъщата Кефалония. Ще се екипираме, ще направим инструктаж, взимаме с нас храна и напитки за през деня и потегляме. Пейзажите през този ден ще са разнообразни и ще ни радват както с електрикаво зеления цвят на средиземноморския бор, така и с варовиковите отвесни скали. А водата, водата винаги е в нейните нюанси от мастилено синьо до тюркоазено зелено. Плажовете са с малки бели камъчета, които карат водата на места да изглежда дори бяла. Днес ще спрем за обяд и почивка на един от най-известните плажове на Итака - плажа Афалес. С кристалната вода и високия скален венец зад него той създава страхотни емоции за сетивата и човек трудно може да се откъсне от там. След това ще завъртим северния нос на Итака и след поредица от красиви малки плажчета ще достигнем плажа на нашето селце Фрикес. Тук 20-километровата екскурзия за деня приключва и се отдаваме на почивка и забавления на сушата.

Ден трети:
След закуска се отправяме с еднодневните ранички директно към нашия плаж, за да яхнем каяците и да се отправим към столицата Вати. Преди това обаче пътят ни минава през малкото селце Киони, на което също ще отделим малко време, за да се разходим по плажа и крайбрежната уличка. След още четиридесет минути гребане ще подминем белия параклис Свети Илиас, сгушен на скалист нос в подножието на зелената планина и ще спрем за почивка на малък плаж. От тук ни чака едно малко по-дълго гребане покрай склоновете на планината - около час и половина, докато стигнем плажа Декса в близост до Вати. След заслужена почивка, гребейки към залива на Вати, ще минем покрай малкото островче Лазарето с кокетна църквичка на него. След това ще завъртим панорамно кръгче покрай яхтите и главната улица на града и ще акостираме на едно малко плажче, където ще оставим каяците за следващия ден. Гребането за този ден отново ще е около 20 км. Докато транспортът дойде да ни прибере, ще имаме достатъчно време за разходка в градчето, за хапване, пазар, снимки и каквото ви е на сърце. Вечерта се прибираме отново във Фрикес, като може да разгледаме пътьом и горната част на селцето Киони.

Ден четвърти:
Днес събираме всичкия багаж и се разделяме за малко с цивилизацията. В този ден ще гребем може би покрай най-красивата част на острова - от Вати до югоизточния нос и плажа Таларос, на който ще спим следващата нощ. Ще имаме само 17-18 км. гребане и достатъчно време, за да спираме, където пожелаем за плаж, гмуркане, таверни и почивка. Днес ще минем през плажа Гидаки, който е достъпен само по вода и това го прави още по-търсена дестинация. Той не е голям, но е истински пир за сетивата. Зелената растителност, с няколко бели скалисти петна, се спуска върху белите камъчета, а те се сливат с тюркоазената вода пред тях и за допълване на пейзажа - в заливчето винаги има по някоя яхта или катамаран, или шарени каякари, обикалящи наоколо. Има и симпатичен бар с палмови листа на покрива, на който може да изпием по едно мохито преди тръгване. Пътят ни ще продължи покрай редуващи се плажове, скали и зеленина. Можем да спрем и на плажа Саракинико за почивка и фрапе преди да се пренесем в по-дивата част на острова.
Денят ще завърши на малък плаж с гледка към близкото островче Лигия, а далеч на изток - множеството Йонийски островчета преди голямата суша. Гърба ни ще пази от вятъра зелената планина на острова, която в тази си част е защитена местност. Тук ще сме само ние и морето, достъпът е само по вода и по някоя козя пътечка. Ще разпънем скромно бивака и ще се наслаждаваме на спокойната вечер. Можем да си направим вечеря с това, което сме си взели в каяците и да се радваме на "хотел Звездоброй".

Ден пети:
Ще посрещнем изгрева директно от плажа с чаша кафе в ръка, след това ще съберем бивака и ще се върнем по същия красив маршрут обратно до Вати. Ще натоварим каяците и багажа и ще хванем ферибота за Кефалония. Днес ще спим на къмпинг в малкото градче Сами, но преди да разпънем бивака ще посетим уникалната пещера Мелисани, за която вече споменахме. Пещерата е до самия град, тъй че бързо ще се прехвърлим в къмпинга, за да се изкъпем и приготвим за една вечерна разходка. Къмпингът е луксозен, с много зеленина, цветя, алеи, таверна, магазин и басейн, така че тук няма да ни липсва нищо.

Ден шести:
Днес е денят за пешеходни разходки и плаж. След закуска ще се качим на буса и ще се отправим към другия край на острова, за да посетим две от най-интересните места на Кефалония -селцето Асос с венецианската му крепост и плажа Миртос, който за разлика от повечето плажове тук има и пясък. Асос, благодарение на високия полуостров пред него, е бил удобен отбранителен форд за Венецианците по време на тяхното владичество в региона. От най-високата част на полуострова има видимост във всички посоки. Гледката е зашеметяваща. Затова и отбранителната крепост е била разположена точно тук, с бойните кули и оръдията, насочени към атакуващите кораби. В ниската част полуостровът е заключил малък залив с плаж и рибарско пристанище откъм селцето. Тук шарените къщи и тесните улички, изпъстрени с цветя, създават една неповторима атмосфера, на която трябва да се насладим. След като качим хълма и разгледаме крепостта, ще се спуснем към селцето за обяд в една от рибарските кръчми в залива, а после се отправяме към Миртос бийч. Плажът е в подножието на високата планина и гледката отгоре е неповторима. Когато слезем долу, ще разберете, че не само от високо, а и от кота нула това място е уникално. Плажната ивица в подножието на високи скали е от бели камъчета и пясък, които се преливат в белезникаво синята вода, за да запечатат един вълнуващ морски пейзаж. Тук ще се спрем, за да направим много снимки, да поплуваме, да поплажуваме и да се насладим на природните феномени. Когато вземем достатъчно голяма доза от заобикалящата ни феерия, ще се качим отново на номадомобила и ще отидем в столицата на Кефалония - градчето Аргостоли. Тук ще направим една задължителна разходка по рибарския кей, за да се снимаме с някоя от костенурките „Карета – Карета”, които почти винаги обикалят района за храна, изпаднала от рибарските лодки. После ще направим една обиколка на центъра, също запазил облика на Венецианската епоха - с красиви хасиенди, с орнаменти по фасадите и зелени палми в дворовете. Ще вечеряме в един от морските ресторанти с пресни морски дарове и ще се приберем в къмпинга за нощувка.

Ден седми:
След всички тези положителни емоции идва ред и на отпътуването за вкъщи. Сутринта ще съберем бивака и ще хванем първия възможен ферибот за Лефкада. Тук може да изядем по един гирос за обяд на крайбрежната улица на столицата Лефкада и после поемаме към София. Прибирането ще е около 22:00 ч. в неделя.

Тази екскурзия е подходяща за хора, които имат поне основни познания в каякинга по море, защото гребането около остров означава, че не винаги морето ще е равно, като в езеро. Ние ще се съобразим с морската прогноза и условията за безопасност и ако се налага, ще променим реда на програмата, но за да имате по голяма увереност и комфорт, препоръчваме предварително участие в някоя от предходните ни морски програми. Съответно при записване за тази и предходна програма, ще ползвате 10% отстъпка от общата им цена.

Цена: 780 лв. (при група от мин. 8 човека)

Групата е ограничена до 12 човека и записването става най-късно до 15 юли 2019 г.

Цената включва: цялостна организация, магистрални такси, транспорт и трансфери по целия маршрут, каяк водач и обучение, каяк и екипировка (жилетка, шприцка, гребло, водоустойчиво яке, сухи торби за багаж), къмпинг екипировка (палатка, шалте, спален чувал - в случай че нямате личен, маса и столове, основни прибори за готвене и барбекю), застраховка за чужбина за практикуване на водни спортове до 10 000 евро.

Цената не включва: три броя нощувки в студия на цена 23 евро/вечер, две нощувки в къмпинг на цена 12 евро/вечер, фериботни такси - около 60 евро/човек (цената ще бъде според броя на участниците, за да се разпредели превоза на ремаркето с каяци и буса), храна и напитки и други лични разход