Минало Събитие

ЕЗДА, ТРЕКИНГ И ГАЙДИ В РОДОПИТЕ ( 30 октомври до 01 ноември 2020 г . )

Това е предложение за една добра и балансирана комбинация между конната езда, трекинга автентичните родопски гайди в едно от най-красивите и диви кътчета на прекрасната Родопа планина. Ще имате почти три дни, изкарани в добра компания, откъснати от цивилизацията, пътешествайки на гърба на коня или ходейки пеша до красиви и мистични места, които още носят духа на отминалите времена.
Района на община Лъки предлага чудесни възможности за конен, пешеходен, културен и кулинарен туризъм, затова и сме се спрели на това място, за да ви дадем един добре балансиран трип, от който да си тръгнете с добро настроение, заредени с нови познания, нови умения, нови приятели и незабравими спомени. А домакините и ранчото, в което ще отседнем, ще ви създадат уют и комфорт, за който не сте и предполагали.

Програмата за този уикенд е следната:
Ден първи - петък, 30.10, в 17:00 ч. потегляме от София към с. Здравец. Пристигаме в хотела към 20:30 ч. Настаняваме се и вечеряме. Отдаваме се на релакс, почивка и сладки приказки до камината с кратко резюме за утрешния ден.

Ден втори - събота, 31.10 – събуждаме се от аромата на билков чай, кафе и домашно приготвената закуска. След закуската, се екипираме за дневния преход и потегляме към поляната, на която ни очакват кончетата. Следва кратък инструктаж и запознаване с животните, след което потегляме на разходка. Посоките могат да бъдат различни, според времето, големината на групата и нейните възможности. Можем да направим по-дълъг конен преход, а може и да бъде комбинация от конен в едната посока и пешеходен в другата. Можем да тръгнем към поляните на село Манастир или по пътеките към село Джурково, или да направим по-кратък преход до м. Коджабашите и да имаме повече време за почивка. Активната езда ще ни отнеме максимум 4 часа. Почивките и обядът ще бъдат разпределени равномерно, за да не се усети голямо натоварване. В случай че групата е по-голяма и няма коне за всички, в крайната цел за деня ще направим размяна и тези, които са пристигнали с конете, ще се върнат пеш, а другите ще яхнат кончетата, за да изминат на свой ред пътя до селото, яздейки. Вечерта, в ресторанта ще ни очакват гайдари, които специално за нас ще свирят родопска музика и ще ни доставят удоволствие, което не може да се опише. Ще споделяме преживелиците си около камината и ще направим програмата за утрешния ден. Оставаме се на почивка, кулинарни наслади и дегустация на вино.

Ден трети - неделя, 01.11 - след закуската ще си съберем багажа и ще напуснем това красиво място, но преди да се приберем в София ще ви заведем на друго магично място, което е не по-малко интересно и запомнящо се. Ще тръгнем към местността Кръстова гора, където ще оставим транспорта и ще направим една пешеходна разходка до тракийското светилище Караджов камък. Това е едно каменно плато, до което се стига по особено атрактивен начин, изкачвайки се по дървени стълби през процеп в скалите и огромен висящ камък над главите ни. Панорамата от върха е 360 градуса и е впечатляваща. На върха ще се разходим върху гигантска равна скала, издълбана на места в странни форми от природата. Около нас ще наблюдаваме огромни скални блокове в различни причудливи форми, разпиляни в стръмната урва под нас. Над облите хребети погледът стига до Белинташ, Кръстова гора, района на Марциганица и даже чак до Асеновградското поле. Неслучайно древните траки са избрали това място за свое светилище. Тук, енергията и красотата ви заобикалят отвсякъде и можете с часове да съзерцавате пейзажа. След обиколка на платото се връщаме по същия път до транспорта и продължаваме към дома, като ще спрем за обяд в района на Бачковския манастир.
Преходът е около 5 км. или 1,5 ч. в посока с минимална денивелация и красиви гледки.
Екскурзията е подходяща, за хора без опит в ездата и деца над 9-годишна възраст с придружител.

Цена: 270 лв./човек
Цена с личен транспорт: 245 лв./човек (отстъпката от цената важи в случай, че местата вфирмения транспорт са пълни или участника пътува от друго населено място)

Цената включва: транспорт София - с. Здравец - София, логистика в района, лицензиран планински водач, туристическа застраховка, 2 нощувки, 2 закуски, 2 вечери, езда в събота 3,5 - 4 часа, развлекателна програма в събота вечер с изпълнение на родопски гайди, ДДС.

Цената не включва: обяд, напитки и други лични разходи.