Минало Събитие

Експедиция Ситония (3 септемвти - 8 септември 2019 )

Тази екскурзия в експедиционен стил е едно от най-добрите каяк приключения, което трайно променя възгледите ви за почивка и туризъм. Обикаляйки бреговете на Ситония, достигнахме до извода, че най-красивите морски пейзажи не се виждат от брега, а точно от обратната страна - морето. Който почуства свободата, която му дава каякът и какво може да види, гребейки в него, ще иска отново и отново да изпитва това усещане. Полуостров Ситония е, може би, най-красивата част от Халкидическия полуостров, затова е и най-предпочитана от хора като нас. Къмпингите и самотните beach-барове са най-често срещаната цивилизация, на която може да спираме за по някоя студена бира или фрапе. Преходът, като цяло, не е тежък и ще имаме време за плаж, почивка и много снимки. Любителите на подводните гледки също ще останат доволни. Ще ви покажем места, многократно посещавани от нас, с уникални подводни скали и прозрачна вода. Петте нощи, които ще спим на палатки под открито небе, ще бъдат на приятни и тихи къмпинги с топла вода, таверни, магазини и други удобства.За да имаме повече време за kayaking, плаж и почивка, с нас ще има съпътстваща кола и втори водач, който ще има ангажимента по събирането и разпъването на бивака, пазаруването и изстудяването на бирата. С автомобила ще превозваме екипировката до местата за преспиване, което ще ни спести доста време за товаренето и подреждането й в каяците.

Първи ден 03.09 - вторник:
Потегляме от локалното платно на бул. Т. Каблешков до магазин Била (срещу МОЛ България) в София в 6,00 ч. Пристигаме в Ормос Панагиас около 11-12 ч. Приготвяме се за плаването, правим инструктаж и потегляме. Ще минем през разкошната лагуна, формирана около островната група Диапорос, където ще се възхитите (отново) на природния феномен.
За този ден преходът е около 14-15 км. Целта ни е къмпинг Лакара, където ще преспим.

Втори ден 04.09 - сряда:
Ставаме към 7,30 - 8,00 ч., пием кафе и закусваме. Взимаме най-необходимото ни за плаването през деня, храна и вода и потегляме. Този ден ще трябва да изминем около 15 км. до къмпинг Платаници. Ще минем през плажа на къмпинг Арменистис, където ще обядваме. Ще спрем и на някои от страхотните плажове със синьозелени лагуни и накрая ще акостираме на пясъчната коса на Платаници. Палатките ще са разпънати и ако пожелаем след един освежаващ душ можем да отскочим до Сарти за вечеря и разходка, но ако предпочитаме да ядем и да се веселим в къмпинга, имаме всичко необходимо и за това.
Трети ден 05.09 - четвъртък:
Днес ще прекосим два големи залива на Сарти и на Сикия и ще акостираме в третия голям залив на Платаници и къмпинг Талата. Ще спрем за почивка на плажа на бийч бар Гола, който прилича на изоставен пиратски кораб, защото не работи от години, но все още е там. Също така ще спрем и на златистия пясък и синята вода на Климатерия и можем да обядваме чудесни морски дарове в таверната му. След това продължаваме към залива на Платаници като по пътя ще минем покрай малки островчета и страхотни скални образувания. Накрая ще излезем на плажа на Талата, където отново ще ни чака бивака в готовност за настаняване и вечеря.
Километрите за деня са около 20 км.

Четвърти ден 06.09 - петък:
След закуска, към 9 ч. се качваме в каяците и продължаваме морското си пътешествие в най-дивата, но най-красива част на полуострова, където бреговете рязко сменят своя облик. Дългите плажни ивици отстъпват пред все по-стръмно извисяващите се скали. Бреговете стават по-диви, трудно достъпни и сурови. Малко са местата, до които може да се слезе с кола, или да се излезе на брега. Тук скалните отвеси и пещери са впечатляващи и заслужават всяка капка пот и усилие, похарчено, за да ги достигнете и видите. Първият ни преход за деня ще е с продължителност около 2 ч. Ще минем през носа и най-красивата част на полуострова и ще достигнем най-южната му точка. Местните я наричат неслучайно „Двете морета”. Тук има два плажа на един скален нос, когото ветровете са разрушили и са превърнали в плажни ивици. Името му идва от това, че именно тук морето е като разделено на две от скалите и точно на върха се пресичат теченията от северозапад и от югоизток и водата изглежда сякаш кипи, а вълните нямат посока. След почивка и обяд на носа продължаваме на север към Торони и неговия безкраен плаж. Тук в началото на ивицата ще спрем за по едно фрапе или бира и след това завършваме прехода в къмпинг Иза - отново с всички екстри за доброто бивакуване. Преходът за деня е около 20 км. и се прави при благоприятни метеорологични условия. При риск от силен вятър и високи вълни транспортираме каяците на западния бряг до Порто Куфо и от там стартира дневния каяк трип.

Пети ден 07.09 – събота:
Ставаме пием кафе и закусваме. Днес преходът е не повече от 16 км. и ще имаме време за всичко. Първата спирка е на малък остров с причудлив плаж, който го отделя от сушата, когато морето се покачи при прилива. Разбира се, това е само визуално, защото дълбочината е само 20 см. и в единия вариант се минава с каяците през него, а в другия трябва да ги пренесем по три-четири метра, за да минем на отсрещния бряг. След това отново ще минем покрай малки островчета и китни плажчета с красиви вили, накацали по бреговете и ще финишираме следобед на плажа на градчето Неос Мармарас. Тук ,преди да достигнем къмпинга, може да направим късен обяд в подбрана от нас таверна и да си починем на плажа. Вечерта може да се разходим по уличките на града и да я завършим отново с морски деликатеси в някой ресторант.

Шести ден 08.09 – неделя:
Днес отново ще потеглим след закуска към 9 ч. за финалния трип от това епично пътешествие. Отново ще плаваме покрай безкрайни плажни ивици и средиземноморска зеленина, надвиснала над морето. Водата отново ще е с нейния тюркоазен цвят, а пясъкът пак ще е ситен и бял. И сякаш тези 120 км., които ще сте изминали за това пътешествие, са били само в един магичен ден, който ще ви се иска да не свършва никога. Сред поредицата от курортни селца и плажове ще достигнем култовия плаж Агиос Йоанис, където ще завършим това пътешествие и ще натоварим каяците на буса. Ще обядваме по един класически гирос в Никити и ще си вземем довиждане с това райско място.
Така приключва този каяк-трип, който гарантираме, че ще ви зареди с много емоции и добро настроение.

Цена с транспорт: 540 лв./човек (при група от мин. 7 човека)

Цена без транспорт: 490 лв./човек (при запълване на местата в автомобилите на агенцията)

Цената включва: транспорт, водач, каяк, гребло, спасителна жилетка, шприцка, водо- и ветроустойчиво яке, неопренови ръкавици за гребане, сухи торби за багаж, бивачна екипировка (палатка, спален чувал, шалте, възглавница, туристически прибори за готвене, газов котлон, челници, чаши и чинии за еднократна употреба, къмпинг маси и столове, тента), придружаващ автомобил на брега за основния багаж и втори водач в морето, застраховка, пътни такси, данък.

Цената не включва: храна, напитки, нощувка на къмпинг (около 7-9 евро/човек), други лични разходи.

Записвания на: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up