Минало Събитие

Експедиция Места 2020 ( 8 май до 10 май 2020 г. )

Експедиция Места 2020

Приятели, съмишленици и приключенци, обичащи природата и динамичните преживявания. Подготвихме специално за Вас това емоционално и пълноцветно пътешествие.
Маршрутът, върху който искаме да концентрираме вниманието Ви, е в един слабо познат, доста безлюден и изключително красив регион, намиращ се в северна Гърция - местност, която преди време е била българска територия и затова голяма част от селата имат по две имена – гръцко и българско.
Става въпрос за долината на р. Места. Участъкът, който преценихме, че е най-интересен и възможен за плаване с нашия тип "туристически" каяци, е с дължина около 95 км., като от тях 85 км. са по реката и 10 км. в морето. Започва от с. Паранести и завършва на плажа до гр. Керамоти.
Програмата на пътуването е следната:

1-ви ден (петък). Потегляме в петък в 6:00 ч. от локалното платно на бул. Т. Каблешков до магазин Била, срещу МОЛ България (гр.София). След около 5,3 часа пристигаме на изходна позиция за спускането по реката над с. Паранести. Разтоварваме каяците, екипираме се, правим инструктаж за управление на каяка в река и движение в група. След това поемаме дълбоко въздух и се гмуркаме в реката :-). Първият участък от реката от Паранести до Ставруполи е около 30 км. и е с повече бързеи. Плаването ще е доста интересно и изпълнено с емоции, които ще помните дълго! Там, на брега на реката ще оставим каяците, а съпътстващия ни транспорт ще ни вземе и закара до уютното хотелче в красивото селце Ставруполи. Ще вечеряме в уютната таверна, където порциите са "Кралимарковски" размери, страшно вкусни и с цени по-ниски от българските!

2-ри ден (събота). След ставане в 7:00 ч., пием кафенце на центъра, хапваме разкошна погача със сирене и събираме багажа. Приготвяме се за следващия етап на плаването ни, което ще е през може би най-красивата част на реката, а именно каньона на р. Места. Плавайки по вече по-спокойните води на реката, навлизаща между стръмните брегове, ще се любуваме на красоти, които майката природа е създала. Един спектакъл за окото и душата, които не може да не сложим в графата „Уникално творение”. Бреговете стават скалисти и все по-стръмни. В подножието им наносите от пясък, които влачи реката, оформят чудни плажове. Растителността, зелена и буйна, се е впила в карстовите скали и създава впечатлението за диво и запазено кътче от света - такъв, какъвто е бил преди да ни има. След около 25 км. излизаме от този фантастичен каньон на последния, наистина огромен плаж с фин пясък, където ще акостираме и приключим днешния си прекрасен ден. Този етап умишлено сме преценили, че ще е с по-кратка дистанция, за да можем по-пълноценно да се насладим на красотата, която е създала природата. Ще спираме, ще снимаме, ще се къпем в чистата река, ще скачаме от скалите, ще пием бира.... Всичко, което искаме да правим, ще го правим.
Тази вечер ще спим в приятното хотелче "Филоксения" в гр. Токсотес. Ще се разходим из тихите улички и ще вечеряме в ресторанта на хотела, след което ще се отдадем на заслужена почивка.

3-ти ден (неделя). Ставаме в 7:00 ч., закусваме, пием кафе и събираме багажа. Отправяме се с буса към мястото по реката, от където ще продължим плаването си по нея до делтата, след което ще навлезем в Егейско море и ще гребем в него около 10 км. покрай крайбрежието до гр. Керамоти.
В този участък реката вече тече по-бавно, разлива водите си на широко и се образуват многобройни островчета и ръкави от растителност, през които ще трябва да се промъкваме. Бреговете, типично за делтите на реките, са обрасли с гъста нискостеблена, лонгозна растителност и местата за спиране са по-малко. Разстоянието, което ще преодолеем по реката до устието й, е точно 30 км. Навлизайки в морето, реката е оформила специфични ивици от пясъчни наноси и затворени басейни, подобни на езера, в които намират дом множество птици, бозайници, влечуги и насекоми. Не случайно делтата на Места е обявена за защитена територия. Плаването в морето до Керамоти е покрай плажна ивица с хубав фин пясък.
95-километровото ни водно пътешествие ще приключи на плажа до Керамоти, където ще ни чака съпътстващият транспорт. Товарим каяците и се прибираме в България

Ориентировъчно връщане в София - около 21-22,00 ч.

*Това пътуване не е подходящо за начинаещи каякари!
*Необходимо е да имате предишен опит в каякинга в море и река!
*За предпочитане е да можете да управлявате едноместен каяк!
*Водите на реката са сравнително бързи и изискват да имате добър контрол върху лодката и стабилно поведение в нея!
*Необходимо е да сте в добра физическа форма и добро здравословно състояние!
*Необходимо е да сте присъствали на поне три обучения провеждани от нас за управление, контрол и техники на самоспасяване с едноместен каяк!

Цена: 350 лв./човек (при група от мин. 7 участника)

• Цената включва: транспорт София - Паранести - Ставруполи - Токсотес - Керамоти - София, логистика в района по реката, пътни такси, каяк-водач за дневните турове, шофьор за съпътстващия транспорт, туристически застраховки, туристически данък, едноместен каяк, гребло, спасителна жилетка, яке.
• Цената не включва: нощувка в къщи за гости/хотел, (20-30 евро), храна, напитки, други лични разходи.
Броят на групата е ограничен до 14 човека!