Минало Събитие

Експедиция Места 100 ( 22 юли до 25 юли 2021 г. )

Експедиция Места – предизвикай себе си
ЧАСТ II
Приятели, съмишленици и приключенци, обичащи природата и динамичните преживявания. Подготвихме специално за Вас това емоционално и пълноцветно пътешествие.
Маршрутът, върху който искаме да концентрираме вниманието Ви е в един слабо познат, доста безлюден и изключително красив регион, намиращ се в северна Гърция, местност, която преди време е била българска територия и затова голяма част от селата имат по две имена – гръцко и българско.
Става въпрос за долината на р. Места. Участъкът, който преценихме, че е най-интересен и възможен за плаване с нашия тип каяци е с дължина около 100 км., като от тях 90 са по реката и 10 в морето. Започва от стената на язовира, намиращ се над с. Паранести и завършва на плажа до гр. Керамоти.


Програмата на пътуването е следната:
Ден първи, четвъртък:
Потегляме в петък в 6 ч. от паркинга пред магазин Билла на бул. България (София). След около пет часа и половина пристигаме на изходна позиция за спускането по реката от базата за спорт и приключения „Outdoor center” на нашия приятел Орестес над с. Паранести. Разтоварваме каяците, екипираме се, правим инструктаж за управлиние на каяка в сравнително бързотечаща река и движение в група. След това поемаме дълбоко въздух и се гмуркаме в реката . Първият участък от реката от с. Паранести до с. Ставруполи е 25 км. и е с повече бързеи. Плаването ще е доста интересно, динамично и изпълнено с емоции, които ще помните дълго! След моста под с. Ставруполи ще приключим плаването за този ден. Ще оставим каяците на брега на реката и ще се качим към центъра на селцето, където ще се настаним в уютно хотелче. Вечерта ще разпуснем в местната таверна, в която храната е изобилна, вкусна и евтина. Ще се лее бира и вино, както повелява старата пиратска и номадска традиция!


Ден втори, петък:
След ставане към 7,30 ч., пием кафенце, хапваме и събираме багажите. Приготвяме се за следващия етап на плаването ни, което ще е през може би най-красивата част на реката, а именно каньона на р. Места или познат, като природен парк “Stena Nestu“. След екипиране на брега и кратък инструктаж за трасето поемаме по втория участък от реката. Трасето е дълго отнова около 26 км. и плаването с почивките отнема около 4-5 часа. Плавайки по вече по-спокойните води на реката, навлизаща между стръмните брегове, майката природа е създала един спектакъл за окото и душата, който не може да не сложим в графата „Уникално творение”. Бреговете стават скалисти и все по-стръмни, в подножието им. Наносите от пясък, които влачи реката, оформят чудни плажове, растителността, зелена и буйна, се е впила в карстовите скали и създава впечатлението за диво и запазено кътче от света, такъв, какъвто е бил преди да ни има. Излизаме от този фантастичен каньон на един наистина огромен плаж с фин пясък, където ще акостираме и приключим днешния си прекрасен ден. В този етап ще се насладим на красотата, която е създала природата, ще спираме, ще снимаме, ще се къпем в чистата река, ще скачаме от скалите, ще пием бира.... Всичко, което искаме да правим, ще го правим . След като излезем на брега ще натоварим каяците на ремаркето, защото реката е прекъсната с бент след с. Галани и ще трябва да се придвижим с колата до следващото удобно за влизане място на следващия ден. Вечерта ще спим в едно симпатично хотелче в Токсотес (www.hotel-filoxenia-xanti.gr). Ще се разходим из тихите улички, ще вечеряме в някое ресторантче, след което ще се отдадем на заслужена почивка.


Ден трети, събота:
Ставаме около 7,30 ч., закусваме, пием кафе и събираме багажа. Отправяме се с буса към мястото по реката, от където ще продължим плаването си по нея до делтата, след което ще навлезем в Егейско море и ще гребем в него около 10 км. до гр. Керамоти. В този участък реката вече тече по-бавно, разлива водите си на широко и се образуват многобройни островчета и зелени коридори от туфи разстителност, през които ще трябва да се промъкваме. Бреговете, типично за делтите на реките, са обрасли с гъста нискостеблена лонгозна разстителност и местата за спиране са малко. Разстоянието, което ще преодолеем по реката до устието й е точно 30 км. Навлизайки в морето, реката е оформила специфични ивици от пясъчни наноси и подобни на езера, затворени басейни, в които намират дом множество птици, бозайници, влечуги и насекоми. Неслучайно делтата на Места е обявена за защитена територия. Плаването в морето до Керамоти е покрай плажна ивица с хубав фин пясък. 100-километровото ни водно пътешествие ще приключи на плажа до Керамоти, където ще ни чака съпътстващия транспорт. Вечерта ще се настаним в хотел в Керамоти и ще се разходим из морското градче, ще се наслаждаваме на гледката към о. Тасос и неговия най-висок връх Ипсарио. Вечеряме, пием и се веселим, както му се полага след такова приключение!


Ден четвърти, неделя:
Тази сутрин, може да си позволим да се наспим, да пием кафето без да бързаме и да мързелуваме на плажа.... Естествено, за тези, които не са се преуморили и ги сърбят ръчичките, ще направим още един морски преход до о. Тасос покрай малкото островче Thasopoula с дистанция от 16-17 км. в двете посоки, но за целта ще тръгнем по-рано сутринта, докато другите се излежават в леглата 😉
Около 15:00 ч. товарим лодките и се отправяме към София. Ориентировъчно връщане около 21-22,00 ч.
Това пътуване не е подходящо за начинаещи каякари! Необходимо е да имате предишен опит в каякинга в море и река. За предпочитане е да можете да управлявате едноместен каяк! Водите на реката са сравнително бързи и изисква да имате добър контрол върху лодката и стабилно поведение. Необходимо е да сте в добра физическа форма и здравословно състояние!


Цена: 530 лв./човек (при група от поне 7 участника)


• Цената включва: транспорт София – Паранести – Ставруполи – Токсотес – Керамоти – София, логистика в района по реката от Паранести до Керамоти, пътни такси, водач за каяк-туровете, шофьор за съпътстващия транспорт, туристически застраховки, пермити за плаването в резерват „Стена Несту“, туристически данък, едноместен или двуместен каяк, гребло, спасителна жилетка, яке.


• Цената не включва: нощувка в къщи за гости/хотел, (15-25 евро), храна, напитки, други лични разходи.


• Транспортът на участниците е според действащите разпоредби към датата на пътуването! 
• За тези, които нямат ваксина, се изисква бърз антигенен тест и QR код.


Броят на групата е ограничен до 13 човека!