Минало Събитие

Експедиция “Черно море” - част I ( 5 септември – 9 септември 2018 )

Експедиция Черно море - преоткрий България.

Това е плаване, което сме сигурни, че ще ви зареди с много емоции, ще ви сблъска с трудности, които ще преодоляваме заедно, много всели мигове, лагерни огньове, спане под открито небе. Ще минем покрай много красиви кътчета от крайбрежието, ще навлезем в устието на няколко реки, ще се радваме на топлата морска вода и на вече намаляващия туристически наплив. Да, това няма да е лежерно гребане по 2-3 часа дневно.... Да, ще спим 4 нощи на открито......
Да, ще си носим екипировката в каяците..... Да, ще се отдадем напълно на това преживяване, така че в края на прехода много неща ще са се променили за нас самите, ще сме научили много за морето, вятъра, вълните и живота на плажа.... И да, много ще се забавляваме! :)

И така, програмата на пътешествието е следната:

Ден 1-ви: среща с групата сутринта в 6,00 ч. Трансфер от София до Резово - около 6 часа. Пристигаме около 12 ч. на брега в близост до устието на р. Резовска. Разтоварваме каяците, прехвърляме багажа от буса в тях, екипираме се, правим задължително инструктаж и започваме плаването. Разстоянието за този ден, което трябва да преодолеем е 21 км. до къмпинг “Делфин” до Ахтопол. Предстои ни плаване покрай изключително красивите и слабо застроени брегове до Синеморец. По пътя ще спираме на малки плажни ивици за почивка. Когато достигнем устието на р. Велека, ако имаме време, ще влезем няколко километра по реката, защото това е една от най-красивите делти по черноморското ни крайбрежие. Оставащите 7 км. до Ахтопол се изминават за около 1,5 часа и привечер към 18-19 ч. пристигаме на крайната ни точка - къмпинг “Делфин”. Разпъваме палатките и се отдаваме на заслужена почивка

Ден 2-ри: ставаме 7,00 ч., пием кафе закусваме и събираме бивака. През този ден ни предстои по-дълго плаване с дистанция от 30-31 км. до източния плаж на Китен при устието на река Караагач (Китенска река). По пътя ще правим почивки, ще пием биричка, ще плуваме и въобще ще си изкарваме приятно. Преходът нормално отнема около 8-9 часа с почивките и ще пристигнем около 18,00 ч. Подготвяме лагера и може вечерта да отидем на кръчма или да си направим барбекю на плажа.

Ден 3-ти: Отново ставаме в 7,00 ч., правим сутрешните ритуали и събираме бивака. Около 9,00 ч. е добре вече да сме в каяците, защото и през този ден ще гребем около 30-тина км., като предстои да минем през една от най-красивите, а при ветровито време може би и най-трудните отсечки по южното крайбрежие, а именно - Маслен нос. Преди да започне скалистото крайбрежие ще спрем за почивка в началото на носа на един малък плаж с бийч бар, след което се впускаме в същинската част на носа. Плавайки покрай назъбените красиви скали с издълбани многобройни “фиорди” (в които ако няма големи вълни ще влезем), ще посетим и една морска пещера, разположена от северната страна на носа. Ще спрем за почивка на един от плажовете, вдълбан дълбоко между скалите. В края на обиколката излизаме срещу устието на другата изключително красива река - Ропотамо, чиято делта е разположена между две плажни ивици. По наше мнение, това е едно от НАЙ-КРАСИВИТЕ кътчета по цялото ни крайбрежие! Там ще направим по-дълга почивка, след която остава да се справим с 10-те километра до крайната ни цел - къмпинг Смокиня, разположен на плажа от източната страна преди Созопол. Привечер отново разпъваме бивака, може отново да вечеряме в някое заведение на брега, след което се отдаваме на почивка.

Ден 4-ти: ставането е пак в 7,00 ч., сутрешни мурафети с кафенце, йога (за тези, които могат), събиране на бивака и отплаване към 9,00 ч. Следващата ни цел е плажа до Черноморец. Разстоянието е около 28-30 км. През този ден, маршрутът ни в началото минава покрай Созопол, в чиито крайбрежни заведения ще спрем за по бира. Ще прекосим големия залив между Созопол и Черноморец, ще заобиколим нос Червенка и около 17,30-18,00 ч. ще си харесаме някой плаж, на който да разпънем бивака за последен път на тази експедиция. Ще бивакуваме на диво, поради липсата на къмпинг в този район. Вечерта ще вечеряме в някоя кръчма в Черноморец, и ще обсъждаме преживяванията си от деня на по биричка или бяло вино...

Ден 5-ти: това е последният ни ден по вода, денят в който ще завършим Експедиция Черно море - част I. Остават ни около 20-ина км. до крайната ни точка, където ще ни посрещне колата. Плавайки покрай бреговете в тази последна отсечка от южното черноморие, ще минем покрай още няколко забележителности, а именно Военноморската база на Бургас, намираща се в “Циганския залив” :), където може да видим някой от бойните кораби, островчето “Света Анастасия”, на което ще спрем за почивка и разглеждане на манастирчето.
Ще акостираме в източния край на големия Бургаски залив на рибното ресторантче “Диляна”, което се намира на 3 км. от Крайморие. Там ще хапнем страхотни рибни специалитети и ще изпием по някоя студена бира или лимонада.
След това прехвърляме багажа в буса, товарим каяците и отпътуваме за София.
Така завършва това епично 5-дневно пътешествие. Силно се надяваме всеки от участващите да намери в него това, което търси, да се заредим с много енергия, слънце и приятни изживявания и не на последно място - да усетим истинския живот.

Цена: 499 лв./човек (при мин. 6 участника)
Цена без транспорт: 430 лв./човек

За записалите се до края на м. Юни и платили пълната такса - отстъпка 15%!!!

* Цената включва: транспорт от София до Резово и обратно, логистика в района, каяк-водач по целия маршрут, ползване на туристически морски каяк (едноместен или двуместен, според възможностите на участника), каяк-екипировка; за тези, които не разполагат с лична бивачна екипировка (палатка, спален чувал, шалте и възглавница) подсигуряваме всичко необходимо, туристически прибори за готвене, посуда за еднократна употреба, барбекю, сгъваема маса и столчета, челници, ръкавици за гребане, яке против дъжд/вятър, непромокаеми торби за багажа, туристически застраховки.
* Всеки взел участие и завършил успешно тази експедиция ще получи подарък - спортна фланелка с бранда на Nomad Team и членска карта!
* Цената не включва: храна, напитки, нощувки в къмпинг или в хотел, лични разходи.
Плаването не е подходящо за начинаещи или хора с минимален опит в плаването с каяк!
Максимален брои участници - 14.

Записванията се правят само тук: http://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up
Пътуването се резервира с превод на 50% от стойността му по сметка на агенцията най-късно две седмици преди началната му дата.