Предстоящо Събитие

Дунавска експедиция от Никопол до Ряхово ( 22 септември до 26 семтември )

От 22 до 26 септември
Този септември сме избрали едно вълнуващо приключение на Родна Земя, или по скоро по нейната водна граница. Ще ви заведем на една петдневна дунавска експедиция в най-красивия участък на реката в България. Пътуването ни ще започне от Никопол, ще мине през остров Белене и природен парк Персина, ще минем покрай Свищов и остров Вардим(Стария дъб), ще навлезем и в устието на река Янтра, а след това ще акостираме на защитена местност Дикликташ и накрая минавайки покрай Русе и още няколко красиви острова ще приключим на село Ряхово и прекрасния рибен ресторант "Рибарска среща". Разстоянието което ще изминем е приблизително 140км., но с помощта на речното течение което е 3-4км/ч. това няма да ни е толкова трудно и ще имаме достатъчно време да се насладим на пейзажите, плажовете с пясък като пудра, многообразието от птици и разбира се на най-красивите залези. За нощувки на повечето места има избор и който иска ще бивакува на палатка, който предпочита покрив и душ, ще може да се настани на закрито. Лагерния огън, барбекюто, прясната речна риба, местните деликатеси и вина , както и разбира се добрата компания са гарантирани.

Програмата :

Първи ден:Никопол - Беляне - 22км.

Отпътуване от София в 8ч. сутринта към Никопол. Пристигаме преди обяд сваляме каяците и качваме багажа в тях, правим инструктаж, лек обяд на брега на реката и тръгваме. Днес маршрута не е дълъг и ще можем да се климатизираме, да свикнем с реката, да напаснем и синхронизираме групата и да загреем за предстоящите дни. След Никопол ще минем покрай невероятно красив карстов венец и скалната църква св. Стефан издълбана в него, следват редица малки , но красиви острови и в края на деня ще влезем в ръкава между остров Белене и сушата. Деня ще приключи на плажа на гр.Белене, като тук освен палатки на брега може да се спи в прекрасен хотел на метри от водата и да се възползваме от ресторанта му с рибни деликатеси.

 

Втори ден: Белене - Свищов - къмпинг Дунав - 31км.

Днес ще закусим и пием кафе на терасата на хотела или на брега до лодките и около 10ч. тръгваме по маршрута. Ще минем под моста за остров Белене, а след това покрай остров Щуреца, остров Предела и през цялото време от ляво на нас ще е природен парк Персин. Пътят ни продължава покрай красивия крайдунавски град Свищов около който можем да спрем за почивка отново на заведение до водата със студена бира и прясна риба. Вечерта приключваме срещу остров Вардим и защитена местност Стария дъб на симпатичния къмпинг Дунав. Тук отново може да се възползваме от вариант за бунгала и екстри, но можем и да преспим в палатките като на разположение имаме и общи баня и тоалетна , както и барбекю и приятна веранда за вечеря. Тук ще можем и да отскочим до магазин за провизии и напитки както за вечерта, така и за идните дни.

 

Ден трети: Къмпинг Дунав - р.Янтра - Дикликташ (с.Мечка)- 37км.

Заредени с провизии и ентусиазъм продължаваме нашия воден поход като всеки ден увеличаваме дистанцията. Днес ще направим и едно леко навлизане с каяците в устието на река Янтра и така нашия преход за деня ще стане около 35-37км. След това ще минем покрай остров Батин който също не е от малките и отново ще правим почивки на пясъчни плажове и красиви места и накрая на деня ще изкараме каяците на плажа под село Мечка. Тук точно до защитена местност Дикликташ( Предполагаемо тракийско светилище) има подходящо място за бивак, но разбира се пак сме помислили и за тези които предпочитат покрива. Има почти на брега на реката симпатични бунгала с кухня и баня на разположение в които можем да се настаним. Тук настаняването е от двама до пет човека в стая в зависимост от възможностите. Вечерта отново ще се насладим на добрата компания и храната която ще си приготвим.

 

Ден четвърти: Дикликташ - Русе - Ряхово - 36-45км

Отпочинали и заредени след закуска потегляме за най-сериозния воден преход от нашата експедиция. Днес в зависимост от възможностите за нощувка, ще изминем между 36 и 45км. Ще тръгнем по-рано за да имаме възможност за повече почивки. Ще спрем отново на няколко красиви острова, както и на плажа срещу остров Люляк които е почти на самото Русе, а на крайбрежната ако нивото на реката ни позволи да спрем можем и да хапнем рибка в ресторант Понтона. След като подминем най-големия ни Дунавски град Русе, ще минем и под емблематичния Дунав мост които за времето си е бил сериозно инженерно постижение за нашата държава. Продължаваме по течението и достигаме началото на дългия остров Алеко. Тук километрите за деня ще бъдат вече около 36 и започваме да се ориентираме към мястото за бивак.Според силите които са ни останали и възможностите които реката ни предложи можем да спим в началото на острова на пясъчния нос, в средата към село Сандрово или на края на острова на така наречените от местните "Ряховски Малдиви". Ако нивото на реката е достатъчно ниско на тези острови се откриват наистина невероятни пясъчни лагуни на които спирането за почивка и снимки е задължително. Бивака днес ще е сто процента на диво и лагерния огън ще ни събере за една наистина приятна последна вечер на брега на реката.

 

Ден пети: Отпътуване за София

Днес е денят за прибиране у дома. След закуска прибираме бивака, качваме се на каяците и изгребваме последните километри до село Ряхово които зависят от това къде сме нощували предната вечер. Те разбира се няма да са повече от два часа като време по реката и когато излезнем на брега на ресторант Рибарска среща и прехвърлим багажа в транспорта, ще имаме време и за един последен обяд с вкусните дунавски гозби. След това с много впечатления, преживелици и невероятни спомени си тръгваме към дома заредени положително за пореден път.

Очаквано пристигане в София преди 22:00ч.

 

Екскурзията е подходяща и за хора с малко опит в каякинга, но в добра физическа форма които имат издръжливост за многодневно натоварване ( не е подходяща за деца под 16г.).

Пътува се с минимум багаж : подходящи са леки бързо съхнещи материи за спорт,водни спортове и планина, топла дреха за вечерите, яке с мембрана или дъждобран, два чифта обувки като едните да са за водни спортове или да са от подходяща материя за газене във вода, челник или фенерче, репелент за насекоми, шапка и крем против слънце, чаша, чиния,прибор за многократна употреба.

 

Цена - 420лв

Цената включва: Транспорт от София и логистика по реката, каяк и каяк екипировка, бивачна екипировка за които не разполага с лична( палатка, сп.чувал, шалте), сухи торби за багаж,обща бивачна екипировка, опитни водачи по време на целия воден преход, застраховка за водни спортове.

Цената не включва: Нощувки на закрито за които желае ( хотел в Белене - 37лв в двойна ст. със закуска, къмпинг Дунав10лв, бунгала на Мечка 20лв./вечер), храна и напитки, други лични разходи.

Цена с личен транспорт : 380лв.