Минало Събитие

Дунав 130 - каяк експедиция ( 19 септември до 22 септември 2020 г. )

Експедиция Дунав - 130 е приключение за хора, които обичат свободата, спорта, топлината на лагерния огън, добрата компания и разбира се, на първо място - каякинга и водата. Това е плаване по реката Майка, което ще премине през едни от най-красивите участъци на българската й част. Дунавски острови, плажове със ситен пясък, буйна речна растителност, ята от птици, подготвящи се за дългия път на юг, рибарски селца и градчета - това е част от пейзажа, който ще ни сапътства през това приключение. А за каякарските премеждия и усилията, които ще положим, за да изминем тези километри, ще си радказваме като се върнем.

Програмата:
Първи ден: с. Кушава - остров Богдан - 23 км.;
Втори ден: остров Богдан - Лом - 42 км.;
Трети ден: Лом - остров Козлодуй, 43 км.;
Четвърти ден: остров Козлодуй - Оряхово 24 км

Ден първи:
Тръгване по маршрута София - Кушава в 7:00 ч.
Около 11 ч. сме на стартовата точка и започваме товарене на провизии, екипировка и багаж в каяците. След задължителния инструктаж за поведението в реката към 12:30-13 ч. потегляме към о. Богдан. Ще спираме за кратки почивки и храна на подходящи места и след около 5 часа пристигаме на крайната точка. Това е остров, който през септември обособява една от най-красивите пясъчни коси в този участък на реката. Пясъкът е фин и набразден от вятъра, водата на плажа плитка, чиста и приятна за къпане, а гората ни дава уюта и спокойствието за направата на един прекрасен бивак. Вечеря край огъня и нощувка.

Ден втори:
След закуска и кафе към 10 ч. товарим багажа и потегляме към следващата спирка. Имаме няколко острова по пътя (Голям и малък Близнак, Скомево, Небуна), където ще спираме за почивка, хапване и плаж. Вечерта пак правим бивак на плажа на гр. Лом и сме на сладки приказки до огъня или ако решим, в близкото крайбрежно заведение.

Ден трети:
Тръгваме отново след закуска към 10 ч. Днес имаме около 43 км., но за целия ден, подпомагани от течението на реката те се изминават неусетно. Ще направим по-дълга почивка на о. Цибър, където ще обядваме и плажуваме, след това се отправяме към пристанище Козлодуй, където можем да разгледаме историческия кораб "Радецки" и малко след него, акостираме на плажа на о. Козлодуй. Правим последна номадска вечер сред дивото с огън, музика и напитки, както си му е редът и се отдаваме на заслужена почивка.

Ден четвърти:
Сутринта ще станем по-рано и потеглянето ще е в 9:00 ч. Днес километрите са 23, но ни очаква пътуване и до София, така че няма да правим дълги спирания за почивка. Ранния следобяд излизаме на плажа на Оряхово и докато ние докараме транспорта, групата се отдава на почивка и прехвърляне на екипировката от каяците в колите. Следва товарене на лодки и екипировка и отпътуване към София. По време на пътя ще споделяме емоцията от преживяването и всичко, което ни е впечатлило.
Прибиране около 22-23 ч.

Цена: 290 лв. (при група от минимум 7 участника)

Цената включва: каяк и екипировка, бивачна екипировка, палатки, чували, шалтета (за който няма лични), транспорт и логистика, застраховка, водач.

Цената не включва: храна, напитки, нощувки (около 30 лв./човек, за който иска на закрито)

Групата ще е лимитирана!

Екскурзията е подходяща и за хора без опит в каякинга, но активни и в добра физическа форма.

Списък с препоръчителна екипировка и провизии ще бъде пратен на имейл след записване.

Записване: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up