Минало Събитие

До изворите на свещената р. Ганг
и отвъд (4880 м.)
Ниво на трудност: средно ★★★☆☆
Най-подходящ период в годината: май-юни, септември-октомври.

Ганготри Васуки Тал Трек

Този поход е един от малкото маршрути в индийските Хималаи, който предлага и нежната красота на зелената долина и суровото очарование на бялото величие на хималайските върхове. Тук можете да видите гигантите Shivling (6543 м.), Bhagirathi I, II и III, Meru (6660 м.), Kedardome ( 7904 м.), Satopanth ( 7075 м.) и др. в цялото им великолепие.

Къмпингът на Тапован е може би един от най-добрите в Хималаите на Гарвал с извисяващия се над негоШивлинг. Ще разполагаме с буферен ден в нашия маршрут, за да изследваме околността на Тапован в обширния и красив район Ганготри.

Маршрутът изисква съобразяване с променливите ледници и техните морени. Тук ще видим спокойното езеро на Васуки Таал Гаумух - източникът на река Бхагиратхи, смятан за начало на река Ганг - животът на Индия.

Gangotri Tapovan Vasuki Taal trek попада в националния парк Gangotri, който е един от добре поддържаните и строго регламентирани национални паркове в Индия.

Вие сте пътешественик, който обича да разговаря с тишината? Или обичате да приемате предизвикателствата, които предлагат планинските пътеки по света?

Ако сте отговорили с ДА на въпросите по-горе, силно препоръчваме да преживеете похода отвъд изворите на Ганг, за да задоволите духа и дадете воля на душата си.

Програма:

Ден 1 и 2:

Полет София-Делхи. Трансфер до Ришикеш с автомобил – 6 -7 часа.

Настаняване в хотел и разходка из Столицата на йогата. Който желае, може да направи рафтинг по р. Ганг.

Ден 3:

От Ришикеш до Ганготри (3050 м.), през Утаркаши – 10часа.

Спираме за обяд в Утаркаши. Стигаме Ганготри към свечеряване. Бързо вечеряме и си лягаме. Утре ще бъде много необходим почивен ден.

Ден 4:

Почивка и аклиматизация. Екскурзия до Gangotri Dham

Днес е важен ден, особено след забързаното шофиране предния ден. Той ни помага да се аклиматизираме добре за прехода и да ни предпази от височинно неразположение. Отдаваме деня на пълна почивка и започваме лениво. Ние извличаме ценното време за посещение на Gangotri Dham - един от най-светлите храмове на индусите.

Ден 5:

От Gangotri (3050 м.) до Bhojbasa (3792 м.), през Chirbasa (3600 м.)  - трек 5-6 часа, 14 км.

Започваме похода си по добре укрепена пътека покрай река Bhagirathi, през гъстата гора до Чирбаса. Теренът става постепенно с все по-ниска растителност.

По пътя ще имаме страхотни гледки към върховете Bhagirathi и дефилето на река Bhagirathi.

Bhojbasa е прекрасен къмпинг, обширно място, заобиколено от красотата на Хималаите.

Ден 6:

От Bhojbasa (3792 м.) до Tapovan (4463 м.), през Gamukh (3890 м.) – трек 5-6 часа 10 км.

Днес се насочваме към Тапован, който е базов лагер за Шивлинг (6543 м.), Меру (6660 м.), Манда I, II и III (6856 м., 6512 м. и 6529 м.). Теренът е предимно изкачване. Още в началото на днешния преход достигаме Gaumukh – крайната част на ледника Ганготри, който се смята за източникът на река Bhagirathi, която пък се приема като начало на река Ганг.

Ледникът Ганготри е дълък около 30 км. и между 2 и 4 км. широк. Името на крайната му част означава „глава на крава”.

Пътеката се изкачва още по-нагоре по ледниковата морена и се изкачва по стръмен хребет край водопада на Акаш Ганга, достигайки широка красива поляна, белязана от извисяващия се над нея връх Шивлинг. Връх Меру се показва малко по- в дясно. През целия ден сме дарени с възхитителни гледки, пълнещи очите ни и отварящи душата ни.

Ден 7:

Почивка и аклиматизация. Разглеждане на местността.

Усещането да си на това място е като в страната на чудесата. Ще бъде жалко за нас, ако не изследваме това място и не дарим радост на сърцата си. Тапован е базовият лагер на толкова много върхове – мястото предлага много възможности. Можем да отидем до ледника Meru и до разширения базов лагер на Shivling. Наоколо има и езеро, което също можем да решим да посетим.

Спокойствието на мястото ни омагьосва като изгубени в собствения ни свят, оценявайки красотата и суровостта на Хималаите. Така е - суровостта може да бъде прославена само от могъщите Хималаи.

Ден 8:

От Tapovan (4463 м.) до Nandanvan (4340 м.) – трек 5-6 часа, 12 км.

Днешната пътека ще се превърне в едно от най-ценните преживявания в живота ви. Останете с будно внимание, за да разказвате в подробности своята история на другите .. Досега може би сте виждали груб безформен ледник от разстояние, или може би дори сте минавали покрай такъв, но днес ще имате възможност да го прекосите!!

В началото слизаме надолу към ледника и след това започваме нашето вълнуващо пътешествие, за да прекосим тази огромна неравна и груба маса с множество цепнатини, водни петна, огромни камъни, свободни скали, а под всичко това - нестабилна движеща се река от лед. Бъдете внимателни!!

Необходима е огромна енергия и добра мотивация, за да се пресече широк ледник. След като преодолеем ледника, започваме нашето стръмно изкачване към Нандаван, красива поляна, заобиколена от гигантски върхове и ледници.

Ден 9:

От Nandanvan до Nandanvan, през Vasuki Tal (4880 м.) – трек 6-7 часа, 14 км.

Днешното предизвикателство е доста по-лекия ледник Васуки. Изкачваме се по стръмен хребет до другата страна и достигаме Васуки Тал, базовия лагер за Сатопант (7075 м.). Надвисналите върхове Сатопант и Васуки Парбат над нас създават дълбоко чувство на удовлетворение, че си дошъл на това място, свидетелствайки на красотата, създадена в тази поднебесна шир.

Следва обратен път към Нандаван.

Ден 10:

От Nandanvan (4340 м.) до Bhojbasa (3792 м.) – трек 6 часа, 11 км.

Днес започваме да се връщаме обратно към цивилизацията. Не забравяме да гледаме назад, малко тъжни от това, че се връщаме.

Ден 11:

От Bhojbasa (3792 м.) до Uttarkashi (1450 м.), през Gangotri (3048 м.) – трек 4-5 часа. Трансфер с автомобил.

Спускаме се до Ганготри, откъдето слизаме до Уттаркаши, за да приключим нашия прекрасен авантюристичен поход.

Ден 12:

От Uttarkashi (1450 м.)до Rishikesh (552 м.) – трансфер 6-7 часа.

Днес  може да допълним нашето опознаване на Ришикеш, да разгледаме китните магазинчета и да осигурим красиви подаръци и сувенири за близките си.

Ден 13:

Трансфер Ришикеш – Делхи

Ден 14:

Разглеждане на градски забележителности и пазар в Делхи.

Ден 15:

Отпътуване кам България.

Ако групата не бърза и желае да направи и малко градски туризъм из известните забележителности в близост до Делхи (Агра, Джайпур), да посетим Тач Махал, бихме могли да удължим своя престой и да обогатите още повече свите впечатления от тази древна и колоритна страна.

Преходът е предназначен за персонализирани частни групи. Цената се калкулира допълнително според заявените услуги  и размер на групата.

Данни за прехода:

Връхна точка: 4880 м.

Ниво на трудност: средно

Най-подходящ период в годината: май-юни, септември-октомври.