Предстоящо Събитие

Детски Приключенски лагер - Еленски Балкан ( 16 юни до 21 юни 2023 г. )

Еленския Балкан
Детски приключенски лагер – 16-21 юни 2023г.

 

Това е нашият приключенски детски лагер в Еленския Балкан, който е ориентиран към приключенията сред природата, туризъм и планинарство ,биоразнообразието и нашето място в него, българското културно и историческо наследство, обичаи, бит и фолклор, както и изграждането на нови приятелства и разбира се много забавни игри. Град Елена се намира в сърцето на България и е прекрасно място запазило традиции и архитектурата от периода на Възраждането, както и прекрасна природа. Тук хората живеят в малки , но китни селца и махали и все още се грижат за земята си, а природата ни е дарила с разнообразие и чистота, която няма равна на себе си. Ще запознаем децата с този район чрез много игри и забавления, с разходки в планината, с градски и музейни екскурзии и с интерактивно въведение и опознаване на традиции и фолклор. Ще имат възможност да преспят и на палатки, което макар и в двора на къщата ще им създаде незабравими емоции.

Програмата е следната:
Ден 1.

 

Трансфер и Настаняване
Отпътуване от София в 8:30ч. от паркинга на Историческия музей за село Марафелци до гр. Елена. Пристигане около обяд.
Запознаване на децата с къщата и местността. Къщата е в прекрасния възрожденски стил и въпреки, че е на повече от сто години е реновирана страхотно, поддържана и има всички съвременни удобства. Дворът е просторен, аранжиран с цветя и прекрасно поддържана трева и дървета.
Настаняване, обяд и почивка.
(даваме им време да се опознаят).

Следобеда - събиране на групата и представяне на водачите, програмата и мястото – Еленския Балкан, защо сме тук, какво ни предстои и какво е интересно. Всяко дете прави кратко представяне (как се казва, от къде е, какво обича да прави най-много и какво очаква да изживее по време на лагера). Създаване на групов договор (правилата на лагера, които децата сами ще издадат), одобряване от гидовете и подписване от всички.
Ще раздадем роли и задачи на децата на ротационен принцип за да е справедливо, интересно и да полагат грижа и отговорност един за друг. Първа игра за опознаване! Преди вечеря изграждаме и малък палатков лагер в двора на къщата, където на ротационен принцип всяко дете ще има възможност да преспи поне една вечер. Следва вечеря и след нея лека разходка в селото за опознаване на района и как да се ориентираме лесно със запаметяване на характерни места и точки. Свободно време и
Лека нощ.

Ден 2.

Опознаване на Българщината
Йога за събуждане 8:45
Закуска (изпълнение на задачите)
Този ден ще го посветим на град Елена и опознаването му.
Разходката до града ще е с посещение на стария град и архитектурно историческия комплекс “Даскалоливницата”. Това е първото българско педагогическо училище и е кръстено така от Петко Рачов Славейков, който също е учил там. В този комплекс също ще разгледаме „ Камбуровия хан“ и храм паметника св.Никола, който е най-старият запазен храм от преди повече от пет века! Ще има разбира се беседа от уредник в комплекса за историята и легендите за тези културни паметници. В град Елена има и още много паметници на възрожденския възход, но ние ще отделим малко време и за нещо различно – музея по „Палеонтология“, който е и учебна база на Софийския университет. Освен експозицията на фосили и минерали и самата къща, в която се намират си заслужава вниманието. След това ще се разходим и до площада на града и още няколко интересни места.
Обяд и почивка
Време за спорт и игри
Организирани групови игри в двора на къщата за сплотяване и изграждане на отборно мислене и решаване на казуси. Следват свободни игри - турнир по тенис на маса, волейбол или народна топка, стрелба с лък (разказ за древните българи и тяхната родина, за техните обичаи и как конят и лъкът са били неизменна част от живота им). След това ще посетим фермата до нашата къща и всеки желаещ ще може да се запознае с животните и да поязди конче в малък манеж , разбира се под контрола на домакините и с помощта на инструктор.
Вечеря
Рефлексия - всяко дете дава обратна връзка – какво му е харесало от деня, какво не му е харесало и какво добро е направило за приятел или за лагера. Изпълнение на задълженията на децата по групи.
Свободно време и организиране на кратко парти с музика и танци.

Ден 3.

Раздвижване и Опознаване на Балкана.
Йога за събуждане
Закуска и обичайните отговорности.
Днес ще направим лека разходка сред природата с поредния акцент от бита на българина, като научим и покажем на децата кои билки и гъби са полезни и как се берат безопасно и щадящо за природата. Ще направим един кратък горски преход до хълм с чудесна гледка към язовир Йовковци, Балкана и връх Чумерна, а от там можем да се спуснем до малко езерце сред поляните. На връщане ще се приберем по тайна пътека през гората която ще ни отведе до стар каменен кръст от времето на „Кръстоносците“, който е бил смятан за първия параклис в селото. До ден днешен той е много почитан от местните и всяка година има шествие до него в празничния ден на селото. Активното ходене ще е около 2-3 часа и е съобразено с детските възможности.
Обяд и почивка
Следобеда в двора ще направим уроци по ориентиране, ще се запознаем с картата и компаса и с основни методи за ориентиране в природна среда. След това ще разберем какво сме научили от ориентирането и компаса под формата на игра като се организира търсене на съкровище в двора или гората по зададени координати и ориентири. Съкровището разбира се ще е нещо вкусно!
Следва вечеря и лагерен огън в гората до къщата.
Ще разкажем на децата за българските празници и кои са най-значими и важни за нас. След това пак на кръгче до огъня ще направим словесни игри с награди с цел да видим какво са запомнили и какво им е интересно.
Следва рефлексия, свободно време и нощувка.

Ден 4.

Ден за Творчество
Йога за събуждане
Закуска и обичайните задължения.
Разделяне на занаятчийски работилници на ротационен принцип или по интереси. Къщата разполага и с импровизирана работилница за творчество, която е част от хамбара и тук всеки ще може да опита да сътвори нещо с ръцете и въображението си. Работилниците ще бъдат – грънчарска (правене, рисуване и печене на съдове и фигури), дърводелство (дърворезба или рисуване с пирограф, сглабяне на предмет от бита), рисуване на тема "Еленския Балкан" или “Слънчевата къща“, шиене или бродиране на дреха или гривна. Всичко това ще бъде съпровождано от нас и професионални майстори от региона.
Следва обяд и почивка.
Следобеда ще се разходим до друга местна забележителност - „ Христовския водопад“. По пътя ще си говорим за планинарските навици, как безопасно да се движим в група, как да си избираме маршрут според възможностите ни и каква екипировка ни трябва. До водопада на реката ще направим въжен парапет и ще покажем на децата как може безопасно да се преминават трудни и рискови участъци. На връщане ще спрем в Елена за сладолед и сувенири!
Вечеря, рефлексия и свободно време за игри и танци.

Ден 5.

Пикник до водата и организиране на бивак на открито.
Закуска и обичайните дейности.
Трансфер до брега на язовира. Разделяне на групи със задачи за организиране на бивака. Ще съберем дърва, ще направим сами огнище, ще се учим как и къде се разпъва лагер, как се прави заслон ако нямаш палатка, как се съхранява безопасно храна, как да си пречистим вода с подръчни средства, как да се пазим от животните и насекомите и как да пазим тях от нас. Ще си направим обяд до водата на нашия бивак, а след това ще има време за игри и почивка. Ще се научим как се лови риба, кое е разрешено и кое не е в риболова. Ще покажем и научим децата какво представлява каяка като средство за разходка, плаване, туризъм и риболов. Всеки ще има възможност за кратко влизане във водата (ако разбира се иска ) обезопасени с жилетки и под контрола на водачите! Вечерта се прибираме за вечеря и почивка.
Последно кръгче до лагерния огън за рефлексия и преговор на изминалите дни ! Музика и танци за последна вечер !

Ден 6.

Последен ден !
Йога за събуждане
Закуска
Събиране на багажа и напускане на лагера.

Интересните разходки и места продължават !
Ще посетим на заминаване монумента на Вълчан Войвода в село Райовци и ще запознаем децата с интересната му житейска история. Паметникът е на красив и живописен хълм над самия язовир с невероятна гледка, а непосредствено до него е така наречения „Български Стоунхендж“(гигантски камъни наредени в кръг и с изписани по тях мъдрости на знаменити българи).
След като сме разгледали, около обяд ще се отправим към Къпиновския манастир и Къпиновския водопад. Манастирът е един от най-старите в България и е опожаряван неколкократно по времето на Османското иго. Той е бил закрила за бунтовниците и училище за търсещите знание българи. От периода на възраждането има красиви стенописи от големи български майстори. Манастирът впечатлява също с мащаб и архитектура. Водопадът също е много красив и се намира в красив озеленен и поддържан район на къмпинга до манастира. Обяд със сух пакет или в ресторанта на къмпинга и отпътуване до София.

Очаквано пристигане около 18ч.

 

!!! Лагерът е подходящ за деца от 9 до 12г. като с малки разлики във възрастта правим изключение за братя и сестри като второ дете.
Настаняването е в категоризирана къща за гости в с. Марафелци (на 3км. от гр.Елена), като децата ще бъдат настанени в стаи с по две, три и четири легла с обща баня на етажа и ще се изхранват с оторизирана фирма (кетеринг) в механата на къщата, оборудвана със всичко необходимо !

!!! Лагерът ще се осъществява в природна среда с наличието на алергенни растения , насекоми и животни и ако някое дете има сериозни хронични проблеми с тях не е желателно да участва. Спортните и туристическите активности са умерени и съобразени с възрастта на децата.
Необходими дрехи - всички спортно туристически дрехи и обувки са подходящи: анцуг, клин, суичър, полар, яке ветровка, маратонки, шапка против слънце, слънцезащитен крем, репелент и др.

!!! Лагерът е ограничен до 10 деца от София и пет от региона на Велико Търново и Елена

!!! За децата от София е подсигурен транспорт по целия маршрут. За децата от региона, транспорта до Марафелци ще е личен и ще ги очакваме на място в с. Марафелци

Цена – 670лв

Цената включва : Настаняване в къща за гости, изхранване три пъти на ден и плодове за след. закуска, транспорт на фирмата както е в описанието, застраховка при злополука, минимум двама водачи по цялата програма, обучаващи в кръжоците и майстор грънчар от Елена, лицензиран планински водач при преходите, билети за музеи и екскурзоводски беседи, материали и екипировка за игрите, снимки и глинен съд за спомен !

В цената не влизат : лични разходи за сувенири и джобни !

КРАЕН СРОК за ЗАПИСВАНЕ 22 май

За записване и въпроси на:
info@nomadteam.bg
tel.0888878280 - Любомир Свитков