Минало Събитие

Четири дни около островите Лефкада и Меганиси ( 6-9 септември 2018 )

Предлагаме ви две възможности за морска ваканция сред живописното крайбрежие и лазурната вода на Гърция: 4-7 май и 6-9 септември.
Остров Лефкада и по-малкият до него Меганиси са райско кътче, мечта за всеки любител на каякинга. Те са част от групата на Йонийските острови и са най-подходящи за този вид спорт и почивка. На юг на хоризонта се виждат островите Итака и Кефалония, а на североизток са островите Меганиси (Meganisi) и Скорпио ( Skorpios). Меганиси е известен със своите морски пещери, до които ще стигнем с гребане, а за Скорпио се знае, че е частна собственост на фамилията Онасис, закупили го през миналия век. Ще гребем и покрай островите Мадоури (Madouri) и Спарти (Sparti).
На остров Скорпио спирането на брега е забранено, но въпреки това изкушението от прекрасните плажове е неудържимо и за това ще акостираме на едно малко плажче без забранителни табели. То е потопено в зеленина, която ни отделя от погледите на цивилизацията. Разбира се, няма да прекаляваме с гостоприемството, ще си починем и ще продължим разходката.
Остров Лефкада е уникален с неговите бели плажове и отвесни скали на запад и с прекрасните си заливи и зелени лагуни на изток. Кристалната вода, високите планини и зеленината, която е навсякъде, създава незабравим пейзаж, който не бива да пропускате.Средиземноморската кухня в района също предлага страхотни кулинарни преживявания.
Нашата програма е следната:

Ден първи:
Екскурзията започва от София в малките часове на нощта. На същия ден малко след обед пристигаме на острова и се настаняваме в къмпинга. Пътят е доста живописен и няма да го усетите.
След като си починем и разпънем бивака, може да направим едно следобедно гребане в залива Десими и да загреем за утрешния трип. Преди това, разбира се, ще се запознаем с каяците, с екипировката и правилата за безопасно гребане.

Ден втори:
На този ден ще се разходим до пещерите на о. Меганиси. Някои от тях могат да погълнат малък кораб или дори подводница. Може да се изкъпем на някой от красивите му плажове и след това се връщаме към къмпинга. В по-късния следобед правим посещение на култовия плаж на западния бряг "Порто Кацики". В случай че има силно вълнение и не може да стигнем пещерите, може да гребем в друга посока, до китното рибарско село Сивота на о. Лефкада или до селцата Спартохори и Вати на о.Меганиси.

Ден трети:
В предпоследния ден от нашата екскурзия ще направим обиколка на островите Скорпио, Спарти и Мадоури, ще почиваме на красивия плаж на Нидри.
Нидри е прекрасно селце с красив залив, много яхти и хубави таверни, в които може да хапнем октопод на скара, пълнени калмар или някой друг деликатес от средиземноморската кухня.
От там ще се приберем в къмпинга, като гребем покрай красивия бряг на острова, набразден от скали и плажове, които се редуват на фона на високите планини, издигащи се почти от водата. Ще спрем и на Lakka beach - спиращо дъха място, достъпно само откъм водата. В късния следобед отново можем да направим пешеходна разходка, но този път до водопадите на Нидри.

Ден четвърти:
На този ден събираме бивака и отделяме време за малко плаж и почивка. Но ако някой иска да усъвършенства каяк уменията си, може да се позабавлява в залива пред къмпинга преди тръгване. След това около 14,30 ч. отпътуваме за София и пристигаме късно вечерта.

Цена: 339 лв. (за група от минимум 6 човека)

Цената включва: транспорт, пътни такси, каяк инструктор и обучение, каяк, гребло, спасителна жилетка, шприцка, водо- и ветроустойчиво яке, неопренови ръкавици за гребане, сухи торби за багаж, бивачна екипировка (палатка, спален чувал, шалте, възглавница, туристически прибори за готвене, газов котлон, челници, чаши и чинии за еднократна употреба), застраховка.
Цената не включва: храна, напитки, нощувка на къмпинг (около 8-10 евро/човек), други лични разходи.

Цена без транспорт: 279 лв.