Минало Събитие

Bicycle tour Thasos - the green island ( 6 септември – 9 септември 2018 )

Отправяме покана и едно неустоимо предложение както за любителите на планинското, така и на шосейното колоездене в небезизвестната Гръцка вело-дестинация - о. Тасос.
За четирите почивни дни в които честваме съединението на България искаме да Ви покажем едни от най-впечатляващите и емблематични места по крайбрежието и във вътрешността на острова, до които се стига по черни пътища, пътеки или шосета. 
И така, колоездачи от всички страни и стилове, обединявайте се и смело към Тасос с нас! :)
Ще направим така, че всеки ден да бъде уникален и различен от предишния. Яхнали двуколесните си возила, ще посетим местата, които мислим, че силно ще ви впечатлят, ще ви помогнем да усетите свободата да препускате с вашето метално конче, да вкусите морски специалитети в малки симпатични таверни, слизайки от планината по пътеките, преминаващи в широки по метър улички. Ще плуваме в топлото море и ще се наслаждаваме на последните прекрасни дни от отиващото си лято на този страхотен и разнообразен остров. А какво по-хубаво от това да съчетаеш море и планина – комбинация, която прави Тасос наистина уникално място.
Маршрутите, които сме подбрали са разнообразни и с различна степен на трудност, дължина и денивелация, комбинация от шосе, черен път и пътеки, високо в планината или покрай морето. За да може да бъдем гъвкави и да удовлетворим изискванията на по-широк кръг любители на колоезденето, сме ангажирали и местни водачи, за да може ако групата има различни предпочитания и възможности, да се раздели и всяка част да кара с водач по маршрут и терен, който предпочита.

Програмата на пътешествието е следната:
Първи ден – четвъртък (06.09). Събираме се на сборния пункт в локалното платно на бул. Тодор Каблешков от страната на маг. Била (срещу мол България) сутринта в 6,00 ч., товарим велосипеди и багажи и потегляме. След около 7 часа пристигаме в градчето Потос, където ще се настаним в къщи за гости (www.velo-studios.com) за четирите дни от престоя ни. След като отдъхнем от пътуването и се освежим, ще направим кратък разгряващ вело-преход около 22 км.(в двете посоки) по шосето до едно от селцата, намиращи се в ниската част на планината Теологос, което е запазило духа и усещането за автентичност със старинната си архитектура, характерна за планинския регион. Там може да вечеряме в някоя таверна, където ще обсъдим програмата за следващия ден и ще решим дали групата да се раздели и кара по различни маршрути или заедно в зависимост от предпочитанията и възможностите. След вечеря се връщаме в Потос и се отдаваме на почивка.

Втори ден – петък (07.09). Гергьовден - този ден разполагаме с достатъчно време и докато сме все още с пресни сили ще използваме възможността да се качим с "кончетата" до "покрива" на зеления остров, а именно - вр. Ипсарио (1204м.). След закуска около 8,00 ч. се подготвяме за предстоящия преход. Маршрута е кръгов и основно по черни пътища, изкачващи се сравнително плавно, но прехода е с над 1200 м. положителна денивелация и дължина около 50 км. (в двете посоки) и в никакъв случай не е за неподготвени колоездачи. Ще стартираме от Потос в посока Теологос по шосе, след което, продължаваме по черен път до подножието на самия връх. Спускането ще е през друго емблематично за острова селце, по исторически данни най-старото на Тасос населено място - Кастро. За тези, които няма да могат да се справят с това трасе, ще има алтернативни маршрути до по-близки забележителности или селца, достигащи се по шосе или черен път. Ще погледнем от върха на острова във всички посоки, ще минем през малки селца, ще пием бира и ще се любуваме на красивата планина-остров.
За любителите на по-леките маршрути и каране - основно по шосе - предлагаме няколко варианта: I-ви вариант - пълна обиколка на острова (около 95 км.), като това е най-дългия и труден шосеен преход, но за колоездачи със средно ниво на подготовка, маршрутът би отнел не повече от 8-9 часа;
II-ри вариант - В случай че предпочитанията са за по-лек праход и повече време за почивка и плаж, предлагаме маршрута до Алики - перлата в короната на Тасос. Пътят до там е около 20 км., но е съпроводен от изключително красиви гледки през цялото време. Ще минем покрай небезизвестното място „Гьола”, където природата е оформила истински басейн в скалите на крайбрежието. Там ще спрем за почивка и ще се забавляваме със скокове във водата. Нататък брегът постепенно се издига и оформя вертикални стени с височина от няколко стотин метра, надвиснали над морето, на които е построен женския метох „Moni Archaggelou”. Алики е малко рибарско селище, може би най-красивото място по бреговете на Тасос, намиращо се на югоизточния край на острова. Има два прекрасни залива и малък, но дълбоко вдаден и стръмно спускащ се в морето каменист нос, известен под името „свещената скала на Тасос”. Той отделя заливите един от друг. Върху носа има древни мраморни кариери, както и останки от езически храм и от множество други сгради, датиращи от VІІ в.пр.н.е. Всичко това са свидетелства за древната история на Алики, която показва, че преди много векове селището е имало доста повече обитатели, отколкото днес. Една от причините селището да бъде изоставено е голямо земетресение, което е разрушило почти всичко. На разкошния плаж на селцето ще обядваме и после ще се разходим около руините и ранния следобед потегляме обратно към Потос. Целият маршрут е около 40-45 км. Привечер се прибираме в нашето градче, за да изпратим залеза с морска вечеря на плажа.

Трети ден - събота (08.09). Ставаме отново около 8:00 ч., пием кафе, хапваме и правим кратък преглед и сервизиране на велосипедите и отново стягаме раниците за предстоящия ни разкошен ден. Този път ще се качим в планината през Скала Марион към китното и спокойно селце Мариес. От там ще завъртим кръг по черни пътища и пътеки през още няколко селца и едно симпатично езерце с култовото име "small lake in the forest" :) Привечер се прибираме уморени и доволни и се отдаваме на почивка на плажа под лъчите на залязващото слънце.

Четвърти ден – неделя (09.09). След ставане, около 8:00 ч., ще закусим и ще се отправим с велосипедите или пеш (както решим) по един кратък маршрут към още едно страхотно водопадче в гората над Кастро. За тези които са се наситили на вело-емоции и на планината, разбирасе могат да разпускат на плажа. Връщаме се в къщата към 12 ч., събираме багажа, товарим го на буса, казваме си чао на нашите любезни домакини от "Velo-studios" и потегляме към България. Ориентировъчно връщане в София - около 19-20 ч.

Цена: 340 лв./човек
Цена без транспорт: 260 лв./човек

• Цената включва: транспорт София – Потос - София, специализиран транспорт на велосипедите, двама или повече водачи, логистика в района, пътни такси, фериботни такси, туристически застраховки, туристически данък.
• Цената не включва: нощувка в къщи за гости/хотел - Velo Studio – Rooms and apartments at Potos, (15 евро/вечер в стай 2-ки, 3-ки и апартаменти), храна, напитки, такси за наем на велосипед и други лични разходи.
Ако нямате подходящ планински или шосеен велосипед, може да наемете от нас на цени от 20-55 лв./ден в зависимост от модела и класа на велосипеда.

Лична екипировка: Велосипед за планинско или шосейно колоездене в добро техническо състояние, каска, фар, челник, помпа, кит за смяна на гума, резервна вътрешна гума (желателно 2 бр.), раница 20-35 л., шише за вода или кемълбек с обем поне 1,5-2 л., 
Препоръчителна екипировка за вашия комфорт: яке с мембрана, клин или бельо с „памперс” (желателно поне 2 бр.), спортен панталон или дълъг клин, фланелки с къс ръкав от бързосъхнеща материя, вело ръкавици, полар или термо бельо (в случай, че метеорологичните условия се променят, все пак сме в планина), слънчеви очила, крем против слънце, аутан.

Ако имате въпроси, моля изпращайте ги на този e-mail: info@nomadteam.bg

Записвания за пътуването се правят само тук: http://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up

Резервацията за пътуването се потвърждава с превод на 50% от стойността на екскурзията по банкова сметка на агенцията не по-късно от две седмици преди отпътуването.

Броят на групата е ограничен до 14 човека!