Минало Събитие

Беласица - върхове и водопади ( 15 декември - 16 декември 2018 г. )

Нашата покана е за една декемврийска разходка в планина Беласица, която успява да задържи идването на зимата малко по-късно от останалите планини. Маршрутът до нейните чудни водопади в подножието й и изкачването на връх Конгур (един от най-посещаваните върхове в България) са напълно достъпни и за съвсем прохождащи планинари, които искат да се разнообразят в по-студените месеци. До връх Конгур се стига по пътека, водеща от хижата в посока билото. Разстоянието до билото се изминава за около час и половина до два. От там се разкриват панорамни гледки към целия хребет на Беласица, към планините Пирин, Огражден и Ангистро, а зад нея Славянка. В ниското се синеят водите на езерото Керкени, а малко по-на запад и на Дойранското езеро. Гледките при хубаво време са наистина внушителни и си заслужават всяка крачка, извървяна до върха. В програмата освен посещение на няколко водопада и изкачването на върха е включено и тематичен обяд при леля Рукие, която е най-известна в района със своите традиционно приготвени гозби.
Програмата е :
Събота 15 декември:
Тръгване в 8:00 ч. от София в посока Петрич. Около 10:30 ч. ще сме в района на село Камена, от където започва пътеката за водопадите на река Камешница. Най-известният е Срамежливеца, а след него са Четала и Реснача, като има още няколко по-малки по каскадата на реката. Ние ще се изкачим до най-големия и най-известния от каскадата и ще преценим възможностите на групата, защото пътеката към следващите водопади вече не е за подценяване. След Срамежливеца можем да се върнем до колите и да прескочим до село Скрът, от където по пътека с вековни чинари за около 40 мин. ще достигнем до един от най-атрактивните в Беласица водопади "Мангъро". След това ще се върнем до буса и ще се отправим за късен обяд към къщата на леля Рукие за подготвеното кулинарно преживяване. Следобед към 16:00 -17:00 ч. пристигаме на хижа Беласица, от където по път и пътека ще достигнем вече на челно осветление до хижа Конгур. Там ще вечеряме и нощуваме.

Неделя 16 декември:
След закуска към 8:30 ч. се отправяме към връх Конгур и за около 1 ч. и 40 мин. в спокойно темпо се качваме на върха. След като се наситим на панорамните гледки, можем да продължим по билото до следващия връх Пункова скала и от там да хвърлим поглед към първенеца на планината вр. Радомир . След това се спускаме до хижата, обядваме, правим почивка и слизаме към транспорта. Следобеда ще отделим малко време и за релакс на минералните бани на Рупите. Това магнетично място, което свързваме с баба Ванга и нейната история има лековити минерални извори с гореща вода, от които можем да се възползваме. Късния следобед вече е ред да поемем към София. Очаквано пристигане към 19:30 ч.

Ниво на трудност: начинаещи и средно напреднали планинари.
Дължина на преходите:
Първи ден - приблизително разстояние около 13 км. с положителна денивелация 900 м. общо за деня;
Втори ден - приблизително разстояние12 км с положителна денивелация 700 м.

Цена: 120 лв. (при група от 7 човека мин.)

Цената включва: транспорт, нощувка на хижата, лицензиран планински водач, застраховка.
Цената не включва: хранене и обяд при леля Рукие (около 10-15 лв. на човек), такса за минерална баня и други лични разходи.

Подходяща екипировка:
Обувки - високи с водоустойчива мембрана, яке ветро- и водоустойчиво, полар или уиндстопер, термо бельо- горно и долно, ръкавици - тънки и дебели, шапка - тънка и дебела, щеки, съд за вода 1-1,5 л., джобно ножче, челно осветление или фенерче.