Предстоящо Събитие

Базов лагер Еверест, вр. Кала Патар (5550 м.)

Ниво на трудност: от средно към високо ★★★★
Най-подходящ период в годината: април-май, септември-октомври.

Базов лагер Еверест, вр. Кала Патар (5550 м.)

Ходенето по легендарните стъпки на сър Едмънд Хилъри и шерпа Тенсинг Норгей към базовия лагер на най-високия връх в света – вр. Еверест (8850 м.) е само по себе си вълнуващо преживяване.

Преходът определено ни дарява със защеметяващи гледки към исполина на планетата, но възможността да се озовем на мястото, откъдето планинари от цял свят правят първите си стъпки в похода към суровото снежно предизвикателство, е нещо, което ще ни накара да се почувстваме чат от този нестихващ човешки устрем към висините на собствения си дух.

Походът ще ни даде възможност да се запознаем, докоснем и преживеем живота на шерпите – тези винаги радостни и усмихнати хора, които въпреки нелекия си трудов  живот, са едни от най-щастливите хора на планетата. Техният семпъл начин на живеене, дълбокото им доверие и вяра в мирното проповядване на Буда, тяхното гостоприемство, естественото присъствие на планината в бита им са все неща, които със сигурност ще ви впечатлят и ще оставят мили спомени в сърцата ви.

На този преход ще изкачим известния Kala Patthar (5550 м.). Истината е, че вр. Еверест не се вижда ясно от базовия лагер на Еверест. Така че изкачването до Кала Патар е от голяма важност. На този връх можете да станете свидетели на великолепната панорама към най-високата планина на планетата. Изгледите към Еверест, Нупце (Nuptse – 7879 м.) и Лхоце (Lhotse - 8516 м.) по време на изгрев или залез ще бъдат празник за душата ви.

Макар походът да носи името на вр. Еверест, региона Kumbhu изобилства от възхитителни гледки към не по-малко респектиращи върхове на Непалските Хималаи като: Макалу (8481 м.), Чо Ою (8201 м.), Лхоце (8516 м.), Нупце (7879 м.), Ама Даблам (6856 м) , Тамсерку (6623 м) , Кусум Кангру (6367 м), Кангтега (6783 м), Тобуче (6495 м), Лобуче (6090 м), Чолатце (6440 м.), Пумори (7161 м.), Нирекха (6069 м.) и много други. Те ще

 

Програма:

Ден първи  и втори:

Полет София – Делхи – Катманду. Настаняване в хотела в Катманду. Обсъждане на важни детайли по предстоящото пътуването. Ранна вечеря и лягане.

Ден трети:

 От Катманду до Факдинг, през Лукла – полет 40 мин. и трек 4-5 часа

Рано сутринта тръгваме за летището на Катманду. Качваме се на 9-11-местния полет до Лукла. Това летище има репутацията на най-опасното летище в света! Гледката през прозореца е спираща дъха - всички високи бели върхове на Непал могат да се видят под нас.

След около 40 минути полет ще преживеете необичайно кацане, което не е толкова гладко, както сме свикнали. Преди да започнем нашето пътешествие ще закусим добре

Днешната разходка е кратка от около 7,5 км. и отнема около 3-4 часа с включено време за обяд. Пътеката е красива с много малки будистки храмове, Mane walls, молитвени знамена, терасирани обработваеми площи, заобиколени от високи планини и разбира се - висящи мостове, преминаващи през река Dudh Kosi няколко пъти!

С пристиганито си в Phakding се настаняваме в стаите си и отмаряме.

Ден четвърти:

От Phakding (2652 м.) до Namche Bazaar (3440 м.) през Jorsalle (2824 м.), поглед към Еверест (2921 м.) – трек, 5-6 часа

Маршрутът е вълнуващ, ще срещаме много хора от различни националности. С тръгванто ни, Thamserku (6618 м.) и Kusum Kangru (6369 м.) ще се издигат елегантно отдясно, за да поддържат духа ни. Пресичаме селищата Бенкар, Чумоа, Монджо, за да стигнем до входа на Националния парк Сагармата. Нашите разрешения за влизане ще бъдат направени тук. На това място има малък музей, който си струва да се провери, докато получаваме разрешителните. Вървим около 30 минути, за да спрем за обяд в Jorsalle. Имаме още една проверка и започваме стръмното изкачване до Namche Bazaar. Първоначално пътеката се спуска към реката, върви заедно с нея и след това започва да се изкачва постепенно. Пресичаме друг висящ мост нагоре, който може да се види много преди да тръгнем по него. Оттук пътеката се върти и стига първото място, където може да се види Еверест. Ако времето е ясно, можем да го видим зад билото Лхоце и Нупце през листата и клоните на дърветата. Оттук пътната Намче Базар е на час разстояние, където отново се регистрираме. След като свършим, ще се отправим към мястото ни за нощувка за тази вечер на около 30 минути пеша от тук.

Набраната височина за деня е много добра. Namche Bazaar е много важно място на този маршрут. Това е древен търговски център, който продължава да процъфтява много добре благодарение на туризма. Мястото е заобиколено от величествени гледки към хималайските върхове. Залезът зад Thamserku не е за изпускане.

Ден пети:

Почивка / Аклиматизация / Ден за разходка до хотел Everest View (3880 м.) – 4-5 часа

Днес започваме деня с изкачване до хотел Everest View за аклиматизация. Оттук можем да разгледаме красивия връх на Ама Даблам, Тамсерку, Малката гърбица на Кангтега, Еверест, Нупце, малко от Лхоце, Чолаце и Тобуч. Това е на 3880 метра и ни дава много добра височина, за да се аклиматизираме за идните дни. Тръгваме обратно към Namche Bazaar за обяд. След обяд можем да направим местна обиколка на Namche. Има манастир, няколко пекарни и магазини.

Ден шести:

От Namche Bazaar (3880 м.) до Tengboche (3870 м.), през Kyanjuma (3520 м.), Phunki Thenga (3300 м.) – трек, 5-6 часа

След вчерашната аклиматизационна разходка и необходимата почивка в Namche Bazaar, днес започваме похода си към Tengboche. През целия маршрут ще имаме великолепен изглед към Еверест, Нупце, Лхоце, Ама Даблам и близък поглед към Тамсерку, ако имаме късмет.

Бихме били щастливци, ако по пътя можем да забележим диви животи като хималайския фазан, мускусния елен или стадо на хималайски тар.

Пътеката от базата Namche Bazaar до Kyangjuma е почти равна и леко се спуска. След Sanasa минаваме през борови гори и пресича още един мост над река Dudh Koshi, за да ни доведе до Phunki Thenga - малко търговско селище с няколко чаени къщи и армейски пост. Това е нашето нарочено място за обяд.

Пътят, който продължава към Тенгбоче е леко по-стръмен. Tengboche предлага отлична гледка към Ама Даблам, Нупце и Еверест. В него се помещава най-големият будистки манастир в региона и е известен с ритуалите за катерене преди Еверест. Ще гопосети в свободното си време.

Една хубава порция горещ дал/бхаат/таркари би била приятен начин да приключим нашия прекрасен ден.

Ден седми:

От Tengboche (3870 м.) дo Dingboche (4360 м.), през Pangboche (3950 м.), Tsuo Og (4050 м.) – трек, 5-6 часа

Пътеката към село Пангбоче е точно след пресичането на реката. Гледките са просто невероятни, предимно към Ama Dablam. Достигаме Пангбоче след малко повече от 2 часа, където можем да починем за лека закуска. Това село някога е било известно с „ръката“, която се е смятало, че е на Йети. Проучванията на ДНК доказват, че са от човешко същество.

От Pangboche до Tsuo Og ни дели около час, където пътеката се разделя. Едната отива до Периш, а другата до долината Имза и Чукунг. Тръгваме по дясната пътека и продължаваме по стръмен терен, за да стигнем до Dingboche.

Ден осми:

От Dingboche (4360 м.)  до Dughla (4600 м.), през Dusa (4428 м.) , Phulung Karpo ( 4491 м.) – трек, 3-4 часа

Днес пътуваме до Dughla покрай река Khumbu Khola. Гледките продължават да ни вдъхновяват със своети великолепие. Пресичаме Дуса и Фулунг Карпо, за да стигнем до Дугла. Езерото Чола се намира над къмпинга на Phulung Karpo. Днес ни съпътства отлична гледка към Пумори.

С изглед към Cholatse, Nuptse и Thamserku, Dughla е хубаво място за намаляне на темпото, тъй като вече се издигаме над 4500 м.н.в.. Това ще редуцира усилията ни и ще увеличи максимално шансовете ни за по-добра аклиматизация.

Ден девети:

От Dughla (4600 м.)  до Lobuche (4940 м.), през Chupki Lhara  – трек, 2-3 часа

Днес ще скъсим още малко дистанцията до Базовия лагер на Еверест. Нашият ден започва с топла закуска и чаша горещ чай или кафе.

От Dughla се придвижваме през стръмната крайна морена на ледника Кхумбу. Изкачваме се до Chupki Lhara, откъдето се разстила великолепна гледка към околността. Тук също ще видим паметниците на легендарния Babu Chiri Sherpa, който е изкачил връх Еверест 10 пъти и този на Скот Фишер.

Скоро ни посрещат множеството върхове на Lingtren, пирамидата на Pumori и Khumbutse и други върхове на Mahalangur Himal. Теренът и надморската височина започват да придават по-суров вид на прехода. Lobuche е само малко напред и скоро ще стигнем там.

Днес беше кратка разходка, със сигурност много полезна за нашето по-добро климатизиране

Ден десети:

От Lobuche (4940 м.)  до Kala Patthar (5554 м.), през Thangma Riju (5084 м), Gorak Shep (5170 м.) – трек, 6-7 часа

Пътеката към Горак Шеп следва морената на ледника Кхумбу. Краткото пътуване до Thangma Riju ще ни даде възможност да станем свидетели на грандиозни гледки към могъщите върхове. Ще бъдат видими северният хребет на Еверест, Пумори, Mahalangur, Lingtern, Khumbutse, Nuptse, и др. Панорамата е 360-градусова – наслаждавайте й се!!

Следва стръмно изкачване към ледника Чангри. Там получаваме първата гледка на Кала Патхар под Пумори. Горак Шеп е място, където сте заобиколени от сняг и снежнобели върхве, включително и върха на света - вр. Еверест.

След напрегнато изкачване и множество почивки за няколко часа стигаме до Кала Патар. Ще го разпознаете по множеството каменни пирамиди и молитвени знамена. Стигнали на този връх, на добра височина, ще се насладим на невъобразимия хоризонт от планински масиви и върхове със своята суровост и великолепие. Тук фото сесиите са неизбежни.

Гледката на свечеряване от Кала Патар е по-обаятелна отколкото на зазоряване. Изгледът на огрените снежни върхове от лъчите на залязващото слънце те кара да притихнеш и да затаиш дъх.

Връщаме се за почивка и нощувка в Горак Шеп. Утре ни чака базовият лагер на Еверест ..!!

Ден единадесети:

От Gorak Shep (5170 м.) до Periche (4280 м.), през  Everest Base Camp ( 5364 м.) – трек, 8-9 часа

Днес е кулминацията на нашето пътуване. Ще посетим базовия лагер Еверест - най-високия връх в света!!

След добра и бърза закуска се отправяме към пътеката, водеща към базовия лагер Еверест през езерото Горак Шеп. След като се справим с ледниковата морена на ледника Кхумбу, стигаме до базовия лагер на Еверест. Оттук планинарите се опитват да се качат на върха на славната планина. Вр. Еверест е скрит оттук, видимите върхове от базовия лагер са Нупце, Кумбусте и Пумори.

Стигайки дотук, главната мисия е изпълнена и една основна част от нашето пътешествие е приключила. Сега е на ред в добро време да се придвижим до Периче за нощувка.

Ден дванадесети:

От Pheriche (4280 м.) до Namche Bazaar (3440 м.), през Pangboche (3950 м.) , Tengboche (3870 м.) – трек, 5-6 часа

Нашата крайна цел базовия лагер Еверест вече е достигната и сега ни остава да се върнем все така безопасно към Лукла и след това към родината си.

Днес ние слизаме до Namche Bazaar и тъй като сме добре аклиматизирани, не можем да повярваме колко бързо го правим.

От Pheriche слизаме до Pangboche и след това по вече познатия маршрут към Tengboche, Phunki Tenga, Sanasa, Kyangjuma и накрая до Namche Bazaar. Обядваме по пътя.

Ден тринадесети:

От Namche Bazaar (3440 м.) до Lukla (2860 м.) , през  Jorsalle (2824 м.) , Phakding (2652 м.) – трек, 5-6 часа

Днес е последния ни трекинг ден. Вървим обратно към Лукла.

Ден четиринадесети:

Почивка / Аклиматизация / Ден за локални разходки – 4 часа

Маршрутите за лека разходка са навсякъде около нас.

Ден петнадесети:

От Лукла до Катманду – полет, градски разходки

Днес се връщаме обратно в Катманду и се настаняваме в хотела. Програмата е свободна и всеки прекарва деня по свой собствен начин и личен избор - активна почивка или пазаруване на сувенири и подъръци, рафтинг, бънджи скокове, посещения на храмове... Тук дори се правят татуировки.

Вечерта се събираме отново заедно на прощална вечеря.

Ден шестнадесети и седемнадесети:

Буферни дни като резерва в случай на лошо време или други непредвидени случаи. Неплатени.

Ден осемнадесети:

Полет Катманду – Делхи- София

Ако групата не бърза и желае да направи и малко градски туризъм из известните забележителности в и близо до Делхи (Агра, Джайпур), да посетим Тач Махал, бихме могли да удължим своя престой и да обогатите още повече свите впечатления от тази древна и колоритна страна.

Преходът е предназначен за персонализирани частни групи. Цената се калкулира допълнително според заявените услуги  и размер на групата.

Данни за прехода:

Връхна точка: 5550 м.

Ниво на трудност: от средно към високо

Най-подходящ период в годината: април-май, септември-октомври.