Минало Събитие

Язовир Студен кладенец - пролетна каяк експедиция ( 17 Май - 19 Май 2019г. )

Когато пролетта е в разгара си и всичко е зелено, свежо и ароматно, това е най-подходящият момент в годината, за да направим една тридневна каяк експедиция до най-интересните и потайни кътчета на яз. Студен кладенец. Това е едно от най-уникалните и екзотични места в Източни Родопи и в България. Огромната водна шир, погълнала вертикалните скални масиви, реките и дъбовите гори, каньоните с причудливи форми и скрити водопади, богатото биоразнообразие и малките автентични селца с приветливи хора - това е една комбинация, която ни кара да се връщаме там многократно. Местата, които ще ви покажем и пейзажите, които ще запечатате в спомени и снимки, ще ви помогнат да осъзнаете, че не винаги е нужно да минете хиляди километри, за да видите нещо красиво и различно.
За да имате поглед "върху нещата", за които споменахме, не само от водата, ще се качим с един лек пешеходен преход до най-високата точка по средата на язовира, а именно местността "Юмрук скала". От там гледката е......трябва да я видите сами, ние я наричаме "Българския Трол Тунга", въпреки , че няма нито тролове, нито езици, но има безумно красива водна шир в краката ни!

Програмата...
Ден първи - петък:
Тръгваме от София от стадион Васил Левски в 7:00 ч. в посока Кърджали.
Каяците ще пуснем на вода от село Широко поле около 10:30 - 11:00 ч. Целият багаж ще прехвърлим в лодките, включително и храна за два дни (храната може да бъде осигурена от домакините). Не се притеснявайте, палатки няма да ни трябват, защото ще спим на ловната хижа на Крояците, което е едно чудесно място за почивка. След задължителния инструктаж се качваме в лодките и потегляме към каньона на Перперишката река. Този красив район е с две защитени местности от двете му страни -Юмрук скала и Долна Арда. Там гнездят няколко семейства от белоглави лешояди, които е почти сигурно да видим. След каньона и реката продължаваме към бреговете на ловното стопанство, за да достигнем до красива поляна с борова гора, предоставяща чудесна сянка за обяд и почивка. След като сме се заредили с енергия, ще направим кратка разходка пеша до оградения хълм над нас, който в момента е дом на семейство зубри. Това са много красиви великани, които в древността са живели по нашите земи, но са били избити за месо и кожи. Сега група природозащитници се опитват да възстановят тяхната популация отново в естествената им среда. След разходката продължаваме с каяците към нашата крайна цел за деня - ловна хижа Крояците. За финал на деня ни чака чудесна вечеря на верандата на ловната хижа с панорама към язовира.

Ден втори - събота:
След закуска и кафе, към 9:30 ч. потегляме с каяците към Коневския залив и скрития водопад в дъното на каньона - много диво и непристъпно място с вертикални скали, пещери и скални ниши, достъпни само от към водата.
След това може да спрем за почивка в дъбовите гори на Османовия залив сред колония от корморани, които винаги ни посрещат кацнали по клоните или ловейки риба във водата или можем да отскочим до другия бряг и да обядваме под сянката на стогодишния дъб на хълма с параклиса. Следобеда поемаме към брега на село Гняздово, за да направим нашия пешеходен трип. Около 15 ч . поемаме по едва забележимите горски пътеки към върха на Юмрук скала през полянки и смесени гори и след около час и половина ходене излизаме на първата тераса с шеметна гледка. След още десетина минути достигаме най-високата точка с панорамния изглед към язовира, за която вече казах, че няма да описвам с думи. Когато сме поели необходимата доза магия от това място, тръгваме обратно по пътечката надолу към нашите каяци, като може да минем през скромния магазин на Гняздово за някакви провизии от първа необходимост. Плавайки покрай острова на Муфлоните, се прибираме обратно в хижата, за да си направим още една прекрасна вечер до огъня с много емоции за споделяне.

Ден трети - неделя:
Тази сутрин пак ще закусим на верандата на хижата и към 9:30 ч. ще се приготвим за тръгване. Интересните места още не са свършили и след като натоварим багажа в каяците, напускаме хижата и тръгваме към село Лисиците. Ще плаваме покрай южния бряг на язовир, където вероятността да видим елени и сърни е почти 100%. След около два часа ще достигнем до въжения мост на село Лисиците, който е и най-дългият пешеходен въжен мост в България. Там пейзажът отново ще ни заплени и ние ще спрем на брега за почивка с гледка към стръмния склон на хълма с крепостта Моняк на върха. Може да се разходим до каменната чешма на селото и да надникнете в бита на хората, отцепени от света и живеещи по начин който са живели тук и преди сто години, без улици и канализация, без автомобили, без магазини и молове. След това се връщаме към каяците, за да достигнем до транспорта на брега на Широко поле. Качваме на буса багажа и тръгваме за София, като може да спрем за късен обяд в подбрано заведение.
Очаквано пристигане към 20:00 ч.

Цена: 210 лв./човек (при група от мин. 6 участника)

*Цената включва: транспорт, водач, каяк и каяк екипировка, застраховка, данък.
*Цената не включва: нощувка в ловна хижа Крояците - 25 лв./ден (стаите са единични, двойни и тройни със собствени баня и тоалетна), храна и напитки и др. лични разходи.

Храната може да си я приготвяме сами в напълно оборудвана кухня, но има възможност и за заявка и доставка на местни специалитети по желание на групата.

При записване ще получите допълнителна информация за екипировка и провизии.

Предишен опит в каякинга е желателен, но за активни хора, които обичат движението сред природата и търсят допира с нея, няма да е проблем да се справят с активностите и без него!

Записвания се правят само тук: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up