Предстоящо Събитие

Яз. Студен Кладенец - в дивото с каяк и раница ( 19 април до 21 април 2024 г. )

Това е едно от най-уникалните и екзотични места в Източни Родопи и в България. Огромната водна шир е обградена от вертикални скални масиви, реки и дъбови гори, каньони с причудливи форми и скрити водопади, богато биоразнообразие и малки автентични селца с приветливи хора, останки от древността и какво ли още не . Това е едно шарено приключение към което сме пристрастени и частица от нас винаги ще остане в Родопите. Местата, които ще ви покажем и пейзажите които ще запечатате в спомени и снимки, ще ви докажат, че не винаги е нужно да минете хиляди километри, за да видите нещо красиво,различно и екзотично, а просто трябва да поемем към Източни Родопи !
За да имаме и както се казва и "Птичи поглед "върху цялата картина , ще се качим с един лек пешеходен преход до най-високата точка по средата на язовира, а именно местността "Юмрук скала". Оттам гледката е......трябва да я видите сами. Кацнали сме на гигандска скала на 300м. над водата дом на белоглавите лешояди реещи се пред нас, а в краката ни синее безумно красивата водна шир! За да ни е комфортно и без притеснения за времето, ще спим в къщи за гости "Панорама" с всички необходими екстри за добрия уикенд.
Програмата:
Ден Първи:
Тръгваме от София от стадион Васил Левски в 7:30 ч. в посока Хасково. В града можем да спрем на магазин да напазаруваме по-основните храни и напитки за следващите дни, а след това продължаваме към село Калоянци и брега на язовир Студен Кладенец. Тук ще се настаним в мястото за нощувка(къщи за гости "Панорама"), ще хапнем на бързо и без да губим време ще поемем с каяците на разходка. Разбира се ще направим задължителен инструктаж и обучение за тези които не са били с нас и след това се отправяме към скалите на защитената местност "Средна Арда",а след това ще навлезем и в каньона на река Перперишка. Този красив район е с две защитени местности от двете му страни - Юмрук Скала и Средна Арда. Там гнездят няколко семейства от белоглави лешояди, които е почти сигурно, че ще видим. След каньона и реката продължаваме към бреговете на ловното стопанство, за да достигнем до красива поляна с борова гора, предоставяща чудесна сянка и възможност за почивка. Тук най-вероятно ще зърнем и някоя сърничка дошла близо до брега на водопой, това доста често се случва. От тук гледката към "Юмрук скала" и реещите се лешояди над нея ще ви остави без дъх. След това се прибираме към мястото за нощувка за почивка и вечеря. Накрая на деня с напитка в ръка ще изпратим залеза от верандата в приятна компания и добро настроение.

Ден Втори:
След закуска и кафе се качваме отново на каяците и потегляме към Коневския залив и скрития водопад в дъното на каньона. Това е много диво и непристъпно място с вертикални скали, пещери и скални ниши, достъпни само от към водата и само през априлското пълноводие нивото на водата да е достатъчно високо, за да стигнем с лодките под самия водопад.
След това може да спрем за почивка в дъбовите гори на Османовия залив сред колония от корморани, които винаги ни посрещат, кацнали по клоните или ловейки риба във водата. Тук има и поляна за прекрасен бивак заобиколен от дъбовта гора на който ще обядваме. След това ще се отправим към местността "Големия сипей" за да се срещнем отново с гнездящите там лешояди, а после ще направим и една кратка почивка на вековния дъб и параклиса кацнали на хълм в полите на защитена местност"Вълчи дол". Накрая на деня покрай острова на "Муфлоните" се прибираме за втора нощувка. Можем да вечеряме в ресторанта на брега на язовира или да си поръчаме печено агне, или телешко в Калоянци и да ядем отново нашето барбекю.

Ден Трети: Тази сутрин ни е последна и ще се насладим на сутрешния бриз и кафето, а който иска може да направи една освежаваща йога практика с нас ! След това взимаме малки ранички и се отправяме на пешеходния трип до "Юмрук скала". По едва забележимите горски пътеки поемаме към върха на Защитената местност наричана от нас заради невероятната панорама"Българския Тролтунга". Ще се движим през полянки и смесени гори и след около час и половина ходене излизаме на първата тераса с шеметна гледка. След още десет-петнадесет минути достигаме най-високата точка с панорамния изглед към язовира, за която вече казах, че няма да описвам с думи. Когато вече сме поели необходимата доза магия от това място, тръгваме обратно по пътечката към брега на язовира. Обядваме, събираме багажа и поемаме по обратния път кам София за да се разделим с това невероятно място оставило ни с много позитивна енергия и чудесн спомени.

Очаквано прибиране в София около 20ч.

Цена: 320 лв./човек (при група от мин. 6 участника)

 

*Цената включва: транспорт, каяк и планински водач, каяк, обучение и каяк екипировка, застраховка.
*Цената не включва: нощувки в къща за гости-30лв/човек на вечер, храна, напитки и други лични разходи.

При записване ще получите допълнителна информация за екипировка и провизии.

Дори и без опит в каякинга и трекинга, няма да е проблем да се справят средно активни хора, които обичат движението сред природата и търсят допира с нея! Подходящо и за деца над 12г.

Записване на: info@nomadteam.bg
tel.0888878280
Любомир Свитков - водач